Οικονομία Οι Κινέζοι θέλουν να επενδύσουν στα Βαλκάνια

Οικονομία

Οι Κινέζοι θέλουν να επενδύσουν στα Βαλκάνια

Πρωθυπουργοί 16 χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ συμμετέχουν σε οικονομικό φόρουμ στο Βουκουρέστι με στόχο επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη.
Δεκαέξι πρωθυπουργοί από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ο Κινέζος πρωθυπουργός και 1.000 εκπρόσωποι της οικονομίας, από τους οποίους 300 Κινέζοι, συναντώνται στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο φόρουμ για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων. Στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά συμφωνίες για επενδυτικά προγράμματα δισεκατομμυρίων που θα χρηματοδοτηθούν από το Πεκίνο. Πρόκειται για την τρίτη οικονομική συνάντηση κορυφής κεντροανατολικής Ευρώπης και Κίνας μετά τη Βουδαπέστη το 2011 και τη Βαρσοβία το 2012.
Η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση κορυφής στο Βουκουρέστι. Στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι «εταίροι σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη βρίσκονται, όπως και η Κίνα, σε μεταβατική περίοδο και σε φάση οικονομικής εξυγίανσης. Οι χώρες στην κεντροανατολικής Ευρώπης επιθυμούν κινεζικές επενδύσεις, έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση».
Σύμφωνα με τη ρουμανική ιστοσελίδα cursdeguvernare.ro ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Κίνας και των 16 πρώην κομμουνιστικών χωρών ανήλθε στην περίοδο 2000- 2010 σε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια αύξησης, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο όγκος συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Ιταλίας αντιστοιχεί στο ίδιο ποσόν και ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην κεντροανατολική Ευρώπη είναι λιγότερες από ότι στη Σουηδία.
Οι προειδοποιήσεις των Βρυξελλών
Οι πρωθυπουργοί της Κίνας, Σερβίας και Ρουμανίας στο οικονομικό φόρουμ στο ΒουκουρέστιΟι πρωθυπουργοί της Κίνας, Σερβίας και Ρουμανίας στο οικονομικό φόρουμ στο Βουκουρέστι
Για τον ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Γκούχτ η έντονη κινεζική οικονομική παρουσία σε ευρωπαϊκό έδαφος εγκυμονεί κινδύνους. Όπως υποστήριξε, το Πεκίνο εφαρμόζει την τακτική του διαίρει και βασίλευε: «Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας» δήλωσε ο ντε Γκούχτ στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Κίνας μέσα Νοεμβρίου στο Πεκίνο. Λίγο νωρίτερα η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη ευρωπαίο διπλωμάτη που δεν κατονομάζονταν έγραφε ότι «το οικονομικό φόρουμ στο Βουκουρέστι αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Πεκίνου, πρώτα να διχάσει και μετά να καταλάβει οικονομικά την Ευρώπη».
Ο Ρουμάνος πολιτειολόγος Κλαούντιου Ντεγκεράτου από το Κέντρο Αναλύσεων για ζητήματα Ασφάλειας και Πρόληψης (CSAP) στην Πράγα θεωρεί ότι η στάση των Βρυξελλών έναντι της Κίνας σχετίζεται με μια αντιπαράθεση εντός της ΕΕ. Κατά την άποψή του πρόκειται για μια προσπάθεια ορισμένων χωρών-μελών να κατευθύνουν τον διάλογο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κίνδυνος μιας στρατηγικής του διαίρει και βασίλευε εκ μέρους του Πεκίνου». Απόδειξη για αυτό είναι οι κινεζικές και νοτιοκορεατικές επενδύσεις στις χώρες της αποκαλούμενης Ομάδας Visegard (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία), που δεν οδήγησαν σε οικονομική εισβολή της Κίνας στην Ευρώπη», δηλώνει ο Ρουμάνος ειδικός.
Christian Stefanescu / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου     dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»