Μονομαχία με παρελθόν, παρόν και μέλλον

Μονομαχία με παρελθόν, παρόν και μέλλον

Ενα... αταίριαστο δίδυμο, που δεν αποφεύγει τη μετωπική σύγκρουση σε κάθε δημόσια πολιτική αντιπαράθεσή του, εντός και εκτός Bουλής, αποτελούν από την προεκλογική περίοδο του 2012 ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μονομαχία με παρελθόν, παρόν και μέλλον
Εχοντας διαφορετικές αφετηρίες, διαδρομές και στοχεύσεις, οι κ. Τσίπρας και Βενιζέλος δίνουν επί πολλούς μήνες «ραντεβού» ως «πρωταγωνιστές» σε μια σειρά «επεισοδίων» που υπόσχεται εκ των προτέρων έντονες αντιπαραθέσεις, σφοδρές επιθέσεις και ανταλλαγή φραστικών πυρών. Αν και τα «ραντεβού» αφορούν το ίδιο «έργο» -για το σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση-, οι δύο αρχηγοί εμφανίζονται σχεδόν πάντα «απέναντι» και έτοιμοι για «πόλεμο», επιβεβαιώνοντας τους συνεργάτες τους, που έχουν εν τω μεταξύ σπεύσει να «ορίσουν» με δηλώσεις το «πεδίο» της αντιπαράθεσης.
Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, παρακολουθώντας την πρόσφατη σύγκρουσή τους στη Βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης συνεργασίας, προβλέπουν ότι οι δύο αρχηγοί έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνουν τους όρους για την τελική μάχη ενός εξαιρετικά κρίσιμου πολιτικού κύκλου, που θα δοθεί (εκτός απροόπτου) στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.
Πολύ απλά εκτιμούν ότι, στη φάση που ο κ. Τσίπρας διεκδικεί την πρωτιά και την αυτοδυναμία επενδύοντας στις σημαντικές «διαρροές» ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ και που ο κ. Βενιζέλος ως αρχηγός του άλλοτε κραταιού κόμματος επιχειρεί να διαψεύσει τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ συγκρατώντας τις εκλογικές δυνάμεις του 2012, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο αρχηγοί δεν βρίσκουν λόγους για να ρίξουν τους τόνους - αντιθέτως θα κλιμακώσουν και θα κορυφώσουν τις επιθέσεις όσο πλησιάζουν στις «κάλπες».
Οπως και κατά τις «δίδυμες» εκλογές του 2012, έτσι και τώρα φαίνεται ότι το... αταίριαστο δίδυμο έχει επιλέξει το ίδιο σκηνικό της σύγκρουσης. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόσκληση σε μονομαχία από τον Ευάγγελο Βενιζέλο με «φόντο» τα «υποβρύχια». Μάλιστα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να απαντήσει εμμέσως και στα δηκτικά σχόλια του Ευ. Βενιζέλου για το ταξίδι του στο Τέξας, προσπάθησε να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα επικαλούμενος (χαριτολογώντας) και πρόσφατα... μαθήματα μονομαχιών στο Ελ Πάσο!
Μονομαχία
«Περιμένω να έρθετε στη Βουλή για να διεξαχθεί ανάμεσά μας, ανάμεσα σε εσάς και σε εμένα, μία μονομαχία προσωπικού και πολιτικού ήθους», είχε πει στη Βουλή απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας για συκοφαντία και προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Στηρίζετε συγκεκριμένα, επώνυμα συμφέροντα που θέλουν τη διάλυση του Σκαραμαγκά. Αυτά είναι σκηνές από το έργο που θα δούμε προσεχώς. Βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα».
«Οσο μιλά ο Ευ. Βενιζέλος δίνει δημοσκοπικούς πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χορηγός μας», επεσήμανε από την πλευρά του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι σε δύσκολη θέση είναι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «γιατί έχει συνεταίρο τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος τώρα τον υποκαθιστά». Είναι πασιφανές ότι με την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ (Δευτέρα ή Τρίτη) της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα «υποβρύχια» αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των «χαρτιών» που τα δύο κόμματα ισχυρίζονται ότι διαθέτουν. Η Χαριλάου Τρικούπη -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- θεωρεί ότι οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσουν ως «χάρτινος πύργος» και ότι θα δοθεί οριστική απάντηση στην Κουμουνδούρου που «φιλοδοξεί διά της σκανδαλολογίας και της λάσπης να κρύψει τα στρατηγικά αδιέξοδα της πολιτικής της».
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν επίσης την κατάληξη της επιχείρησης «κατασυκοφάντησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ» με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ. Ηταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ωστόσο επεφύλαξε σφοδρή αντεπίθεση εντός της Βουλής στον κ. Τσίπρα, που κατά τη Χαριλάου Τρικούπη ανέδειξε πλήρως τη σκοπιμότητα και τα ψεύδη της Κουμουνδούρου.
Η «λίστα Λαγκάρντ» αποτέλεσε πάντως, και σε κάθε περίπτωση, «σταθμό» στη «διαρκή» αντιπαράθεση των δύο αρχηγών και επισκίασε ουκ ολίγες φορές σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας, όπως τα επιτεύγματα ή τις αποκλίσεις από το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.
Μέτωπο
Το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα ακόμη σκηνικό που η Κουμουνδούρου επεδίωξε να διατηρήσει διευκολύνοντας την «πολεμική» της κατά του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ για ενίαιο μέτωπο του συνταγματικού τόξου εναντίον της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε προβληματισμό στην Κουμουνδούρου ως προς την εμφάνισή του στο ίδιο κάδρο με τις «μνημονιακές δυνάμεις».
Το επόμενο «επεισόδιο», εξάλλου, μεταξύ των δύο αρχηγών δεν θα έχει «φόντο» μόνο τα «υποβρύχια» - αλλά την «πρόσκληση σε αποστασία κυβερνητικών βουλευτών», που κατά τη Χαριλάου Τρικούπη αποσκοπεί στη διαιώνιση εν πολλοίς της λογικής του «μνημονίου-αντιμνημονίου». Την Τρίτη (λίγες ημέρες μετά το «ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαγραφή της Θ Τζάκρη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκαλεί εξ αναβολής την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με βασικό στόχο αφενός την ανάλυση της κρίσιμης συγκυρίας (μετά και το τετ α τετ Μέρκελ - Σαμαρά) και αφετέρου την επιβεβαίωση του «στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης».
Και ιδίως -υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος σε συνεργάτες του- του αδιεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στην αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε περίπτωση που ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και ενοχλείται εμφανώς με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μείνει σταθερή στη θέση της «όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».
ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
Καταθέτει την πρόταση για Εξεταστική
Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν ώστε να καθαρογραφεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια, καθώς εντός των ημερών -πιθανόν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη- θα κατατεθεί στη Βουλή.
Το «πράσινο φως» άναψε προχθές το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της συλλογής στοιχείων για την κατάρτιση της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Η νέα προαναγγελθείσα μετωπική αντιπαράθεση Τσίπρα - Βενιζέλου αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο». Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει βεντέτα με κανέναν», προσθέτοντας, ωστόσο, «ότι είναι σημαντικό να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες που προκάλεσαν τη σκανδαλώδη υπόθεση των υποβρυχίων».
Πάντως, ανεξάρτητα από τα όσα διαρρέουν κεντρικά στελέχη, είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση θα λάβει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να στριμώξει» και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις «γαλάζιων» στελεχών τα οποία έκαναν λόγο για «σκάνδαλο» στην υπόθεση των υποβρυχίων.
Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, καθώς είπε ότι «όσο μιλά ο Ευ. Βενιζέλος δίνει πόντους δημοσκοπικούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χορηγός μας», του απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι σε δύσκολη θέση, διότι «έχει συνεταίρο τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος τώρα τον υποκαθιστά».
Η μετωπική επίθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί, όπως φαίνεται, στρατηγική επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό διαπιστώθηκε τόσο με τη λίστα Λαγκάρντ όσο και με την υπόθεση των υποβρυχίων. Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου καταλήγει στο... συμπέρασμα πως όσο αποδυναμώνεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τόσο προκαλούνται ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή, οι οποίες δεν αποκλείεται να αποφέρουν και πολιτικές εξελίξεις.
Η πολιτική στοχοποίηση του κ. Βενιζέλου στοχεύει συν τοις άλλοις στο γεγονός πως όσο παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να κρατά στο χέρι του τη «δεδηλωμένη» για να κυβερνά.
Αποδόμηση
Ταυτόχρονα, όσο και αν ποτέ δεν έχει ακουστεί δημοσίως από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η στόχευση είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απευθυνθεί και σε ένα πιο ευρύ ακροατήριο - που κινείται στον λεγόμενο χώρο της «κεντροαριστεράς» και έχει πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές. Η αποδόμηση του προφίλ του κ. Βενιζέλου βοηθά ώστε να απελευθερώσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους, οι οποίοι, όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου, βρίσκονται με το ένα πόδι πριν περάσουν στο «αντιμνημονιακό στρατόπεδο» και πιο συγκεκριμένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η αντιπαράθεση των δύο ανδρών αναμένεται να φτάσει στα ύψη, καθώς και οι δύο πλευρές υπόσχονται εκπλήξεις όταν έρθει η στιγμή που θα αντιπαρατεθούν στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Φ. Γιωτάκη - Π. Τσούτσιας  ETHNOS

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc