Πολιτική Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις

Πολιτική

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις

Οκτώ εβδομάδες μετά τις εκλογές αρχίζει στη Γερμανία η δεύτερη και ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Παρά το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά και παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν σε κόκκινες γραμμές, τα μηνύματα που στέλνουν οι ηγεσίες των μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων είναι αισιόδοξα.
“Θέλω την επιτυχία του μεγάλου συνασπισμού, εάν βασίζεται σε ένα καλό πρόγραμμα”, τόνισε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για να αναφέρει στη συνέχεια την καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού και της διπλής υπηκοότητας ως προϋπόθεση για τη σύμφωνη γνώμη του κόμματος του.
Αισιόδοξος ο Κάουντερ
Με μεγαλύτερη αισιοδοξία εκφράζεται ο πρόεδρος της K.O. των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ ΚάουντερΜε μεγαλύτερη αισιοδοξία εκφράζεται ο πρόεδρος της K.O. των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ
Με μεγαλύτερη αισιοδοξία εκφράζεται ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ. “Ως τα τέλη Νοεμβρίου θα έπρεπε να είναι έτοιμη η συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού” δηλώνει σήμερα στην κυριακάτικη Bild. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα επίμαχα ζητήματα, ο κ. Κάουντερ αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιτευχθούν λύσεις το αργότερο τις τελευταίες δύο ημέρες των διαπραγματεύσεων.
Για το κόμμα του αναφέρει πάντως ως επιτυχία ότι οι Σοσιαλδημοκράτες αποδέχτηκαν την αρχή “καμία αύξηση στους φόρους και όχι νέα χρέη”, ότι η καγκελάριος μπορεί να συνεχίσει “επί της ουσίας” την πολιτική της στα ευρωπαϊκά θέματα, ότι δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα και ότι τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης δεν θα κοινοτικοποιηθούν.
Έτοιμοι για νέες συνομιλίες οι Πράσινοι
Έτοιμη για νέες συνομιλίες παρά τις μεγάλες διαφορές η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-ΈκαρντΈτοιμη για νέες συνομιλίες παρά τις μεγάλες διαφορές η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ
Για την περίπτωση πάντως που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις, το κόμμα των Πρασίνων έχει προσφερθεί ήδη για νέες συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Α. Μέρκελ. «Δεν κλείνουμε πόρτες», λέει πολύ χαρακτηριστικά προς την Bild η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ.
Την ίδια ώρα όμως εμφανίζεται αρκετή επιφυλακτική όσον αφορά τις πραγματικές πιθανότητες συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, εκτιμώντας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές κυρίως όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική αλλά και την πολιτική έναντι των προσφύγων. «Η διπλή υπηκοότητα και ο γάμος για όλους πρέπει να είναι αυτονόητα», συμπληρώνει η Κ. Γκ. Έκαρντ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν κατέρρευσαν οι διερευνητικές επαφές Πρασίνων και Χριστιανοδημοκρατών τον Οκτώβριο, και ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο και νέων συνομιλιών, σε περίπτωση που δεν αποφέρουν καρπούς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων.

Παναγιώτης Κουπαράνης / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου     dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»