Ο μεγάλος συνασπισμός μέσα από το twitter

Ο μεγάλος συνασπισμός μέσα από το twitter

Οι Γερμανοί πολίτες και πολιτικοί σχολιάζουν με φαντασία και θυμό την πρόγραμματική συμφωνία του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο στόχαστρο η Μέρκελ και οι εταίροι της.
Και μετά την αίθουσα των επίσημων συνεντεύξεων του Βερολίνου, όπου χθες οι πρόεδροι των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού είχαν την τιμητική τους, ο διάλογος συνεχίζεται στο διαδίκτυο, όπου η κριτική για τη μελλοντική πολιτική της Γερμανίας, όπως περιγράφεται στην προγραμματική συμφωνία, «σπάει κόκκαλα».

«Η Μέρκελ είπε ψέματα»
Υπογραφές κάτω από την προγραμματική συμφωνία, αλλά...Υπογραφές κάτω από την προγραμματική συμφωνία, αλλά...
Πολίτες αλλά και πολιτικοί σχολιάζουν, κάνουν τα παράπονά τους, βγάζουν τον καημό τους, κάνουν προτάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο facebook αλλά και στο twitter με 140 χαρακτήρες. Τα περισσότερα κριτικά σχόλια έχουν να κάνουν με την επιβολή διοδίων για ξένα αυτοκίνητα, για το οποίο επέμενε και τα κατάφερε να προστεθεί στην προγραμματική συμφωνία το βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα. Ο Ρικ Ρέτο, για παράδειγμα, παρατηρεί σκωπτικά: «Η Μέρκελ τόνισε ότι αν ξαναβγεί καγκελάριος δεν θα μπουν διόδια. Για άλλη μια φορά λέει ψέματα και οι άνθρωποι συνεχίζουν να την 'πάνε'».
Η ADAC, η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου, χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «ψέμα διοδίων». Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη διπλή υπηκοότητα και την κατάργηση της υποχρεωτικής επιλογής υπηκοότητας στα 23 για παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στη Γερμανία -ένα ακόμη σημείο διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις- τον κύριο λόγο έχουν οι πολίτες με ξένη υπηκοότητα. Η Σεβίμ Νταγκντελέν, ομοσπονδιακή βουλευτής του κόμματος η Αριστερά, χαρακτηρίζει τη συμφωνία «σάπιο συμβιβασμό». Και ‘τουιτάρει’: «Φεύγει η υποχρέωση επιλογής, όχι όμως στη διπλή υπηκοότητα: το de facto καθεστώς διακρίσεων για τους Τούρκους παραμένει». Κατακραυγή υπήρξε και για την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Και με τη σφραγίδα του SPD;
...την τελευταία θα βάλει η κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατών...την τελευταία θα βάλει η κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατών
Αναρτήθηκαν όμως και επαινετικά σχόλια για το αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων. Εκπρόσωποι των κομμάτων στα τουίτ τους επιμένουν ότι η προγραμματική συμφωνία φέρει τη σφραγίδα του κόμματός τους. «Η προγραμματική συμφωνία των Χριστιανοδημοκρατών, της Χριστιανοκοινωνική Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών φέρει τη σφραγίδα των Χριστιανοδημοκρατών» γράφει στο τουίτερ του ο γ.γ. της Ένωσης Χέρμαν Γκρέχε. Βέβαια η συμφωνία είναι προσωρινή και προβλέπεται να «κλείσει» μετά τις εσωκομματικές εκλογές των 450.000 μελών των Σοσιαλδημοκρατών.
Η κομματική βάση του κόμματος εκφράζεται στο τούιτερ με σκεπτικισμό. Η Ρόμα Μαρία Μουκχεργέε κάνει μάλιστα την εξής έκκληση: «Αγαπητή κομματική βάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, σας παρακαλώ να απορρίψετε το μεγάλο συνασπισμό. Νέες εκλογές και μετά σχηματισμός ισχυρής αντιπολίτευσης. Αυτοί οι συμβιβασμοί δεν κάνουν». Είναι λοιπόν πολύ πιθανό στο τέλος τα μέλη του SPD να μην χάσουν την ευκαιρία να βάλουν και τη δική τους σφραγίδα στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Jan Fritsche / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής    dw  de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc