Κωστής Χατζηδάκης: «Θα κάνουμε παρέμβαση στην αγορά για χαμηλότερες τιμές»


Κωστής Χατζηδάκης: «Θα κάνουμε παρέμβαση στην αγορά για χαμηλότερες τιμές»
Στην κατάργηση όλων των περιορισμών, από τρόφιμα και υπηρεσίες ώς τις εισφορές υπέρ τρίτων θα προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Η «Κ» φέρνει σήμερα στο φως έκθεση-σοκ του ΟΟΣΑ για 555 αναχρονιστικές διατάξεις.
Του Γιωργου Μαντελα

Τους 555 νομοθετικούς περιορισμούς που κρατούν ψηλά τις τιμές στην ελληνική αγορά εν μέσω κρίσης και δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός αποκαλύπτει έκθεση - σοκ του ΟΟΣΑ.
Υπό καθεστώς «ομηρίας» βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ψωμί, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την καθημερινότητα του Ελληνα. Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα παραδοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες μέρες, ωστόσο η «Κ» δημοσιεύει σήμερα τα συμπεράσματά της. Σε αυτά θα στηριχθεί νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί άμεσα, που θα προβλέπει την κατάργηση του συνόλου των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η «σκούπα» θα ξεκινάει από τις τιμές, θα περνάει από τις υπηρεσίες και θα φτάνει, για παράδειγμα, έως την κατάργηση όλων των τελών και των εισφορών υπέρ τρίτων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης φέρεται αποφασισμένος να νομοθετήσει έως το τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο τον Ιανουάριο για όλες τις προτάσεις της έκθεσης.
«Υπάρχει μία μελέτη που έχουμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ, έχουμε τα πρώτα στοιχεία της μελέτης, τα οριστικά στοιχεία θα τα έχουμε στα τέλη Νοεμβρίου, με βάση την οποία επιχειρούμε να κάνουμε μία οριζόντια παρέμβαση στην αγορά, έτσι ώστε ορισμένες υπερ-προστατευμένες ομάδες, να μην έχουν αυτήν την προστασία και τελικά, ο καταναλωτής να έχει χαμηλότερες τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη σύσκεψη, το βράδυ του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Βεβαίως, η παρέμβαση αυτή αφορά δεκάδες τομείς και χρειάζεται προσοχή και διάλογο με τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και, φυσικά, και με τους αρμόδιους φορείς, όμως η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Θα πάμε μπροστά με διαρθρωτικές αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε τομές, οι οποίες θα στηρίξουν πράγματι τον ανυπεράσπιστο έλληνα πολίτη και το πεδίο της αγοράς είναι κατεξοχήν ένα τέτοιο πεδίο» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Την Μελέτη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού (όπως ονομάζεται) είχε αναθέσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης από τον Νοέμβριο του 2012, στον Οργανισμό, προκειμένου να γίνει λεπτομερής εξέταση της νομοθεσίας σε τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας: στην επεξεργασία τροφίμων, το λιανεμπόριο, τα δομικά υλικά και τον τουρισμό. Οι εν λόγω τομείς αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ, με τζίρο που αγγίζει συνολικά τα 44,26 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 24% περίπου της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι το άμεσο όφελος από αυτήν την κίνηση θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στα κέρδη θα συμπεριλαμβάνεται και η έμπρακτη απόδειξη της κυβέρνησης προς την τρόικα ότι προτίθεται να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες τόσος λόγος γίνεται, που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Ως παράδειγμα θετικής επίδρασης στην οικονομία, από την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό, αναφέρεται η περίπτωση της Αυστραλίας και το πρόγραμμα ανάλογων μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε στη δεκαετία του 1990. Το 2005, η Επιτροπή Παραγωγικότητας εξέτασε τα αποτελέσματα επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων υπέρ του ανταγωνισμού και υπολόγισε ότι, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας σε συγκεκριμένους τομείς, οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν ενισχύσει το ΑΕΠ της Αυστραλίας κατά 2,5% περίπου πάνω από τα επίπεδα που θα είχαν επιτευχθεί κάτω από άλλες συνθήκες. Αυτό το εγχείρημα θα επιχειρήσει να επαναλάβει τώρα η Ελλάδα.    kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc