Αντιπαράθεση για την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου

Αντιπαράθεση για την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου

Οι ευρωβουλευτές ζητούν, εμμέσως πλην σαφώς, την κατάργηση του Στρασβούργου ως έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές ζητούν «να αποφασίζουν οι ίδιοι για την έδρα τους». Τι σημαίνει αυτό; Με παλαιότερη απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, η έδρα του Ευρωκοινοβουλίου είναι σήμερα στο Στρασβούργο, αν και προβλέπονται συνεδριάσεις μικρότερης διάρκειας και στις Βρυξέλλες. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ευρωβουλευτές αγανακτούν με τις χρονοβόρες μετακινήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου, ενώ υποστηρίζουν ότι οι μετακινήσεις στοιχίζουν τουλάχιστον 150 εκ. ευρώ ετησίως και επιπλέον επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Κάθε προσπάθεια να αλλάξει το σημερινό καθεστώς προσκρούει στη σθεναρή άρνηση της Γαλλίας. Χαρακτηριστική ήταν και η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ: «Αν είναι να αρχίσουμε μία συζήτηση για τις έδρες, τότε να την κάνουμε για όλες τις έδρες, δηλαδή και για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Γάλλος ευρωβουλευτής. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να αρχίσουν καμία συζήτηση για τις έδρες των ευρωπαϊκών οργάνων, ούτε θέλουν στις Βρυξέλλες μία γραφειοκρατία ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουν σήμερα.
Το επιχείρημα του κόστους
Οι ευρωβουλευτές ζητούν, εμμέσως πλην σαφώς, την κατάργηση του Στρασβούργου ως έδρας του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΟι ευρωβουλευτές ζητούν, εμμέσως πλην σαφώς, την κατάργηση του Στρασβούργου ως έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ωστόσο η σημερινή συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή για να τεθεί και πάλι το ζήτημα με κύριο επιχείρημα την εξοικονόμηση χρημάτων. Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Άσλει Φοξ, που ήταν ένας από τους εισηγητές του Κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι με την κατάργηση των μετακινήσεων θα μπορούσε να εξοικονομηθεί πάνω από ένα δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία, ενώ ο έτερος εισηγητής, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γκέραλντ Χέφνερ, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «μία μικρή επανάσταση». Ο Χέφνερ καθησύχασε τους οπαδούς του Στρασβούργου λέγοντας ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν προδικάζει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα για την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου», αλλά από την άλλη πλευρά διαμαρτυρήθηκε γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί πλέον να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του γιατί η ΕΕ ξοδεύει τόσα πολλά χρήματα για τις συνεχείς μετακινήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία συγκυρία που η ΕΕ προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα παντού. Μόλις την Τρίτη το Κοινοβούλιο ενέκρινε, για πρώτη φορά, μειωμένο πλαίσιο χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού για την πέριοδο 2014-2020, ενώ την ίδια μέρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή των εργαζομένων στην Κομισιόν, που διεκδικούσαν δικαστικά αναδρομικές αυξήσεις για το 2011.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc