Πολιτική στήριξη αλλά και συστάσεις

Πολιτική στήριξη αλλά και συστάσεις

Η καγκελάριος Μέρκελ αναγνώρισε την προόδο της Ελλάδας, επέμεινε στην τήρηση των συμφωνηθέντων και συνέστησε συναίνεση με την τρόικα.
«Φιλικό» χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ ελληνική κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Όπως φάνηκε όμως στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνομιλία, «φιλικό» δεν σημαίνει για την κ. Μέρκελ ότι παραιτείται από το να απαιτήσει αυτά που κρίνει αναγκαία. Η καγκελάριος επαίνεσε, όπως συνηθίζει να κάνει εδώ και αρκετό διάστημα, τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στα πλαίσια του μνημονιακού προγράμματος: «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους. Αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει προπαντός στο γεγονός ότι έχει πετύχει θετικό πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα είναι πολύ πιο βαθιές και πάνε πολύ πιο μακριά.»
Πλήρης τήρηση του μνημονίου
«Οι υποσχέσεις που έχει δώσει η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιηθούν», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος «Οι υποσχέσεις που έχει δώσει η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιηθούν», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος
Αυτή η αναγνώριση δεν σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να δοθούν κάποιες διευκολύνσεις στην Ελλάδα αναφορικά τα συμφωνηθέντα, είπε η κ. Μέρκελ. Αυτή η διατύπωση αφορά άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Όπως δήλωσε η καγκελάριος: «Οι υποσχέσεις που έχει δώσει η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιηθούν. Σε αυτή τη βάση θα μπορέσει να δοθεί η νέα δόση. Απ΄ ό,τι ενημερώθηκα στη συζήτηση μας, αυτό μεν δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι όμως πραγματοποιήσιμο. Υπολογίζω στην Ελλάδα, ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και ότι θα ξεκινήσει η ελληνική προεδρία χωρίς το βάρος μιας συζήτησης για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης.»
Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης ενημέρωσε στο Βερολίνο ότι κατά τις συνομιλίες η κ. Μέρκελ ζήτησε την τήρηση των προαπαιτούμενων (Milestones), όπως προβλέπονται στο μνημόνιο, και ότι χωρίς την υλοποίηση τους δεν πρόκειται να δοθεί η επόμενη δόση. Στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος επιδίωξε, όμως, να μετριάσει τις εντυπώσεις των διαφορών που επικρατούν μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η διάσταση των δύο αφορά, «μισό, ένα, ενάμισι δισεκατομμύριο». «Συζητάμε σήμερα για τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία είναι δυνατόν να τα λύσεις με την τρόικα, και όχι για απόλυτες τρύπες. Νομίζω ότι πρόκειται για απίστευτη πρόοδο σε σχέση με τις συζητήσεις που είχαμε παλαιότερα», είπε χαρακτηριστικά.
Θετικό πλεόνασμα – το κλειδί της επιτυχίας
 «Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», διαβεβαίωσε ο Αντώνης Σαμαράς«Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», διαβεβαίωσε ο Αντώνης Σαμαράς
Ως παράδειγμα τέτοιας προόδου η κ. Μέρκελ ανέφερε επανειλημμένα την επίτευξη θετικού πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτό στάθηκε αρκετές φορές και ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι «το τρέχων πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Εμείς βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και δεν έχουμε περαιτέρω αιτήματα. Εμείς τηρούμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας και πιστεύουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να κάνει αυτό που έχει χρεωθεί.»
Αυτό που εννοεί ο κ. Σαμαράς εδώ είναι το εξής: η Ελλάδα πέτυχε τον βασικό στόχο του μνημονίου που είναι το θετικό πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό και ζητά τώρα από τους ευρωπαίους εταίρους ελαφρύνσεις στο χρέος και στη χρηματοδότηση, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί το Νόεμβριο του 2012 στο Eurogroup. Όπως δήλωσε έλληνας κυβερνητικός παράγοντας στο Βερολίνο, το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε εκτενώς με την κ. Μέρκελ επειδή δεν είναι της παρούσης. Ενημερώθηκε, όμως, ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι σίγουρη ότι θα βρεθεί άμεσα μια λύση με την αντιπροσωπεία της τρόικας που θα επιστρέψει στις 2 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα. Όπως διαβεβαίωσε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Σαμαράς «εμφανώς δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς».
Τέλος, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ, ο οποίος αμφιβάλλει για τις προόδους της Ελλάδα στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών ο έλληνας πρωθυπουργός παρέπεμψε στο Business Report του ΟΟΣΑ. Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης υπενθύμισε και τις δηλώσεις περί του αντιθέτου της καγκελαρίου αλλά και του γερμανού υπουργού Oικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο ο κ. Σάμαρας θα συναντηθεί το πρωί του Σαββάτου.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη                      dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»