Ψυχρή συνάντηση στην Βίλνιους
Ψυχρή συνάντηση στην Βίλνιους
Η ΕΕ δεν υπέγραψε στην Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας το σύμφωνο εμπορικής σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας. Οικονομική βοήθεια ζητάει ο Ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς.
Το σημαντικότερο γεγονός που είχε προγραμματιστεί σε αυτή τη Συνάντηση Κορυφής δεν πραγματοποιήθηκε τελικά. Η ΕΕ θα υπέγραφε στην Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, σύμφωνο εμπορικής σύνδεσης ΕΕ και Ουκρανίας. Το σύμφωνο αυτό θα άνοιγε την πόρτα διάπλατα στην πιο σημαντική χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Λίγες όμως μέρες πριν από τη Σύνοδο, η ουκρανική κυβέρνηση άλλαξε τη στάση της και σταμάτησε όλες τις προετοιμασίες για την υπογραφή του συμφώνου. Η Ρωσία άσκησε μεγάλη πίεση στο Κίεβο και διαμήνυσε πως μια στροφή της χώρας προς την Ευρώπη θα της στοιχήσει ακριβά. Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ταξίδεψε στη Λιθουανία και όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό δήλωσε πως η χώρα του έχει πρόθεση να υπογράψει το σύμφωνο εμπορικής συνεργασίας ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε σοβαρά βήματα, εννοώντας ένα σοβαρό οικονομικό πακέτο στήριξης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η χώρα του δεν βοηθείται επαρκώς ώστε να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει.
Άλλο Ρωσία, άλλο Ευρώπη…
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως για την υπογραφή ενός τέτοιου συμφώνου θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη η πολιτικός της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία παραμένει στη φυλακή. Η κόρη της Γεβγένια μιλώντας για τον Ουκρανό πρόεδρο λέει: «Ο Γιανουκόβιτς έβγαλε τη μάσκα ενός φιλοευρωπαίου πολιτικού και έδειξε το αληθινό πρόσωπο ενός αυταρχικού ηγέτη».
Πώς θα συνεχιστεί όμως η κατάσταση και ποια είναι τα συμπεράσματα που εξάγει η ΕΕ από αυτή την συμπεριφορά της Ουκρανίας; Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Έλμαρ Μπροκ και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική μας και να έχουμε μια σαφή στάση απέναντι στη Ρωσία. Και θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο σαφές στην Ουκρανία ποια οφέλη θα έχει συνδεόμενη με την ΕΕ. Όχι μόνο σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου αλλά και σε θέματα βιοτικού επιπέδου. Άλλο πράγμα να συνδέεσαι με τη Ρωσία ,τότε θα έχει τα στάνταρντ της Ρωσίας και άλλο πράγμα να συνδέεσαι με την Ευρώπη, τότε θα έχει τα στανταρτ των βαλτικών χωρών ή της Πολωνίας».
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν κρύβουν πάντως την απογοήτευσή τους. Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ δήλωσε πως το σύμφωνο σύνδεσης ΕΕ και Ουκρανίας δεν είναι παζάρι.
Christoph Hasselbach / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
Comments