Αντ. Σαμαράς στην Κ.Ο της ΝΔ: Εκλογές θα γίνουν το 2016, τους αρέσει δεν τους αρέσει

Αντ. Σαμαράς στην Κ.Ο της ΝΔ: Εκλογές θα γίνουν το 2016, τους αρέσει δεν τους αρέσει
«Εμείς πηγαίνουμε για εκλογές το 2016» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα αιφνιδιάσει πολλούς.
    
«Η χώρα υπέφερε και υποφέρει, αλλά τώρα βγαίνει από την κρίση. Πετύχαμε τη βασική δέσμευση, κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ και δεν την αφήσαμε να καταρρεύσει. Τώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα θα έχουμε πετύχει τα περισσότερα από τα 18 σημεία που είχαμε υποσχεθεί. Με την βοήθεια του θεού και με την στήριξη του ελληνικού λαού, στα δύο χρόνια που μας απομένουν θα πάμε πολύ μακρύτερα» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
   
«Όταν μιλούσαμε στην αρχή για πρωτογενές πλεόνασμα μάς λοιδορούσαν, με τα πρόσφατα στοιχεία όμως το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 1 δισ. ευρώ. Κάποιοι το αμφισβήτησαν, λέγοντας ότι δεν πληρώσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους -αυτό είναι ψέμα, το πλεόνασμα είναι καθαρό και βιώσιμο με όλα τακτοποιημένα και πληρωμένα. Κάποιοι λένε ότι η οικονομία υποφέρει. Απαντώ ότι το 70% του πλεονάσματος θα επιστρέψει στην κοινωνία. Εκατοντάδες εκατομμύρια θα επιστρέψουν μέχρι το τέλος του χρόνου στην κοινωνία, σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».
   
Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι ύψιστη προτεραιότητά του είναι η μείωση των φόρων που θα γίνει αν πιάνουμε τους στόχους. «Το πλεόνασμα βγήκε από το αίμα του ελληνικού λαού και εκεί θα επιστρέψει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
   
Για την καταπολέμηση της ανεργίας είπε «δίνουμε τη μάχη» και ότι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ περισσότεροι από 440.000 θα βοηθηθούν.
   
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ μίλησε και για το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.
   
Συμπυκνώνοντας, είπε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο πετύχαμε αυτό που έμοιαζε απίστευτο, εξαφανίσαμε τα δύο ελλείμματα και αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητα. Προσέθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα επιβαρύνεται από το κόστος ενέργειας, αλλά σε αυτό τον τομέα θα έχουμε σύντομα καλά νέα. «Κάνουμε στροφή στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια» τόνισε και προέβλεψε ότι «στο προσεχές μέλλον τα καλά νέα θα πυκνώνουν». «Δεν μπορεί ένας λαός να σηκώσει κεφάλι αν τα καλά νέα αποσιωπώνται. Πρέπει να τολμούμε καθημερινά να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα της μιζέριας» επισήμανε.
   
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι σε κάποιους τομείς έχουμε μείνει πίσω, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις, αν και -όπως είπε- όχι με δική του ευθύνη, και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια θα επιταχυνθεί.
   
Επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι προσπαθεί να τρομάξει τους επενδυτές. Αποκρατικοποιήσεις, είπε, σημαίνει ότι βγάζουμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού χρέος και φέρνουμε επενδύσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ.
   
Προανήγγειλε, επίσης, διορθωτικές κινήσεις στον αγροτικό τομέα, λέγοντας ότι θα γίνει ειδική παρέμβαση για τα κόκκινα δάνεια και για την ρευστότητά τους.
   
Μίλησε για την φοροδιαφυγή λέγοντας ότι «πετύχαμε μεγαλύτερο πλήγμα από ότι είχε γίνει ποτέ -φέρνουμε 800 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία που αντιστοιχούν σε 2,5 δισ.». Ειδική αναφορά έκανε και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις κινήσεις της Δικαιοσύνης «που κάνει ανεμπόδιστη την δουλειά της». «Δεν θέλω κυνήγι μαγισσών, αλλά δεν θέλω και συγκάλυψη. Δεν θέλω κανένας αθώος να τιμωρηθεί και κανένας ένοχος να γλιτώσει. Κάποιοι ήδη είναι στην φυλακή και κάποιοι ήδη επιστρέφουν χρήματα. Παντού μας λέγανε φέρτε πίσω τα κλεμμένα» είπε χαρακτηριστικά.
   
Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας αναρωτήθηκε «πώς θα αποφύγουν τις συνέπειες μίας πτώχευσης της χώρας; θα εκβιάσουν; θα απειλήσουν;» και σημείωσε: «Απέναντί τους δεν έχουν μία κυβέρνηση, έχουν 27 κυβερνήσεις. Το χάος που θα επικρατήσει και το κλίμα εναντίον της χώρας μας το έχουν υπολογίσει; Και μόνο που τα λένε διαμορφώνουν κακό κλίμα στις αγορές. Δεν θα τους αφήσουμε να μας ρίξουν πίσω ξανά. Οι δανειστές μας έχουν δεσμευτεί ότι θα μας δώσουν πρόσθετη ελάφρυνση αν πιάσουμε τους στόχους. Εμείς πιάσαμε τους στόχους μας, είναι η δική τους σειρά να μας δώσουν την επιπλέον βοήθεια. Εμείς πρέπει να δείξουμε σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ανασφάλεια και βοηθούν εκείνους που θέλουν να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί».
   

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
   
Σχολιάζοντας σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Μας λένε να τα βρούμε. Εμείς, η ΝΔ, έχουμε αποδείξει ότι για το καλό της χώρας μπορούμε να συνεργαστούμε με τους αντιπάλους μας. Όπως με το ΠΑΣΟΚ, που συνεργαστήκαμε γιατί είχαμε σύμπτωση στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Εμείς την υπευθυνότητά μας την έχουμε δείξει. Κριτήριό μας ο τόπος και η αγάπη μας για την πατρίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έχει ψηφίσει ούτε έναν νόμο, ούτε εκείνα που είναι ευεργετικά, ένα τεράστιο "όχι σε όλα". Ο ελληνικός λαός αυτό το απορροφάει, δεν υπάρχει χειρότερο από το "όχι σε όλα". Και σήμερα με αυτό που λέει δημιουργεί πρόβλημα στην χώρα. Όσο συνεχίζει έτσι δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας μαζί του. Πώς να συνεργαστούμε με εκείνους που υπονομεύουν την σταθερότητα της χώρας και απειλούν να μας στείλουν πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε;».
   
Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή στο ρεαλισμό. «Είναι αντίθετος, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Δηλαδή δεν θα το ζητήσει ο ίδιος, αλλά θα το ζητήσουν όλοι οι άλλοι. Γιατί, όταν λέει ότι δεν θα πληρώσει το χρέος της χώρας, δεν το ζητάει, αλλά το προκαλεί. Αν θέλει στροφή στο ρεαλισμό ας το κάνει καθαρά και στα ίσια», είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε:
   
«Με όσους διαλαλούν ότι θα κηρύξουν τη χώρα σε πτώχευση, τέτοιες διεργασίες δεν κάνουμε. Με όσους υπόσχονται ότι λεφτά υπάρχουν, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε. Με εκείνους που ζητούν να αφοπλίσουμε την αστυνομία και να αφήσουμε να κυκλοφορούν οι τρομοκράτες ελεύθεροι, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε. Με εκείνους που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας και της Ευρώπης στους μετανάστες, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα του ακραίου περιθωρίου. Δεν μπορεί να είναι και κόμμα εξέγερσης και κόμμα ευθύνης. Δεν έχουν καταλάβει ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν συγκρίνεται με εκείνα που γίνονταν στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κυλίσει ξανά η χώρα στην κρίση, και αυτό ο κόσμος δεν το θέλει. Δεν έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος τους, όσο θα φαίνονται οι ενδείξεις της ανάπτυξης θα ξεθωριάζουν. Επίσης, δεν έχουν καταλάβει ότι στον περίγυρό μας υπάρχει αναταραχή, με κράτη που καταρρέουν. Κανείς, και πρώτοι οι Έλληνες δεν θα διακινδυνεύσουν να τινάξουν τη μόνη σταθερή χώρα της περιοχής».
   
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πού βρισκόμαστε σήμερα; Σε λίγο πιστοποιείται το πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ σύντομα θα βγούμε στις αγορές. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Αυτό που πετύχαμε μέσα σε δύο χρόνια δεν έχει γίνει πουθενά ξανά στον κόσμο. Μέρα με τη μέρα αυτό θα γίνεται πιο καθαρά».
   
Για τις περιφερειακές εκλογές και για τις ευρωεκλογές ο κ. Σαμαράς είπε «θα κάνουμε αξιοκρατικές επιλογές, μέσα από την κοινωνία όχι παλαιοκομματικές επιλογές -όσοι κάνουν παλαιοκομματικές εκλογές θα το πληρώσουν» και προσέθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με περιθωριακά και ακραία κόμματα. Και κόμματα από την κατεχόμενη Κύπρο. Ντροπή του. Μαζί του είναι και το γερμανικό κόμμα που καταψήφισε την βοήθεια στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με γκρουπούσκουλα, απολιθώματα άλλων εποχών».
   
«Κάνουμε διπλό βήμα να βγούμε από το μνημόνιο και να βγούμε από την κρίση, αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες. Αντιμνημονιακός είναι εκείνος που βγάζει την χώρα από τα μνημόνια», τόνισε ο κ. Σαμαράς και απευθυνόμενος στους βουλευτές του είπε:
   
«Ξέρω ότι δίνετε τη μάχη στην κοινωνία και ξέρω τι αντιμετωπίζετε. Το κάνετε με προσήλωση και αποφασιστικότητα. Όλη η Ελλάδα υποφέρει και παλεύει. Κρατήσατε και κρατήσαμε. Θα δώσουμε με επιτυχία τη μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στην Ευρωβουλή και θα την κερδίσουμε. Ο ελληνικός λαός είναι πονεμένος αλλά είναι και ώριμος. Ξέρει να ξεχωρίζει την υπευθυνότητα από το φθηνό λαϊκισμό. Το αποτέλεσμα θα αιφνιδιάσει πολλούς. Γυρίζουμε σελίδα για τη νέα Ελλάδα. Ό,τι οραματιζόμαστε θα τα καταφέρουμε». 





Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κ.Ο της ΝΔ

"Φίλες και φίλοι,
 
Πριν από δεκαεννιά μήνες αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, συγκροτώντας μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Τότε, λίγοι μας έδιναν πιθανότητα επιτυχίας. Λίγοι έδιναν σε εκείνη την κυβέρνηση ζωή έστω και λίγων μηνών. Πολλοί μέσα στη χώρα – το ξέρετε- στοιχημάτιζαν ότι δεν θα άντεχε ούτε μέχρι τα Χριστούγεννα του 2012.
Πολλοί περισσότερο, υπήρχαν κι εκείνοι που έξω από τη χώρα, στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Ενώ άλλοι προεξοφλούσαν ότι από την «κατάρρευση» της Ελλάδας δεν θα άντεχε ούτε το ίδιο το ευρώ, ούτε καν η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Θυμηθείτε τα όλα αυτά. Δεν είναι και τόσο μακριά. Μόλις πριν από ενάμιση χρόνο. Αναλογιστείτε τι έγινε στο μεταξύ και πού βρισκόμαστε σήμερα…
 
Πρώτον, διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες! Και τις εγχώριες, του εσωτερικού και τις εισαγόμενες απ’ έξω!
 
Δεύτερον, αποφύγαμε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αναλογιστείτε πάλι μόνο, τι συμβαίνει σήμερα στη μακρινή Αργεντινή…
Γιατί στην Αργεντινή; Γιατί εκείνη μας εμφάνιζαν ως «πρότυπο»: Λοιπόν, η Αργεντινή δεκατρία χρόνια από το χρεοκοπία της κι ακόμα δεν έχει συνέλθει! Ακόμα σπαράσσεται από ταραχές και συγκλονίζεται από εσωτερική αστάθεια…
Εμείς αποφύγαμε τη χρεοκοπία κι αρχίσαμε να σταθεροποιούμε τη χώρα. Να τη στήνουμε στα πόδια της. Να αλλάζουμε την εικόνα της στο εξωτερικό. Και να την καθιστούμε παντού πιο αξιόπιστη.
Το θυμίζω αυτό, όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τότε μας καλούσε να μιμηθούμε το παράδειγμα της Αργεντινής. Και τώρα βέβαια ούτε θέλει να το θυμάται…
Το θυμίζω γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για προοπτική εξόδου από το ευρώ. Ούτε κι αυτό θέλει να το θυμάται σήμερα. Γιατί τώρα, μας λέει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, ότι θα οδηγούσε σε πολύ χειρότερα απ’ αυτά που ζούμε σήμερα. Βέβαια, όπως θα δούμε παρακάτω ούτε κι αυτά τα εννοεί….
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ταξίδεψε στο μακρινό Τέξας, για να πει μερικές απλές αλήθειες που εδώ και μέσα στο κόμμα του, δεν τολμάει να τις πει: ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, ότι θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Οικονομίας, σε πανικό τραπεζών, σε απώλεια καταθέσεων, σε αληθινή καθίζηση.
Και έτσι ακριβώς είναι. Μόνο που αυτό το εφιαλτικό σενάριο εμείς, αυτή η παράταξη, αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας, το απέτρεψε, ενώ εκείνος και το αποδεχόταν και προφανώς το διακινδύνευε! Κι αν η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της σήμερα και απέφυγε τα πολύ χειρότερα είναι ακριβώς επειδή εμείς τα αποτρέψαμε! Κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ και παρά τότε –θυμίζω- τις λυσσαλέες αντιδράσεις του…
Ναι η χώρα υπέφερε πάρα πολύ και ακόμα υποφέρει. Αλλά αποτρέψαμε πολύ χειρότερα. Και τώρα αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση.
 
Πραγματοποιήσαμε μετά, την πρώτη και υπέρτατη δέσμευσή μας: να μην αφήσουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Κάποιοι, μας ασκούν κριτική, γιατί τα δεκαοκτώ σημεία του Οικονομικού μας προγράμματος, που είχαμε εξαγγείλει πριν τις εκλογές, λένε δεν τα τηρούμε. Ξεχνάνε, όμως, την πρώτη και υπέρτατη δέσμευσή μας, που εμείς τη σεβαστήκαμε απόλυτα: δεν αφήσαμε τη χώρα να καταρρεύσει.
Και τώρα, με το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε σε πολύ λίγο καιρό θα έχουμε πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος εκείνων των δεκαοκτώ σημείων. Θυμηθείτε: σε λίγους μήνες τα περισσότερα απ’ όσα υποσχεθήκαμε τότε θα είναι πραγματικότητα! Και μάλιστα μέσα στα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης, όχι στα τέσσερα της κανονικής κοινοβουλευτικής μας θητείας. Με τη βοήθεια του Θεού και με τη στήριξη του Ελληνικού λαού, στα επόμενα δύο χρόνια που υπολείπονται, για να ολοκληρώσουμε την τετραετία, θα έχουμε πάει πολύ μακρύτερα.

Τέταρτον, στο διάστημα που μεσολάβησε, η Αντιπολίτευση προεξοφλούσε ότι το Πρόγραμμα «δεν βγαίνει», ότι η Προϋπολογισμός του 2013 θα «κατέρρεε», ότι θα αναγκαζόμασταν να πάρουμε νέα μέτρα. Όταν μάλιστα κάποιοι από την Τρόικα προέβλεψαν και έλλειμμα για το 2013 και τότε –το θυμάστε- περισσότεροι από την Αντιπολίτευση έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Ήταν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο…
Βιάστηκαν, όμως, να χαρούν! Και τους διαψεύσαμε όλους!
Πρωτογενές πλεόνασμα βγήκε το 2013, ένα χρόνο πριν από την πρόβλεψη του Προγράμματος! Και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι το υπολογίζαμε κι εμείς αρχικά.
Όταν στις αρχές του 2013 είπαμε ότι θα βγάλουμε πλεόνασμα πρωτογενές, μας λοιδορούσαν. Όταν την άνοιξη είπαμε ότι θα ξεπερνούσε τα 150 εκατομμύρια, μας λοιδορούσαν. Όταν το καλοκαίρι είπαμε ότι θα ξεπερνούσε τα 350 εκατομμύρια, μας λοιδορούσαν. Όταν τον Οκτώβριο είπαμε ότι θα ξεπεράσει ίσως και τα 500, εκατομμύρια μας λοιδορούσαν.
Τώρα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία αγγίζει – περνάει λέω εγώ - το 1 δισεκατομμύριο! Κανείς δεν μας λοιδορεί πια. Ορισμένοι, βέβαια, τους ακούω, ακόμα προσπαθούν, θα το δουν σε λίγες μέρες, να το αμφισβητήσουν…
Μας είπαν ότι είναι «λογιστικό τερτίπι», ότι δεν ξοδέψαμε το σύνολο –μας είπαν- του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή όσο το κράτος από τα δικά του τα λεφτά, από τους εθνικούς πόρους ξοδεύει λιγότερο, τόσο επόμενο είναι να κερδίζει στο πλεόνασμα. Γι’ αυτό λέει τάχα, βγάλαμε πλεόνασμα. Είναι ψέμα! Ξοδέψαμε πλήρως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέχρι το τελευταίο του ευρώ! Και παρ’ όλα αυτά βγάλαμε πρωτογενές πλεόνασμα πριν την ώρα του και μεγαλύτερο, πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολογίζαμε.
Άλλοι το αμφισβήτησαν, υποστηρίζοντας ότι δεν πληρώσαμε τάχα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, γι’ αυτό, λέει, εμφανίστηκε το πλεόνασμα. Κι αυτό ψέμα! Πρώτον, πληρώσαμε περισσότερες παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους απ’ ό,τι είχαμε υπολογίσει αρχικά. Και δεύτερον, βγάζουμε πλεόνασμα υπολογίζοντας ότι θα πληρώσουμε κι όλες τις τρέχουσες οφειλές του δημοσίου που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Αν γίνονταν τέτοια «τερτίπια», το πλεόνασμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Αλλά αυτό που βγάζουμε είναι καθαρό, αδιαμφισβήτητο και βιώσιμο. Με όλα υπολογισμένα και πληρωμένα…
 
Πέμπτον, κάποιοι μας λένε: Εντάξει, βγάλατε πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά η οικονομία υποφέρει. Τι αξία –μας λένε- έχει να ευημερούν οι αριθμοί, όταν υποφέρουν οι άνθρωποι;
Απαντώ: Έχουμε ήδη βάλει στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, ότι το 70% του πλεονάσματος που ξεπερνά το στόχο θα επιστρέφει στην κοινωνία κάθε χρόνο μέχρι το 2016. Για το 2013 ο στόχος ήταν μηδενικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα αποδοθούν πίσω στην κοινωνία! Σε ποιους θα δοθούν; Μα σε όσους έχουν περισσότερο ανάγκη. Σε αυτούς που είχαμε δεσμευτεί ότι θα στηρίξουμε πρώτους. Σε εκείνους που αδικήθηκαν περισσότερο: χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι πρώτα απ’ όλα. Πότε θα γίνει αυτό; Άμεσα, τους επόμενους μήνες: όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί εδώ και μήνες.
Κι ακόμα οφείλω να πω ότι επιμένω και στο άλλο τεράστιο ζήτημα που λέγεται μείωση των φόρων. Αρκεί να πιάνουμε κάθε χρόνο το στόχο του πλεονάσματος. Ξέρω ότι αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο μετά την αποκατάσταση των αδικιών. Είναι η ύψιστη προτεραιότητά μου, εδώ και χρόνια. Γιατί μόνο με σταδιακή αποκλιμάκωση φόρων μπορείς να εδραιώσεις τη μακροχρόνια Ανάπτυξη.
Άρα το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι απλώς ένας «αριθμός» που ευημερεί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν. Είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά τη μεγαλύτερη ανάγκη. Άμεσα και αποτελεσματικά…
Κάποιοι τώρα μας λένε ότι η ενίσχυση των ενστόλων είναι αναγκαστική γιατί δήθεν μας το επιβάλει η απόφαση, που ακούστηκε ότι υπάρχει, εγώ δεν την έχω δει, κανείς δεν την έχει διαβάσει, δεν υπάρχει, διαρροή ήταν, αλλά μας λένε ότι λόγω αυτής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας θέλετε να δώσετε λεφτά στους ένστολους. Επαναλαμβάνω την τελική απόφαση δεν την έχουμε δει. Αλλά εμείς είχαμε δεσμευτεί να δώσουμε χρήματα στους ένστολους κατά προτεραιότητα εδώ και πολύ καιρό. Αν δεν είχαμε πλεόνασμα από πού θα δίναμε; Παίρνοντας ισοδύναμα μέτρα σε βάρος άλλων;
Δανεικά δεν υπάρχουν πια. Αν δεν είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπήρχαν περιθώρια να δώσουμε άμεσα τίποτε! Ούτε στους ένστολους, ούτε σε άλλους. Θα δώσουμε επειδή υπάρχει το πλεόνασμα. Που βγήκε από το αίμα του Ελληνικού λαού και σε αυτόν θα επιστρέψει. Όπως στον ελληνικό λαό επιστρέφουμε σήμερα και τα κλεμμένα!
Και κάτι ακόμα: Δίνουμε μάχη με την ανεργία σε όλα τα μέτωπα. Από τη μια προσπαθώντας να επισπεύσουμε την Ανάπτυξη. Γιατί αυτό θα δώσει την τελική λύση στην ανεργία. Κι από την άλλη αξιοποιώντας όλα τα κοινοτικά κονδύλια, από τα παλαιό ΕΣΠΑ, από το νέο ΕΣΠΑ, από το ειδικό ταμείο για την ανεργία των νέων που δημιουργήθηκε πέρσι, κι από εθνικούς πόρους, όπου μπορούμε, ώστε να υπάρξει ανακούφιση και άμεση επανένταξη στην αγορά εργασίας πολύ μεγάλου αριθμού ανέργων. Ποσά πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο εξασφαλίστηκαν και θα εκταμιευτούν φέτος και του χρόνου. Και πάνω από 440 χιλιάδες άνεργοι θα επωφεληθούν μέσα στην τρέχουσα διετία.
Οι περισσότεροι με επιδοτούμενη απασχόληση και κατάρτιση στον ιδιωτικό τομέα. Με μαθητεία και πιστοποίηση. Με δυνατότητα πρόσληψης μετά. Ώστε να βρουν δουλειά από τώρα όσο γίνεται περισσότεροι. Και να έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρουν δουλειά στο άμεσο μέλλον οι υπόλοιποι. Ειδικά από τις πιο ευπαθείς κατηγορίες. Και ιδιαίτερα κατηγορίες των νέων που δεν είχαν μέχρι σήμερα καμία επαγγελματική εμπειρία. Των μακροχρόνια άνεργων που έχουν μείνει καιρό εκτός. Και όσων ανήκουν σε γνωστές ευπαθείς κατηγορίες. Τα είπα αναλυτικά χθες.
Κάποιοι διαμαρτύρονταν, τάχα, για την ανεργία και τώρα διαμαρτύρονται που παίρνουμε σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Επιχειρούν, μάλιστα, να το συνδέσουν, ανοήτως και με πρόωρες εθνικές εκλογές. Τους το ξεκαθαρίζω και πάλι: Εκλογές εμείς πηγαίνουμε για το 2016, τους αρέσει, δεν τους αρέσει! Και άλλωστε ο υπουργός Άμυνας, την περασμένη Κυριακή εξήγησε με σαφήνεια, γιατί αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τέλος, λοιπόν, με αυτό το αστείο.
Τα μέτρα για την ανεργία τα προετοιμάζουμε εδώ και καιρό, τα προωθούσαμε συστηματικά στην Ευρώπη, εξασφαλίσαμε την αναγκαία χρηματοδότησή τους και τώρα τα κάνουμε πραγματικότητα. Ευτυχώς για τους ανέργους μας και δυστυχώς για τους λαϊκιστές μας…
 
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μόνο του το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μας βγάλει από την κρίση.
Απαντώ: Ποιος είπε ότι πετύχαμε μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα; Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια σειρά από μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Οι περισσότερες χρειάζονται κάποιο χρόνο ακόμα, ώστε να φανούν τα αποτελέσματά τους στην πραγματική οικονομία. Αλλά κάποια σημαντικά αποτελέσματα ήδη καταγράφηκαν διεθνώς και φαίνονται στο εσωτερικό:
Σας αναφέρω ενδεικτικά: σε όλους τους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο βελτιώνεται κατά δεκάδες θέσεις! Στην ίδια την εφαρμογή αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη θέση διεθνώς στην έρευνα του ΟΟΣΑ. Και όσον αφορά την διαδικασία έναρξης νέων επιχειρήσεων, η Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 111 θέσεις- δείκτες στο σχετικό πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και ιδιαίτερα μετά το τολμηρό επενδυτικό νόμο που ψηφίσαμε πέρσι.
Και αυτό φάνηκε ακόμα στην πραγματική οικονομία: εξαλείφθηκε το άλλο μεγάλο τεράστιο έλλειμμά μας: που ήταν στο εμπορικό ισοζύγιο! Πράγμα που είχε να συμβεί εδώ και δεκαετίες. Κάποιοι λένε ότι αυτό οφείλεται στην ύφεση που μείωσε τις εισαγωγές. Αλλά δεν οφείλεται μόνο σε αυτό. Πρώτα απ’ όλα και οι εξαγωγές –ας διαβάσουν τα στοιχεία- αυξήθηκαν! Ύστερα, η μισή μείωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Και αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί και φέτος, που προεξοφλείται να είναι μια χρονιά ανάκαμψης.
Σε ενάμιση, λοιπόν, χρόνο μπορέσαμε και πετύχαμε αυτό που κάποτε φαινόταν απίστευτο: θεραπεύσαμε και τα δύο ελλείμματα που υπονόμευαν για πολλά χρόνια και τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της χώρας μας.
Προσέξτε όμως: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο μείωση μισθών. Είναι και μείωση κόστους ενέργειας. Και σε αυτό ρίχνουμε το βάρος μας τώρα. Και πολύ σύντομα ελπίζω να έχουμε καλά νέα.
Γιατί το κόστος που πληρώναμε σε φυσικό αέριο ήταν πάνω από 20% ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Κι έτσι η βιομηχανία μας πληρώνει σήμερα δυσβάστακτο κόστος ενέργειας, είτε μεσαία είτε υψηλή τάση. Βήμα-βήμα κι αυτό βελτιώνεται…
Δεν βγάζουμε μόνο δημοσιονομικά πλεονάσματα, λοιπόν. Αλλάζουμε κι όλες τις ισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας στροφή στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια. Που είναι οι μόνες σταθερές, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, για βιώσιμη Ανάπτυξη.
Το τονίζω αυτό γιατί στο προσεχές διάστημα τα θετικά νέα και οι θετικές ενδείξεις όλο και θα πυκνώνουν. Και η αίσθηση ότι η οικονομία βγαίνει από την κρίση, θα ενισχύεται. Και αυτός θα είναι και ο καταλύτης για να καταπολεμηθεί όλη αυτή η ψυχολογία της μιζέριας που είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Όχι ο εχθρός της κυβέρνησης. Ο εχθρός της χώρας!
Γιατί δεν μπορεί ένας λαός να σηκώσει κεφάλι, όταν τα καλά νέα, είτε λοιδορούνται, είτε αμφισβητούνται όταν δεν μπορούν να λοιδορηθούν, είτε αποσιωπώνται όταν δεν γίνεται ούτε να λοιδορηθούν ούτε να αμφισβητηθούν…
Δεν μπορούν κάποιοι, κάθε μέρα, να έχουν βάλει πρόγραμμα να κατεδαφίζουν το ηθικό του λαού. Δεν πολεμάνε την κυβέρνηση έτσι. Διαλύουν την κοινωνία. Και σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε και να κάνουμε πολύ περισσότερα: Με ειλικρίνεια, και πάνω απ’ όλα με αλήθεια. Αλλά και τολμώντας να πηγαίνουμε καθημερινά κόντρα σε αυτό το ρεύμα της μιζέριας.
 
Ενώ έχουμε πιάσει τους βασικούς μας στόχους, και τους έχουμε ξεπεράσει σε κάποια σημεία, υπάρχουν και πράγματα στα οποία έχουμε μείνει πίσω. Πρώτοι εμείς το παραδεχόμαστε αυτό. Όταν κάνεις μια τεράστια προσπάθεια, όταν τολμάς πράγματα που πολλοί θεωρούσαν αδιανόητα ως χθες, όταν σε πολύ λίγο διάστημα πρέπει να επιτύχεις εκατοντάδες επί μέρους στόχους, δεν μπορεί να μην υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις, δεν μπορεί να αποφύγεις να κάνεις λάθη.
Αυτά είναι τώρα που πρέπει να διορθώσεις.
Για παράδειγμα: έχουμε μείνει πίσω στις αποκρατικοποιήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι με δική μας ευθύνη. Και δεν θέλω να πω περισσότερα πάνω σε αυτό. Αλλά είτε ως τώρα φταίξαμε εμείς είτε όχι, είναι δική μας ευθύνη να ξεμπλοκάρουμε τις αποκρατικοποιήσεις από δω και μπρός. Κι αυτό το κάνουμε.
Προσέξτε όμως! Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί ότι δεν κάναμε πολλά για τις αποκρατικοποιήσεις. Ποιοι το λένε αυτό; Εκείνοι που ταυτόχρονα μας κατηγορούν ότι ξεπουλάμε τα ασημικά της χώρας!
Πώς είναι δυνατόν τάχα να «ξεπουλάμε», αυτά που…δεν έχουμε καν ακόμα πουλήσει – που μας κατηγορούν;
Πώς είναι δυνατό να μας κάνουν κριτική εκείνοι οι οποίοι επίτηδες κάνουν την κριτική, για να τρομάξουν ποιον; Τους επενδυτές.
Και πώς είναι δυνατό να θεωρείται «ξεπούλημα», η αποκρατικοποίηση κλάδων και επιχειρήσεων που έχουν αποκρατικοποιηθεί, συνολικά ή μερικά, σε όλες τις χώρες του κόσμου;
Εμείς, παρ’ όλα τα εμπόδια που βάζουν στο δρόμο μας, προχωράμε. Γιατί –κοιτάξτε- αποκρατικοποιήσεις σημαίνει δύο πράγματα: Βγάζουμε από τις πλάτες του, Έλληνα φορολογούμενου, Ελληνικού λαού χρέος και φέρνουμε στην ελληνική οικονομία επενδύσεις που ποτέ δεν είχαν γίνει στο παρελθόν.
Υπάρχουν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Γιατί μέσα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις τολμηρές έχουν γίνει και αδικίες και λάθη.
Για παράδειγμα, θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις στον αγροτικό τομέα. Για να βοηθήσουμε τη μεταρρύθμιση να περάσει πιο ομαλά. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα. Κι όχι μόνο για τους αγρότες, βέβαια…
Γιατί διαπιστώνω ότι υπάρχουν για παράδειγμα αντιφατικοί κανονισμοί που πολλές φορές προκαλούν και σύγχυση και ασφυξία. Αυτά θα τα διορθώσουμε το ταχύτερο.
Και ειδικά για τους αγρότες κάναμε ειδική παρέμβαση για τα κόκκινα δάνειά τους. Και θα κοιτάξουμε με ιδιαίτερη φροντίδα την ρευστότητά τους. Γιατί εκεί υπάρχει αληθινό πρόβλημα.
Ευρωπαίοι αγρότες από άλλες χώρες, σε αντίθεση με τους δικούς μας, έχουν πρόσβαση σε άφθονη ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Εδώ όλες οι χώρες του νότου –να ξέρετε- ενωμένες δίνουμε μάχη μέσα στην Ευρώπη, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Τι ανταγωνιστικότητα να έχει ο κτηνοτρόφος, όταν ο ανταγωνιστής του πληρώνει και κάτω από 2% επιτόκια και ο δικός μας 6 φορές παραπάνω.
Υπάρχουν πολλές ακόμα διορθωτικές παρεμβάσεις που εξετάζουμε σε πολλούς τομείς. Αλλού είναι μικρά επί μέρους προβλήματα. Αλλού είναι μεγαλύτερα. Όλα τα εξετάζουμε κι όπου μπορούμε θα παρέμβουμε, για να διορθωθούν αδικίες.
 
Υπάρχει και μια ακόμα κριτική που ακούγεται: Κάνατε τόσα μας λένε, αλλά δεν καταφέρατε να χτυπήσετε την φοροδιαφυγή!
Κι αυτό είναι ψέμα! Η φοροδιαφυγή δεν εξαλείφθηκε, ασφαλώς, ούτε θα μπορούσε να εξαλειφθεί σε ενάμιση χρόνο, αλλά πετύχαμε μεγαλύτερο πλήγμα κατά της φοροδιαφυγής απ’ ό,τι έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.
Ξέρετε πόσα καταφέραμε να φέρουμε στο δημόσιο ταμείο από τη φοροδιαφυγή πέρσι; 423 εκατομμύρια σε ετήσια βάση! Και ξέρετε πόσα θα φέρουμε φέτος – πόσα έχουμε γράψει ήδη στον Προϋπολογισμό; Επί πλέον 381 εκατομμύρια σε ετήσια βάση. Δηλαδή ετησίως σύνολο 800 εκατομμύρια, που αντιστοιχούν σε σύλληψη φοροδιαφυγής 2-2,5 δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο! Πότε έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν; Και μάλιστα σε συνθήκες τέτοιας βαθιάς ύφεσης;
Κι ακόμα χτυπάμε τη διαφθορά. Η δικαιοσύνη είναι ανεμπόδιστη, χωρίς παρεμβάσεις, φέρνει στη δημοσιότητα την μία υπόθεση μετά την άλλη. Εκατοντάδες γνωστά πρόσωπα έχουν πάρει το δρόμο προς τη δικαιοσύνη. Και εγώ το είπα και το ξαναλέω:
Δεν θέλω κανένα «κυνήγι μαγισσών». Δεν θέλω, όμως, και την παραμικρή συγκάλυψη.
Δεν θέλω κανένας αθώος να τιμωρηθεί. Αλλά δεν θέλω και κανένας ένοχος να γλιτώσει. Τόσο απλά…
Κάποιοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Κάποιοι ομολογούν και επιστρέφουν τα κλεμμένα. Στα τέλη του περασμένου μήνα δημιουργήθηκε ειδικό ταμείο για επιστροφή προϊόντων χρηματισμού, που έχει ήδη γύρω στα 18 εκατομμύρια. Τα δώσαμε σε στοχευμένες δράσεις για τη Δημόσια Παιδεία και τη Δημόσια Υγεία. Πότε έχουν ξαναγίνει τέτοια πράγματα στην Ελλάδα; Σε ποια πόλη, σε ποιο χωριό, όπου κι αν πήγαμε, δεν μας είπαν όλοι «φέρτε πίσω τα κλεμμένα»;
Η δικαιοσύνη ψάχνει τα πάντα κι έχει βάλει στη θέση τους πολύ περισσότερους απ’ όσους μπορούσε να διανοηθεί οποιοσδήποτε. Να είστε σίγουροι ότι θα βάλει κι άλλους, εκεί που πρέπει…

Μια ακόμα κριτική που ακούγεται αφορά το χρέος και τη βιωσιμότητά του. Εδώ πια, κατάφεραν μόνοι τους να γελοιοποιηθούν.
Χρόνια τώρα μίλαγαν για «αμφισβήτηση του χρέους»: Δεν θα πληρώσουμε, μας έλεγαν –θυμάστε τι;- το «επαχθές χρέος». Μετά από πολλές περιπλανήσεις κατέληξαν ότι το «επαχθές» λεγόμενο χρέος της Ελλάδος φτάνει μόνο στο 5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 9 δισεκατομμύρια! Από τα 321 που χρωστάει η χώρα συνολικά.
Αυτό είναι! Τα βρήκαν επιτέλους…
Ξεχνούν ότι υπερδεκαπλάσιο χρέος κουρέψαμε πριν ενάμιση χρόνο! 102 δισεκατομμύρια! Ξεχνούν ακόμα ότι πριν ένα χρόνο κόψαμε κι άλλα 20 δισεκατομμύρια με την επαναγορά χρέους. Ξεχνούν ότι με τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 έχουμε επιτύχει πρόσθετη μείωση μελλοντικού χρέους, της επόμενης επταετίας, ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων. Σύνολο 145 δισεκατομμύρια. Όλα αυτά εμείς τα επιτύχαμε. Και τα αμφισβητούσαν εκείνοι. Και τώρα που τα πετύχαμε, μας είπαν ότι το «επαχθές» χρέος που έψαχναν είναι ύψους 9 δισεκατομμυρίων… Αυτοί είναι.
Αυτό είχαν να πουν; Γι’ αυτό χάλαγαν τον κόσμο τόσο καιρό; Αυτό θέλουν να «αμφισβητήσουν»;
Όχι! Μας λένε τώρα ότι μπορεί το «επαχθές» χρέος της χώρας να μην ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια, αλλά ότι εκείνοι θα ζητήσουν να περικοπεί το μεγαλύτερο μέρος του, δηλαδή πάνω από 160 δισεκατομμύρια!
Το πώς μπορεί να γίνει αυτό, δεν μας το λένε…
Και εγώ ρωτάω, απλά, σταθερά, αληθινά: Πώς θα αποφύγουν τις ολέθριες επιπτώσεις μιας αναγκαστικής τότε χρεοκοπίας της χώρας; Ούτε αυτό μας το λένε.
Ρωτάω: Θα εκβιάσουν; Θα τρομοκρατήσουν;
Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν θα έχουν μια χώρα ή δεν έχουν μια κυβέρνηση. Έχουν 27 κοινοβούλια, έχουν τρείς διεθνείς οργανισμούς και πάνω απ’ όλα έχουν τις αμείλικτες, τις ανελέητες αγορές.
Το χάος που θα δημιουργηθεί στις αγορές το έχουν υπολογίσει;
Το πόσο αυτό θα πλήξει και όχι απλώς την Ελλάδα, το σύνολο της Ευρώπης, το έχουν μετρήσει;
Το τι κλίμα θα δημιουργηθεί και πάλι σε βάρος της χώρας μας παντού, το έχουν λάβει υπ’ όψιν τους;
Με το που λένε τέτοια και μόνον, δημιουργούν αρνητικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας στις αγορές. Κι αν ποτέ είχαν την ευκαιρία να το κάνουν πράξη –που δεν θα την έχουν- ακόμα κι αν δεν τα εννοούσαν 100%, θα διέλυαν τη χώρα πριν προλάβουν να αλλάξουν άποψη.
Και τότε, αντί να περάσουμε το ποτάμι που τώρα το κοντεύουμε, αντί να περάσουμε απέναντι, θα ξαναπέφταμε πίσω, στο χειρότερο σημείο του, κάτω από τις χειρότερες συνθήκες για να μη φτάσουμε ποτέ με ασφάλεια στην απέναντι όχθη. Ε λοιπόν, δε θα τους αφήσουμε να μας ρίξουν πίσω ξανά. Θα βγούμε απ’ αυτή τη μάχη νικητές, όπως αρμόζει στους Έλληνες.
Ακούστε: Οι δανειστές μας έχουν δεσμευτεί ότι αν εμείς τηρήσουμε τους όρους της Συμφωνίας, θα μας δώσουν μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Εμείς πιάσαμε και ξεπεράσαμε από την πλευρά μας τους όρους της Συμφωνίας. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνουμε στο δρόμο αυτό και να συνεχίσουμε να πιάνουμε τους στόχους και στο μέλλον. Τώρα είναι η σειρά η δική τους να τηρήσουν τη συμφωνία, να μας δώσουν την πρόσθετη στήριξη που χρειάζεται για τη βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε ήδη κόψει 122 δισεκατομμύρια τώρα και άλλα 23 μελλοντικά. Το επιπρόσθετο που χρειάζεται είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά τα οποία ήδη έχουμε επιτύχει.
Τώρα, όμως, εμείς πρέπει να δείξουμε σταθερότητα και αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουμε την εξυγίανση. Και όσο μεγαλύτερη αβεβαιότητα εκπέμπει η Ελλάδα τόσο θα δυσκολεύονται και αυτά τα τελευταία βήματα.
Με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το λέει επίτηδες, δημιουργεί ανασφάλεια. Και βοηθά όσους θέλουν να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί.
Εκεί που περάσαμε το πιο δύσκολο, το πιο επικίνδυνο μέρος αυτής της διαδρομής, κινδυνεύουν να μας ρίξουν ξανά στη δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με επίκεντρο την Ελλάδα! Αυτό κάνουν και αυτό δεν θα το καταφέρουν…

Και τέλος, μας λένε κάποιοι: ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τρελά πράγματα. Αλλά δεν μπορείτε να «τα βρείτε» κάπου μαζί τους για το καλό της χώρας;
Απαντώ ευθέως: Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, έχουμε αποδείξει ότι για το καλό της χώρας μπορούμε να συνεργαστούμε με τους αντιπάλους μας. Όπως το ΠΑΣΟΚ! Το έχουμε αποδείξει, έτσι;
Με το ΠΑΣΟΚ μας χώριζαν πολλά για δεκαετίες. Αλλά όταν χρειάστηκε να συνεργαστούμε είχαμε σύμπτωση απόψεων σε δύο πράγματα: ότι έπρεπε η χώρα να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ και ότι έπρεπε η χώρα να βγάλει πρωτογενές πλεόνασμα, να βγει από την κρίση, για να σταθεί στα πόδια της. Σε αυτό συμφωνήσαμε και αυτό το πετύχαμε μαζί. Για το καλό της χώρας.
Και πριν ακόμα σχηματίσουμε κοινή κυβέρνηση, πριν τον Ιούνιο του 2012, είχαμε στηρίξει πολλές μεταρρυθμίσεις. Ακόμα όταν ήμασταν Αντιπολίτευση…
Εμείς, λοιπόν, την υπευθυνότητά μας την έχουμε δείξει και ως Αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση. Κριτήριο ένα, ο τόπος, η Πατρίδα, η αγάπη μας για τον Έλληνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νόμο! Ούτε εκείνα που είναι προφανέστατα ευεργετικά. Τίποτα! Ένα τεράστιο «όχι» σε όλα… Κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Ο Ελληνικός λαός το απορροφάει αυτό. Δεν υπάρχει χειρότερο μήνυμα στον κόσμο, να του λες «όχι» σε όλα. Ξέρει ότι υπάρχει κάπου και έστω και κάποιο καλό, ότι δεν ήρθαμε εδώ να καταδικάσουμε τον κόσμο σε αιώνια κατάθλιψη. Κάτι καλό περνάμε. «Όχι» σε όλα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και σήμερα, με αυτά που λέει, δε δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση. Στη χώρα δημιουργεί πρόβλημα. Και θέτει σε κίνδυνο ό,τι πετύχαμε με τόσους κόπους και τόσες θυσίες του Ελληνικού λαού.
Όσο, λοιπόν, συνεχίζει αυτή την ανευθυνότητα, δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας μαζί του. Και πώς είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με όσους συστηματικά, κατ’ επάγγελμα, υπονομεύουν την πρόοδο της χώρας, σκορπούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια όπου μπορούν και απειλούν να μας ξαναστείλουν εκεί που ιδρώσαμε για να ξεφύγουμε;
Με όσους ζητούν να πάρουν άδεια οι τρομοκράτες από τις φυλακές, κι ύστερα διαμαρτύρονται όταν κάποιοι δεν επιστρέφουν.
Με αυτούς που υπερασπίζονται όσους συλλαμβάνει η αστυνομία, κι ύστερα κάνουν ότι δεν τους ξέρουν όταν μένουν ελεύθεροι, όταν κυκλοφορούν παράνομοι και συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση.
Με όσους απειλούν τους επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα, κι ύστερα κλαίνε με «κροκοδείλια δάκρυα» για την ανεργία… Το ότι η επένδυση θα έφερνε θέσεις εργασίας είναι δευτερεύουσας σημασίας για εκείνους.
Πώς μπορείς να συνεργαστείς με τέτοιες δυνάμεις και τέτοιες πολιτικές;
Κάποιοι βέβαια υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή «προς το ρεαλισμό». Κι ότι πρέπει να τον βοηθήσουμε για να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.
Μακάρι να ήταν έτσι. Αλλά ας μην είναι τόσο εύπιστοι ορισμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει – κι όταν το λέει, το λέει και χαμηλόφωνα – ότι είναι αντίθετος στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα το ζητούσε ο ίδιος, αλλά δεν αποκλείεται να κάνει ό,τι μπορεί για να το ζητήσουν όλοι οι άλλοι!
Διότι αν αρχίσει να λέει: δεν πληρώνω το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας, αυτό θα δημιουργούσε τέτοια κρίση πανικού διεθνώς, ώστε θα απομάκρυναν τη χώρα από το ευρώ. Δεν θα το ζητούσε, αλλά, προφανώς, θα το προκαλούσε!
Εμείς με αυτά δεν παίζουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να παίξουμε. Ούτε κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τέτοιες μικρές, τάχα, «λεπτομέρειες».
Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει «στροφή στο ρεαλισμό», όπως λένε κάποιοι; Θα την κάνει σταθερά, θα την κάνει στα ίσια, θα την κάνει καθαρά. Εμείς πρώτοι, είμαστε εκείνοι, που θα θέλαμε μιαν αξιωματική αντιπολίτευση που βάζει πλάτη να βγάλουμε τη χώρα από μια κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Αλλά κι εμείς πρώτοι δεν θα αφήσουμε να παίζουν κάποιοι το «κρυφτούλι» της «δήθεν στροφής στο ρεαλισμό», ενώ παραμένουν δέσμιοι μιας απίστευτης ανευθυνότητας.
Επομένως, εμείς με όσους διαλαλούν ότι θα κηρύξουν τη χώρα σε πτώχευση – γιατί αυτό σημαίνει δεν πληρώνω το μεγαλύτερο μέρος του χρέους – όσοι διαλαλούν ότι θα κηρύξουν τη χώρα σε πτώχευση, τη στιγμή που είμαστε στο παραπέντε να κερδίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε.
Με όσους υπόσχονται ότι λεφτά υπάρχουν και πάλι, για να ξοδέψουν δεκάδες δισεκατομμύρια, τη στιγμή που μόλις καταφέραμε να αποκτήσουμε ως χώρα πρωτογενές πλεόνασμα, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε.
Εμείς με όσους ζητούν να αφοπλίσουν την αστυνομία και να αφήσουμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι όλοι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε. Αλλάζουμε το νόμο για τις άδειες εξόδου των επικίνδυνων καταδίκων και δημιουργούμε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά! Και εγώ τους ρωτάω ευθέως: Συμφωνούν; Ή και σε αυτό είναι αντίθετοι;
Εμείς με όσους ζητούν, άλλωστε, να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας σε όλους τους λαθρομετανάστες, τώρα που κατορθώσαμε να βάλουμε για πρώτη φορά στην ατζέντα της Ευρώπης την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, τέτοιες συνεργασίες δεν κάνουμε.
Να τους πείσουμε να αλλάξουν άποψη, βεβαίως!
Να κάνουμε πως δεν ακούμε, όμως, τον καταστροφικό λαϊκισμό τους, όχι!
Να τους πείσουμε να γίνουν αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση, ναι!
Να συγκυβερνήσουμε μαζί τους, όμως, όπως κάποιοι ονειρεύονται, βεβαίως όχι!
Ακούστε: το πρόβλημα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το γεγονός ότι βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ιδιόμορφο κόμμα, που ενώ έχει τη νοοτροπία του «περιθωρίου», θέλει να εμφανίζεται ως «εναλλακτική λύση διακυβέρνησης».
Όμως, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα δύο πράγματα σε συσκευασία του ενός: Δεν μπορεί να είναι και κόμμα του ακραίου περιθωρίου και κόμμα διακυβέρνησης. Δεν μπορεί να είναι και κόμμα εξέγερσης – την επαγγέλλονται, άλλωστε, κάθε τόσο, αλλά δεν τους βγαίνει – και κόμμα ευθύνης! Είτε το ένα, είτε το άλλο. Και είναι αυτό είναι δικό τους θέμα να αποφασίσουν ποιο από τα δύο.
Τώρα έχουν ανεβάσει και τον πήχη των προσδοκιών τους.
Δεν έχουν καταλάβει όμως τρία πράγματα:
Πρώτον, ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα δεν συγκρίνονται με εκείνα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Παλαιότερα, ένα κόμμα που ερχόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αργά ή γρήγορα, έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι κάποτε θα κυβερνούσε. Τώρα η χώρα βρίσκεται σε κρίση και δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγει. Υπάρχουν όμως, πάρα πολλοί τρόποι για να ξανακυλήσει σε κρίση. Κι αυτό ο ελληνικός λαός δεν το θέλει.
Γι’ αυτό και παρ’ όλες τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκές εξεγέρσεις», ούτε μερικές εκατοντάδες δεν μαζεύονταν στις πλατείες. Ο κόσμος πονά, ο κόσμος υποφέρει, αλλά ο κόσμος γνωρίζει και ποιος παίζει με τον πόνο του…
Δεύτερον, δεν έχουν καταλάβει, πως αν στην πιο δύσκολη φάση δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα ποσοστά τους, ο χρόνος αρχίζει σιγά-σιγά να τρέχει σε βάρος τους. Όσο διαψεύδονται οι χειρότερες προβλέψεις τους κι όσο αρχίζουν να φαίνονται οι ενδείξεις της ανάκαμψης, τόσο θα ξεθωριάζουν. Ο κόσμος υπέφερε πολύ για να διακινδυνεύσει νέο γύρο κρίσης και διεθνούς απομόνωσης της χώρας μας.
Τρίτον, δεν έχουν καταλάβει ότι στο διεθνή μας περίγυρο υπάρχει πολλή αναστάτωση και πολλή ανασφάλεια και πολλές ταραχές και πολύ αίμα. Πολλά κράτη καταρρέουν και πολλές κοινωνίες κοντά μας βρίσκονται σε έκρηξη. Η Ελλάδα που διατηρεί ασφάλεια είναι μια «όαση» πρώτα για τους ίδιους τους Έλληνες. Και ύστερα και για την Ευρώπη.
Κανείς – και πρώτα οι Έλληνες – δεν θα διακινδύνευαν να τινάξουν στον αέρα την πιο σταθερή χώρα της περιοχής και μάλιστα τώρα που η κρίση στην Ελλάδα σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Όλοι καταλαβαίνουν πόσο εύκολο είναι οι ταραχές που διαλύουν γειτονικές μας χώρας να εξαπλωθούν και προς τα εδώ. Και κανείς δεν παίζει με τη φωτιά, ιδιαίτερα όταν έχει δοκιμαστεί μέσα σε μια τόσο σοβαρή κρίση.
 
Πού βρισκόμαστε, λοιπόν, τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι;
Σε λίγο επισημοποιείται το πρωτογενές πλεόνασμα. Αμέσως θα δοθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Σε λίγο παίρνουμε κι επίσημα την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και πολύ σύντομα θα βγούμε, όταν πρέπει να βγούμε και όταν μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια, θα βγούμε σύντομα στις διεθνείς αγορές. Όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Πολύ σύντομα θα καταγραφεί η ανάκαμψη και επίσημα.
Και η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Είτε αυτό αρέσει σε μερικούς είτε όχι.
Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα!
Βέβαια, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά. Αλλά δεν θα είμαστε πια εκεί που ήμασταν μέχρι σήμερα. Μέρα με την ημέρα η χώρα θα ανοίγει περπατησιά. Αυτό που καταφέραμε, αυτό που θα έχουμε ολοκληρώσει μέσα σε δύο μόλις χρόνια διακυβέρνησης, δεν έχει προηγούμενο ιστορικά πουθενά στον κόσμο!
Κοιτάμε, λοιπόν, τον Έλληνα στα μάτια, του λέμε την αλήθεια. Του μιλάμε με ειλικρίνεια για όσα έγιναν. Φροντίζουμε να διορθώσουμε όλα τα λάθη κι όλες τις αδικίες που μπορούμε σήμερα. Του δίνουμε αυτά που μπορούμε, αλλά είναι στέρεα αυτά που του δίνουμε. Είναι στέρεα εκείνα που του λέμε. Δεν είναι ψεύτικες παροχές με δανεικά. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη της ανάκαμψης. Και την δίνουμε, δίνοντας καθημερινά τη μάχη της αλήθειας, γιατί στο τέλος η αλήθεια κερδίζει. Μην κάνετε λάθος.
Ο Ελληνικός λαός θέλει να ξέρει πού πάει ο τόπος. Κι ο τόπος βγαίνει από την κρίση. Γυρίζει σελίδα! Μέρα με την ημέρα αυτό θα φαίνεται πιο καθαρά και θα το αντιλαμβάνονται ακόμα και οι πιο δύσπιστοι.
Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Στην αυτοδιοίκηση θα κάνουμε επιλογές μέσα από την κοινωνία και μέσα από τα προβλήματά της κοινωνίας. Αξιοκρατικές επιλογές. Όχι παλαιοκομματικές επιλογές! Όποιοι κάνουν παλαιοκομματικές επιλογές θα το μετανιώσουν.
Κι εν όψει των ευρωεκλογών να θυμάστε: είμαστε στην Ευρώπη. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, θέλουμε καλύτερη Ευρώπη! Παλεύουμε μαζί με άλλους λαούς για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αλλά είμαστε απέναντι σε εκείνους που θέλουν τη διάλυση της Ευρώπης. Είμαστε απέναντι σε όσους κάνουν προσκλητήριο όλων των περιθωριακών κομμάτων, για να διαλύσουν την Ευρώπη.
Και επαναλαμβάνω δείτε τι γίνεται γύρω μας. Υπάρχουν λαοί που δεν είναι στην Ευρώπη και που θέλουν πάση θυσία, οποιοδήποτε τρόπο, να τους ανοίξει η Ευρώπη την πόρτα. Όμως, δεν υπάρχουν χώρες που είναι μέσα στην Ευρώπη και να θέλουν να βγουν! Μόνο περιθωριακά και μόνο ακραία κόμματα έχουν τέτοιες επιδιώξεις. Κι ευτυχώς παραμένουν περιθωριακά και ακραία.
Με τέτοια κόμματα είναι που κατεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές: Της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αντιευρωπαϊκά ή ακόμα κάποια άλλα «περίεργα» κόμματα. Όπως – κι αυτό πρέπει δυστυχώς να το καταλάβει ο λαός μας- ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει και κόμματα μαζί του από την κατεχόμενη Κύπρο. Κι αυτά μαζί του! Ντροπή! Όπως και το γερμανικό κόμμα που καταψήφισε τη βοήθεια στην Ελλάδα. Κι αυτό μαζί του! Και με αυτό θα πάει να διαγράψει το χρέος; Σώθηκε!
Εμείς ανοίξαμε τους ορίζοντες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο – Κίνα, Ρωσία, Αμερική, Ευρώπη – ενώ άλλοι βρίσκονται και τη βρίσκουν με περιθωριακά γκρουπούσκουλα, απολιθώματα άλλων εποχών που συναγωνίζονται μεταξύ τους σε μηνύματα διχασμού, ακρότητας και ασυναρτησίας.
Και αυτό-γελοιποιούνται κι όλας! Υποτίθεται – αυτό μας έλεγαν- πως περίμεναν πώς και πώς τον κ. Κάρας, τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρω-κοινοβουλίου που διερευνά τι έγινε στην Ελλάδα! Κι όταν ήλθε εδώ, επειδή ο άνθρωπος είπε την αλήθεια που γνωρίζει, τον καθύβρισαν ως «συκοφάντη» και ως «Μερκελιστή»! Πώς τη βλέπουν τη δουλειά; Θα μοιράζουν και… πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων σε εκλεγμένους εκπροσώπους της Ευρώπης;
Η Ελλάδα τώρα προεδρεύει στην Ευρώπη γι’ αυτό το εξάμηνο. Και προεδρεύουμε με σοβαρότητα, με ευθύνη, με αξιοπιστία. Κι όχι μόνο προεδρεύουμε, αλλά βάλαμε και στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με τον πιο επίσημο τρόπο, και το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα των θαλασσίων πολιτικών και το ζήτημα της ΑΟΖ.
Το πιο κρίσιμο σήμερα δεν είναι, λοιπόν, οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ούτε οι ευρωεκλογές. Για μας το πιο κρίσιμο είναι ότι φέτος κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα να βγούμε από την κρίση και το Μνημόνιο. Και μάλιστα διπλό βήμα:
Να βγούμε από το Μνημόνιο με το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επισημοποιηθεί και θα μοιραστεί στους επόμενους μήνες.
Και να βγούμε από την κρίση, με την ανάκαμψη που αρχίζει.
Αυτό θα συμβεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Γυρίζουμε σελίδα…
Γιατί προσέξτε: Αντιμνημονιακός είναι αυτός που οδηγεί τη χώρα με σταθερότητα έξω από τα Μνημόνια. Κι όχι εκείνος που παριστάνει τον «αντιμνημονιακό», όταν στην πραγματικότητα, με αυτά που κάνει, θέλει να ξαναβάλει τη χώρα σε κρίση και να την οδηγήσει σε χειρότερα Μνημόνια!
Σκεφτείτε πού ήμασταν πριν ενάμιση χρόνο. Σκεφτείτε πού είμαστε τώρα. Αναλογιστείτε πόσα περάσαμε. Δείτε πόσο κοντά είμαστε να βγούμε για τα καλά απ’ αυτή τη δοκιμασία.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μπορεί να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο - ο καθένας σας το πρόγραμμά μου το ξέρει - αλλά παρακολουθώ από πολύ κοντά και τον αγώνα σας και την αγωνία σας. Ξέρω ότι δίνετε κάθε μέρα σκληρές μάχες και μέσα στη Βουλή και στις Περιφέρειές σας. Ότι δίνετε συνεχώς το «παρών» στην κοινωνία. Κι αγωνίζεστε κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρα δύσκολες.
Ξέρω τι αντιμετωπίζετε. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να πείσουμε για μια πολιτική, όταν αυτή πρέπει μέσα σε ενάμιση χρόνο να αντιστρέψει την κακοδαιμονία δεκαετιών. Εσείς, όμως, το κάνατε αυτό το θαύμα! Με την προσήλωσή σας. Με την αντοχή σας. Με τη συνέπειά σας. Με τον αγώνα σας. Και γι’ αυτό πραγματικά σας ευχαριστώ…
Όλη η Ελλάδα έχει πονέσει κι όλη η Ελλάδα παλεύει. Αλλά τα περάσαμε τα πιο δύσκολα. Ξέρω πόσο επώδυνη ήταν αυτή η περίοδος. Αλλά κρατήσατε, κρατήσαμε, οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο. Και η χώρα γυρίζει πια σελίδα.
Στους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και στη Βουλή και στην Κοινωνία. Όπως θα δώσουμε με επιτυχία τη μάχη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και για την Ευρωβουλή. Και θα την κερδίσουμε.
Γιατί ο Ελληνικός λαός είναι πονεμένος, αλλά είναι ώριμος. Ξέρει πια να ξεχωρίζει την υπευθυνότητα από το φθηνό λαϊκισμό, που τόσες, άλλωστε, φορές τον έχει πληρώσει πανάκριβα.
Και να είστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα αιφνιδιάσει πολλούς.
Διαψεύσαμε πολλές «Κασσάνδρες» ως τώρα.
Θα τις διαψεύσουμε και πάλι!
Οι Κασσάνδρες και η μιζέρια πάνε μαζί και τους αφήνουμε πίσω...
Εμείς γυρίζουμε σελίδα για τη Νέα Ελλάδα!
Αυτή ταιριάζει στην παράταξή μας. Αυτή ταιριάζει στους Έλληνες.
Θα γίνουμε αυτό που θέλουμε κι αυτό που μας αξίζει.
Όχι αυτό που μας αφήνουν να γίνουμε.
Ό,τι οραματιζόμαστε θα το καταφέρουμε!
Το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Θα τα καταφέρουμε και πάλι και να είστε σίγουροι γι’ αυτό...

Σας ευχαριστώ."        e typos gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc