Διαστημικά ρομπότ «παρελαύνουν» στη Βόννη

Διαστημικά ρομπότ «παρελαύνουν» στη Βόννη

Οι τελευταίες καινοτομίες στο χώρο της κατασκευής διαστημικών ρομπότ παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Κέντρο Αεροπλοΐας και Διαστήματος (DLR) της Βόννης.
Ένα διαστημικό σκηνικό στήθηκε την περασμένη εβδομάδα (11-12 Νοεμβρίου) σε μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κέντρου Αεροπλοΐας και Διαστήματος (DLR) της Βόννης. Αφορμή ο διαγωνισμός DLR SpaceBot Cup, στον οποίο δέκα ομάδες επιστημόνων από γερμανικά πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δυνατότητες των ρομπότ που κατασκευάζουν.
Η αποστολή μη επανδρωμένων οχημάτων στον πλανήτη Άρη έχει ιστορία γενεών και αξιοσημείωτη επιτυχία. Ωστόσο η αποστολή σημάτων από τη γη προς τις ρομποτικές κατασκευές διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά ενώ απαιτείται τουλάχιστον άλλος τόσος χρόνος για μία απάντηση. Στόχος των επιστημόνων είναι τα ρομπότ της επόμενης γενιάς να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο διάστημα κατά το δυνατόν αυτόνομα με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτονομία και τεχνητή νοημοσύνη
Στο Κέντρο Αεροπλοΐας και Διαστήματος της Βόννης παρουσιάστηκαν οι τελευταίες ρομποτικές καινοτομίεςΣτο Κέντρο Αεροπλοΐας και Διαστήματος της Βόννης παρουσιάστηκαν οι τελευταίες ρομποτικές καινοτομίες
Αντικείμενο των ερευνών των διαστημικών ρομπότ είναι μεταξύ άλλων ο εντοπισμός νερού. Τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι σε θέση ανακαλύπτουν μόνα τους πιθανά σημεία ύπαρξης νερού, να συλλέγουν υλικά και να τα μεταφέρουν σε μία προκαθορισμένη τοποθεσία. Τα ρομπότ που εκτέθηκαν στον διαγωνισμό της Βόννης είχαν όλα τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Το Ερευνητικό Κέντρο Πληροφορικής από την Καρλσρούη, για παράδειγμα, παρουσίασε το Lauron, ένα εξάποδο ρομπότ που θυμίζει ακρίδα και διαθέτει πολλές δυνατότητες μετακίνησης. «Τα πόδια είναι πολύ ευέλικτα. Εξοπλίσαμε το μπροστινό πόδι με μία αρπάγη» λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας Λαρς Πφότσερ και εξηγεί ότι το «έντομο» μπορεί να μαζέψει την αρπάγη, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κίνησή του και όταν θέλει να πιάσει κάτι να την προεκτείνει και πάλι.
Για τον προσανατολισμό του το ρομπότ χρησιμοποιεί ένα σαρωτή με λέιζερ, ο οποίος είναι τοποθετημένος πάνω στο σώμα του ρομπότ, μπορεί να περιστραφεί και αποτυπώνει μία τρισδιάστατη εικόνα του περιβάλλοντα χώρου.
Βοηθοί στην αντιμετώπιση καταστροφών
Στιγμιότυπο από τον διαγωνισμό της ΒόννηςΣτιγμιότυπο από τον διαγωνισμό της Βόννης
Μία άλλη ομάδα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Κέμνιτς συμμετείχε στην επίδειξη με τρία ρομπότ, τα οποία αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν μαζί τις εκάστοτε εργασίες. Ένα από αυτά μπορεί μάλιστα να πετάξει. «Το ιπτάμενο ρομπότ συλλέγει πληροφορίες από αέρος» λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας Πέτερ Πρότσελ. Όπως εξηγεί, το ιπτάμενο όχημα καταχωρίζει τα στοιχεία που συλλέγει με μία κάμερα υψηλής ανάλυσης σε ένα είδος χάρτη, στον οποίο έχουν πρόσβαση και τα δύο ρομπότ που παραμένουν στο έδαφος.
Μπορεί το ιπτάμενο ρομπότ να μην ετοιμοπόλεμο σε άλλους πλανήτες, δεδομένου ότι εκεί επικρατούν πολύ διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες σε σχέση με τη γη, ωστόσο ο διαγωνισμός της Βόννης δεν εστίασε μόνο στο πεδίο του διαστήματος. Όπως τόνισε ο Πρότσελ, «τέτοιες εφαρμογές είναι χρήσιμες και σε επεμβάσεις στη γη, για παράδειγμα σε περιπτώσεις καταστροφών όπως στη Φουκουσίμα».
Όσο για το νικητή του διαγωνισμού SpaceBot Cup, η κριτική επιτροπή δεν κατέληξε σε απόφαση. Επιβράβευση για όλους τους συμμετέχοντας ήταν πάντως η χαρά της συμμετοχής.
Fabian Schmidt / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc