Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα

Πολιτική

Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα

Το μεναναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα παραμένει άλυτο, ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να παρακολουθεί εξ αποστάσεως. Συζήτηση στο Βερολίνο.
Στην προσπάθεια τους να φύγουν πριν από δύο εβδομάδες με σκάφος από την Λευκάδα για την Ιταλία έχασαν τη ζωή τους δώδεκα μετανάστες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι στόχος των περισσότερων μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα είναι να βρουν κάποιο τρόπο για να φύγουν σε χώρες τις Δυτικής Ευρώπης. Βασική αιτία είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο δηλώνει η Ανέτε Γκροτ, πρόεδρος της ελληνογερμανικής ομάδας φιλίας της γερμανικής βουλής και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Όλο ακούω για νέες διαδικασίες και νέα οργανωτικά σχήματα. Έχω όμως την εντύπωση ότι όλα μένουν στα χαρτιά. Ούτε συμβουλεύονται και ούτε ενημερώνονται οι πρόσφυγες για τις δυνατότητες παροχής ασύλου. Σε αυτά που ασκούμε κριτική εδώ και χρόνια, δεν έχει αλλάξει τίποτα . Είναι απογοητευτικό», αναφέρει η Ανέτε Γκροτ.
Καμία αλλαγή στην Ελλάδα
Η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Kayki Έφη ΛατσούδηΗ εκπρόσωπος της ΜΚΟ Kayki Έφη Λατσούδη
Η εντύπωση ότι στους αιτούντες άσυλο δεν παρέχεται καμία μορφή προστασίας, φροντίδας και ενημέρωσης ενισχύεται και από στοιχεία που παραθέτει η Έφη Λατσούδη. Η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Kayki δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στη Λέσβο. Αυτές της μέρες περιοδεύει τη Γερμανία ως καλεσμένη της οργάνωσης για την προστασία των προσφύγων Borderline Europe για να ενημερώσει για την κατάσταση στην Ελλάδα. Στις ερωτήσεις για ποιους λόγους οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα συνήθως αποφεύγουν να υποβάλουν αίτημα για την παροχή ασύλου η Έφη Λατσούδη απαντά: «Γιατί ξέρουν ότι στην Ελλάδα δεν έχουν καμία βοήθεια από το κράτος καταθέτοντας αίτημα ασύλου. Και επίσης δεν τους βοηθάει καθόλου, όταν ενημερώνονται από την αστυνομία ότι αν καταθέσουν αίτημα ασύλου θα παραμείνουν σε κράτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να φτάσει και 18 μήνες».
Αυτή η κατάσταση οδηγεί πολλούς στην παρανομία, τους κάνει άστεγους και εύκολα θύματα εκμετάλλευσης. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα που οδηγούν και στην αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην εγχώρια κοινωνία, σειρά ΜΚΟ στη Λέσβο κατάφεραν να δημιουργήσουν με τη βοήθεια του Δήμου ένα ανοιχτό κέντρο υποδοχή μεταναστών, το λεγόμενο ΠΙΚΠΑ Λέσβου, που διαθέτει σχεδόν 100 κρεβάτια σε επτά κοντέινερ. Εθελοντές μαζεύουν τρόφιμα και ρουχισμό και στηρίζουν τη λειτουργία του κέντρου. Βοήθεια έρχεται και από τη Γερμανία. Η Έφη Λατσούδη: «Τουλάχιστον εμείς στη Λέσβο έχουμε πάρει από συλλογικότητες και πολίτες της Γερμανίας μεγάλη βοήθεια. Και οικονομική στήριξη για να ταίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και εθελοντές έχουν έρθει. Επίσης βοήθησαν πάρα πολύ για να διαχυθεί η πληροφορία στη Γερμανία και να ξέρει τη γίνεται στη Λέσβο».
Ευρωπαϊκό πρόβλημα
Η Ανέτε Γκροτ πρόεδρος της ελληνογερμανικής ομάδας φιλίας της γερμανικής βουλής ( Die Linke) Η Ανέτε Γκροτ πρόεδρος της ελληνογερμανικής ομάδας φιλίας της γερμανικής βουλής ( Die Linke)
Bάσει της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ αρμόδια για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα πρώτης υποδοχής. Ο κανονισμός αυτός έχει, έτσι, δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα μεσογειακά κυρίως κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα που αποτελεί μία από τις βασικές χώρες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. Πολλοί από τους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα έχουν όμως ως απώτερο στόχο να μη μείνουν στη χώρα, αλλά να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Κάτι το οποίο στην πράξη δεν συμβαίνει ποτέ είτε γιατί η διαδικασία μπλοκάρεται εξαρχής είτε γιατί όσοι καταφέρνουν να φτάσουν σε μία άλλη χώρα συχνά επαναπροωθούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ορίζει η παραπάνω συμφωνία.
Για αυτό το λόγο η Ανέτε Γκροτ τονίζει: «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εάν θα έπρεπε η Γερμανία υποχρεωτικά να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα τότε θα είχε καταργηθεί το Δουβλίνο ΙΙ. Η Γερμανία δεν αναλαμβάνει ευθύνη».
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc