«Ο εξαντλημένος λαός»

Επισκόπηση τύπου

«Ο εξαντλημένος λαός»

Η Ελλάδα της κρίσης αλλά και της δημιουργίας στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
«Ο εξαντλημένος λαός» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στην εφημερίδα Tagesspiegel που αναφέρεται στην Ελλάδα της κρίσης. «Τα εισοδήματα έχουν υποχωρήσει κατά 40%, ενώ η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4. Μετά από πέντε χρόνια κρίσης πολλοί Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους». Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες τριών ανθρώπων, το ρεπορτάζ αναδεικνύει στη συνέχεια ορισμένες βασικές πτυχές της κρίσης: την υψηλή ανεργία και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας, το γεγονός ότι «σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες είναι σήμερα ανασφάλιστος, την αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών αλλά και την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αστέγων. Το άρθρο συνοδεύεται από μια φωτογραφία από διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με τη λεζάντα: «Διαμαρτυρία κατά της πολιτικής λιτότητας. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει το τέλος της ύφεσης. Εντούτοις οι Έλληνες χάνουν την υπομονή τους».
Κυβέρνηση χωρίς όραμα;
«(...) Η μελλοντική κυβέρνηση Μέρκελ - Γκάμπριελ (…) δεν διαθέτει κάποια πολιτική ιδέα, ένα πρότζεκτ, ένα όραμα»«(...) Η μελλοντική κυβέρνηση Μέρκελ - Γκάμπριελ (…) δεν διαθέτει κάποια πολιτική ιδέα, ένα πρότζεκτ, ένα όραμα»
Κυρίαρχο θέμα σήμερα είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η Sächsische Zeitung σχολιάζει: «Δεδομένου ότι η μελλοντική κυβέρνηση Μέρκελ - Γκάμπριελ (…) δεν διαθέτει κάποια πολιτική ιδέα, ένα πρότζεκτ, ένα όραμα, ‘φουσκώνονται’ θέματα όπως η σύνταξη των μητέρων και τα διόδια για τους ξένους. Αυτός ο τρόπος άσκησης πολιτικής εξυπηρετεί τη Μέρκελ. Αντί να ασχοληθεί με τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού ή με την ευρωκρίση, προτιμά να πηγαίνει τα πρωινά στο γραφείο της για να δει ποιο επίκαιρο πρόβλημα απαιτεί λύση. Αυτό δημιουργεί την ελπίδα ότι με κάποιο τρόπο ο μεγάλος συνασπισμός θα βρει ένα μεγάλο θέμα. Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα μια κρίση».
Με το θέμα της επιβολής διοδίων για αλλοδαπούς στη Γερμανία, πρόταση που τελικά πέρασε στο τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, ασχολείται η ολλανδική De Telegraaf, σχολιάζοντας ότι «πρόκειται για ένα πισωγύρισμα στις προσπάθειες για μια ευρωπαϊκή αγορά χωρίς σύνορα. Εφόσον οι Γερμανοί τολμούν να "αρμέξουν" ευρωπαίους γείτονες, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να περάσει ένα κύμα διοδίων από όλη την Ευρώπη. (…) Μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες τηρούν σιγή ιχθύος, αυτό είναι λυπηρό και ανησυχητικό. Η βινιέτα είναι ένα τσεκούρι στη ρίζα της ΕΕ που την βλάπτει».
Για τη Μπιενάλε της Αθήνας
«Φαίνεται ότι πολλοί καλλιτέχνες βαρέθηκαν την γενική θλίψη στη χώρα»«Φαίνεται ότι πολλοί καλλιτέχνες βαρέθηκαν την γενική θλίψη στη χώρα»
Μια διαφορετική Ελλάδα επιχειρήσει να παρουσιάσει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung μέσα από αφιέρωμά της για την φετινή Μπιενάλε της Αθήνας. Η αρθρογράφος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η Μπιενάλε της Αθήνας ήταν πάντα διαφορετική από τις περίφημες αντίστοιχες εκθέσεις στη Βενετία, τη Λυών, την Κων/πολη ή και στη Θεσσαλονίκη. Εξαρχής η Αθήνα ήταν ένα ριζοσπαστικό πείραμα που γεννήθηκε από τις ελλείψεις, απελευθερωμένο από τη λάμψη και το γκλάμουρ, χωρίς γνωστούς διεθνώς καλλιτεχνικούς διευθυντές και πρακτικά χωρίς οικονομικές πηγές. Λες και έβλεπαν ήδη στον ορίζοντα την κρίση να έρχεται, ονόμασαν την πρώτη έκθεσή τους Destroy Athens, τολμώντας την αποδόμηση ελληνικών μύθων (…)». Σχολιάζοντας τη φετινή Μπιενάλε η αρθρογράφος παρατηρεί: «Φαίνεται ότι πολλοί καλλιτέχνες βαρέθηκαν τη γενική θλίψη (στη χώρα). Νεαροί Έλληνες συρρέουν στην Αγορά και είναι ευγνώμονες για αυτή την θαρραλέα παρέμβαση στην κρίση (…)».


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής       dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc