Διπλωματικό «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας

Διπλωματικό «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας

Ως διπλωματικό «όχι» αξιολογείται η απάντηση που έδωσε ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ σε ερώτημα αναφορικά με την μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα.
Στην Τουρκία ο Φρανσουά Ολάντ "χρησιμοποίησε το όπλο του δημοψηφίσματος", υπογραμμίζουν σήμερα οι γάλλοι σχολιαστές. Απαντώντας στην ευχή του ομόλογου του Αμπντουλάχ Γκιούλ, να μην υπάρξουν πολιτικά εμπόδια από τη Γαλλία για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, ο Γάλλος πρόεδρος παρέμεινε στη «γραμμή Σαρκοζί».

"Τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι Γάλλοι που θα ερωτηθούν με δημοψήφισμα", όπως είπε. Η διαφορά με τον προκάτοχό του είναι ότι ο νυν πρόεδρος χρησιμοποίησε την διπλωματική γλώσσα ώστε να μην εμποδισθεί η αναθέρμανση των γαλλο-τουρκικών σχέσεων με την υπογραφή συμβολαίων συνεργασίας.

Είναι άραγε η χρήση του δημοψηφίσματος μια ειλικρινής δημοκρατική διαδικασία ή πρόφαση για την αποφυγή της «ωμής αλήθειας», ότι οι Γάλλοι δεν θα θελήσουν ποτέ την ένταξη της Τουρκίας;

Προς μια προνομιακή σχέση;
Από τη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν
Από τη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν
Το ερώτημα έθεσε σήμερα το πρωϊ ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, από χρόνια υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης, που όμως σήμερα στο ραδιόφωνο αναγνώρισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο οποίος δεν δίστασε να κατηγορίσει τον Ολάντ για "υποκρισία".

Γιατί αν ήθελε την ένταξη θα μπορούσε να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική οδό, όπως προβλέπει το σύνταγμα, υπογράμμισε ο Κον Μπεντίτ. Άλλωστε για να ανοίξουν και τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων θα χρειασθεί ακόμα μια 15ετία. Αντί να καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες θα ήταν καλύτερα να ξεκαθαρίσουμε πλέον ότι ο τελικός στόχος θα είναι μια προνομιακή σχέση που θα εξασφαλίζει την προσέγγιση ενός ισλαμικού κράτους με την Ένωση, κατέληξε ο Κον Μπεντίτ.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»