Σε περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων συμφώνησε το Ιράν

Σε περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων συμφώνησε το Ιράν



Σε περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων συμφώνησε το Ιράν
Χαμόγελα στη Γενεύη, μετά την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 8
Γενεύη, Ελβετία
Σε μία ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κατέληξαν τα ξημερώματα της Κυριακής μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη.

Βάσει της συμφωνίας, το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αρχικά για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο δεν θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο η συμφωνία σταματάει την «πρόοδο» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου και του αντιδραστήρα στο Αράκ. Η επίσημη αμερικανική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να εξουδετερώσει το απόθεμα του εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου του Ιράν και προβλέπει επίσης συχνές επιθεωρήσεις.

Η αναστολή των κυρώσεων θα ανακουφίσει το Ιράν κατά 7 δισ. δολάρια.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα «και από τις δύο πλευρές». Πρόσθεσε, ακόμη ότι τη συμφωνία θα συντονίσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και να το κάνουμε με σεβασμό προς την κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν» τόνισε.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη συμφωνία «πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική επίλυση του θέματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε επίσημη παρέμβασή του από τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του κατά την εξάμηνη αυτή περίοδο, «οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα μέτρα χαλάρωσης επί των κυρώσεων και θα αυξήσουν την πίεση».

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές φυγοκέντρησης επόμενης γενιάς στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής και ότι βασικοί περιορισμοί «εμποδίζουν την πιο προφανή πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την κατασκευή ατομικής βόμβας».

Με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ να προειδοποιεί ότι η Γερουσία θα εισηγηθεί τη λήψη πρόσθετων κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα έχει διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο αλλά «τώρα δεν είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε επιβολή νέων κυρώσεων».

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανίχαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες και ότι αναγνωρίζει το «δικαίωμα» της Τεχεράνης στην πυρηνική ενέργεια.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει ποτέ την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
«Η ψήφος του λαού υπέρ της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής εμπλοκής με τις άοκνες προσπάθειες της διαπραγματευτικής μας ομάδας θα ανοίξει νέους ορίζοντες» ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Ροχανί.
Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος δήλωσε -σε επιστολή του προς τον ιρανό πρόεδρο- ότι αυτή μπορεί να είναι η βάση και για «άλλες έξυπνες ενέργειες».
Η συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα κάνει «τον κόσμο πιο ασφαλή, το Ισραήλ και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός ΕξωτερικώνΤζον Κέρι.

«Το πρώτο στάδιο (της συμφωνίας) δεν λέει ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τα διάφορα σχόλια ερμηνείας» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Κέρι έγιναν αμέσως μετά τις δηλώσεις του ιρανού ομολόγου του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ο οποίος τόνισε ότι στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει «σαφής αναφορά σύμφωνα με την οποία ο εμπλουτισμός (ουρανίου) θα συνεχιστεί» στο Ιράν.

«Το Ιράν δέχτηκε να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του 5%. Δέχτηκε να μειώσει και να μετατρέψει τα αποθέματα εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου που διαθέτει» διευκρίνισε ο Κέρι.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τον τελικό στόχο που είναι το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνική βόμβα» επισήμανε, προσθέτοντας: «Η ελπίδα μας είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά να οδηγήσει σε μια νέα σχέση του Ιράν με τη Δύση και τους γείτονές του. Είναι πεπεισμένος, όπως είναι και ο πρόεδρος Ομπάμα, ότι κάναμε τη σωστή επιλογή».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, βλέπει «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» στην προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

Η συμφωνία αυτή «σέβεται τις απαιτήσεις που είχε εγείρει η Γαλλία για τα αποθέματα και τον εμπλουτισμό ουρανίου, την αναστολή της λειτουργίας νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων και τον διεθνή έλεγχο. Η Γαλλία θα συνεχίσει να κινητοποιείται για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για το θέμα αυτό» διευκρίνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας χαρακτήρισε τη συμφωνία ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να παρακολουθείται στενά ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή της.

«Ο μηχανισμός προβλέπει τον αυστηρό έλεγχο των δεσμεύσεων που ελήφθησαν και θα απαιτείται επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται αυτές οι δεσμεύσεις» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του σήμερα για τη συμφωνία που επετεύχθη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει «χαμένους», αλλά μόνο «κερδισμένους».

«Τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να παρακαμφθούν τα δεδομένα που συλλέγει η ΙΑΕΑ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ιράν θα συνεργαστεί καλόπιστα με την διεθνή υπηρεσία» δήλωσε ο Λαβρόφ σε ρώσους δημοσιογράφους.

Η Κίνα χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία θα «βοηθήσει στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στη διατήρηση του διεθνούς προγράμματος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.
Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρει ότι η συμφωνία «θα βοηθήσει τους διάφορους παράγοντες να αρχίσουν την διεξαγωγή κανονικών ανταλλαγών με το Ιράν και θα συμβάλλει σε μια καλύτερη ζωή για τους Ιρανούς».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc