Γιατί η τρόικα ανέβαλε την επιστροφή στην Αθήνα


Γιατί η τρόικα ανέβαλε την επιστροφή στην Αθήνα
Η απόφαση ελήφθη με αιτιολογικό το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, κατά κύριο λόγο στα θέματα των πλειστηριασμών, των ομαδικών απολύσεων και των ΕΑΣ. «Δεν μπορούμε να πάμε πάλι στην Αθήνα και να ξαναδιακοπεί η αξιολόγηση» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου ναυαγεί οριστικά.
Των Γιώργου Π. Τερζή, Νίκου Χρυσολωρά

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Υπό το πρίσμα της αναβολής της άφιξης της τρόικας, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος συναντώνται εκ νέου, τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν κοινό τόπο έναντι των απαιτήσεων των δανειστών για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων.
Ο κ. Γ. Στουρνάρας, ύστερα από μια σύντομη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του τελευταίου από τη Λιθουανία, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών για τα διαρθρωτικά (μεταξύ άλλων πλειστηριασμοί και ομαδικές απολύσεις), επικέντρωσε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς στην επίτευξη των προαπαιτουμένων για τη δόση του ενός δισ., δηλ. στο θέμα των ΕΑΣ, και προεξόφλησε ότι η επιστροφή της τρόικας μετατίθεται για τις 10/12, δηλαδή μετά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9/12.
Των χθεσινών -αναμενόμενων σε μεγάλο βαθμό- εξελίξεων, είχε προηγηθεί συζήτηση που έγινε μεταξύ των εταίρων της τρόικας και του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι δεν έχει νόημα να γίνει ακόμη μία αποστολή στην Αθήνα, αν δεν διασφαλίζεται η επιτυχής έκβαση. «Δεν μπορούμε να πάμε πάλι στην Αθήνα και να ξαναδιακοπεί η αξιολόγηση. Εχει γίνει αυτό ήδη δύο φορές», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου ναυαγεί οριστικά.
Η κυβέρνηση ταλανίζεται από τις εσωτερικές της αντιθέσεις ως προς τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνον στο δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου αλλά διαπερνούν οριζοντίως το Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία. Ταυτοχρόνως, δέχεται ισχυρές πιέσεις από το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες για γρήγορη επανέναρξη των συζητήσεων και συμφωνία. Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι Κριστίν Λαγκάρντ και Ολι Ρεν, την οποία και αποκάλυψε η «Κ», έγινε γνωστό χθες ότι στο εσωτερικό του ΔΝΤ επικρατεί προβληματισμός. Είναι ενδεικτικό ότι η Βραζιλία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου με αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα, εξέλιξη που αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται, ήδη από σήμερα, να έχει εξαντλητικές επαφές με τους υπουργούς Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη που χειρίζονται τα δύσκολα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, ενώ είναι σαφές ότι θα επιδιώξει να συζητήσει τα ανοιχτά μέτωπα και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Μ. Μπαρόζο, στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ελλάδα.
Πάντως, η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στο ζήτημα των πλειστηριασμών, συνδέοντάς το και με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Η Αθήνα, πάντως, «απάντησε» στέλνοντας χθες εκ νέου προς την τρόικα το σχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο έχουν ήδη απορρίψει οι δανειστές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων παραγόντων, συμβιβασμός θα μπορούσε να υπάρξει στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και των ΕΑΣ, εφόσον η Αθήνα αποφασίσει να «θυσιάσει» ένα εκ των δύο.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις εν μέσω του συνεχώς επιδεινούμενου πολιτικού κλίματος λόγω της αναταραχής στους τομείς της παιδείας και της υγείας. Ο ηλεκτρισμός που κυριαρχεί στο Κοινοβούλιο εκδηλώνεται και σε «δευτερεύοντα» ζητήματα όπως η αντιπαράθεση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης ή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Είναι χαρακτηριστική η έκρηξη γαλάζιων βουλευτών (μεταξύ άλλων οι κ. Κακλαμάνης, Παυλόπουλος, Κουτσούμπας) προς τον κ. Χαρ. Αθανασίου, με το αίτημα να υπάρξει ρητή αναφορά των τριών αναγνωρισμένων γενοκτονιών (Ποντίων, Αρμενίων, Μικρασιατών) στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc