ΕΤΣΙ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ7 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που αξίζουν να γνωρίζουμε
18/01/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Η ανακοίνωση, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκδόθηκε, χθες,  προβάλλει με πολύ σαφή και συγκεκριμένο τρόπο τα επιτεύγματα Ελλήνων στην τεχνολογία, και μάλιστα με λέξεις και φράσεις της αρμόδιας για τις ψηφιακές τεχνολογίες, Ολλανδής στην καταγωγή Αντιπροέδρου της Επιτροπής κας Νέιλι Κρους.
Αυτή η ανακοίνωση  θα μπορούσε να περιληφθεί στα πλέον σημαντικά θέματα της εβδομάδας που περνάει.
Πρόκειται για μια πολυσήμαντη ανακοίνωση. Φανερώνει μια πραγματικότητα, που, συνήθως, μένει ξεχασμένη, ως κάτι ασήμαντο, η  παραγκωνισμένη πίσω από τα θέματα  διαφθοράς, καθημερινών  παρανομιών, και άλλων παρομοίων , αλλά και της αδυναμίας να δεχθούμε, πως ο διπλανός μας ‘Έλληνας είναι  μια προσωπικότητα με αξιόλογο έργο, πανευρωπαϊκής και ίσως παγκόσμιας εμβέλειας.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε  στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, δηλαδή απευθύνεται σε  όλα και τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και σε  .άλλους ενδιαφερόμενους, ο  τίτλος της ανακοίνωση είναι: «Υψηλή τεχνολογία: 7 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) τις οποίες αξίζει να γνωρίζετε  », και το περιεχόμενο είναι αυτό που ακολουθεί:
Γνωρίζετε ότι το «έξυπνο» τηλέφωνό σας έχει πρόσβαση σε ζώνες Wi-Fi (hotspots) χάρη σε ελληνικό λογισμικό;
Σε μια εντυπωσιακή στροφή της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ελληνικές start-ups ανταμείβουν τους κόπους των Ελλήνων της Σίλικον Βάλεϊ. Για τον λόγο αυτό, η εκστρατεία StartUpEurope της Νέιλι Κρους κάνει σήμερα( σ.σ.:χθες) μια στάση στην Αθήνα.
Η Νέιλι Κρους, αρμόδια για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες  δήλωσε σχετικά: «Ο τομέας της τεχνολογίας στην Ελλάδα παρουσιάζει τεράστια δραστηριότητα και αναπτύσσεται συνεχώς. Και αυτό ακριβώς τη στιγμή που πρέπει. Μια ψηφιακή μεταστροφή είναι καθοριστικής σημασίας για να κερδίσει η Ελλάδα το χαμένο οικονομικό έδαφος.»
Η σημερινή εκδήλωση «Greekcovery» πραγματοποιείται στο Orange Grove, έναν ευέλικτο χώρο εργασίας που διαχειρίζεται η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, όπου Έλληνες και Ολλανδοί επιχειρηματίες μπορούν να εργάζονται για τις επιχειρήσεις τους, να δικτυώνονται και να μαθαίνουν.
Τα παρακάτω είναι μερικά από τα πλέον προηγμένα σχέδια ελληνικών τεχνολογικών start-ups διεθνούς εμβέλειας:
HELIC – Εξάλειψη των φραγμών στα «έξυπνα» τηλέφωνα σε παγκόσμιο επίπεδο
Αν έχετε «έξυπνο» τηλέφωνο, το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Helic. Η Helic ιδρύθηκε το 1994, όταν οι δημιουργοί της (που έκαναν τότε το διδακτορικό τους στην Αθήνα) προσπάθησαν να προβλέψουν την αντίδραση ενός πηνίου αν έμπαινε σε σε τσιπ. Την εποχή εκείνη, μόνον 4-5 άτομα παγκοσμίως ενδιαφέρονταν γι’ αυτό το θέμα. Μερικά χρόνια αργότερα, ένας επενδυτής από τις ΗΠΑ τους διέθεσε το αρχικό κεφάλαιο. Η έρευνά τους οδήγησε στην ανάπτυξη εργαλείων λογισμικού τα οποία χρησιμοποιούν σήμερα σχεδιαστές σε όλον τον κόσμο για να σχεδιάσουν ασύρματα τσιπ που συνδέουν τα «έξυπνα» τηλέφωνα με ακουστικά ή ζώνες Wi-Fi (hotspots), λειτουργούν ως ραδιόφωνα FM ή παρέχουν υπηρεσίες GPS. Χάρη στην τεχνολογία της Helic, εταιρείες ηλεκτρονικού εξοπλισμού μπορούν, για παράδειγμα, να αναλύσουν το σπειροειδές επαγωγικό πηνίο, μια συσκευή που περιέχεται στα ασύρματα τσιπ, σε λίγα δευτερόλεπτα (πριν από την Helic η διαδικασία αυτή απαιτούσε πολλές ώρες). Προσφέρουν επίσης μια «μηχανή συρρίκνωσης» σιλικόνης, με την οποία τα «έξυπνα» τηλέφωνα μπορούν να γίνουν μικρότερα, ελαφρύτερα και φθηνότερα. Η Helic εξυπηρετεί πελάτες όπως η Intel, η Sony, η Fujitsu, η Samsung, η Huawei και η Panasonic, και έχει παραρτήματα στην Αθήνα και το Βόλο, στο San Jose (Καλιφόρνια) και στην Yokohama (Ιαπωνία).
RAYCAP – εξασφαλίστε τη λειτουργία του διαδικτύου σας 
Μια άλλη νεοφυής εταιρεία που εξελίχθηκε σε πολυεθνική είναι η Raycap, μια εταιρεία σχεδιασμού βιομηχανικών λύσεων αντικεραυνικής προστασίας και διαχείρισης καλωδίων για φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας. Τα συστήματά τους χρησιμοποι ούνται για την προστασία σημαντικών ηλεκτρονικών υποδομών (στις τηλεπικοινωνίες, στον αυτόματο βιομηχανικό έλεγχο, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κλπ.) από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι κεραυνοί. Τα συστήματα αυτά έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς τα σύγχρονα υπερευαίσθητα ραντάρ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν η χρήση τους είναι περισσότερο αναγκαία. Η Raycap εδρεύει στην Αθήνα και έχει παραγωγικές μονάδες στη Δράμα, στις ΗΠΑ και στη Ρουμανία, καθώς και θυγατρικές σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, το Μεξικό, ο Καναδάς κ.λπ.
CONSTELEX – Έλληνες στο Διάστημα
Με χρηματοδότηση από την ΕΕ και στήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η Constelex, μια μικρή start-up, που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, σχεδιάζει και αναπτύσσει ενισχυτές οπτικών ινών και φωτονικά συστήματα για μελλοντικά οπτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Πέραν των επίγειων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, οι τεχνολογίες της Constelex μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τηλεπισκόπηση και σε άλλες δορυφορικές εφαρμογές. Ιδίως στον τομέα του διαστήματος, τα συστήματα της Constelex μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενδοδορυφορικά και διαδορυφορικά φωτονικά συστήματα υψηλών ταχυτήτων που μπορούν τώρα να καταστήσουν δυνατή την πραγματοποίηση νέων αποστολών γεωσκόπησης και δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Constelex εξαγοράστηκε από τον σημαντικό ευρωπαϊκό όμιλο κατασκευής οπτικών συστατικών και συστημάτων, Gooch & Housego. Χάρη σε αυτή την εξαγορά θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε δορυφορικά συστήματα επόμενης γενιάς που θα χρησιμοποιούν το φως ως μέσο πιο προηγμένων, αξιόπιστων και ταχύτερων επικοινωνιών.
TAXIBEAT- ο έξυπνος τρόπος για να βρείτε ταξί
Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι επίσης παρούσες στο πεδίο των εφαρμογών κινητού τηλεφώνου. Το Taxibeat είναι μια δωρεάν εφαρμογή που σας επιτρέπει να επιλέξετε το πλησιέστερο ταξί με βάση ορισμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά (καλύτερο αυτοκίνητο, οδηγός με την υψηλότερη βαθμολογία, δωρεάν Wi-Fi, φορτιστές ή κατοικίδια στο ταξί, καθίσματα για βρέφη, κ.λπ.). Όταν επιλέγετε ταξί, η εφαρμογή εντοπίζει αμέσως το σημείο όπου βρίσκεστε, έτσι ο οδηγός γνωρίζει από πού θα σας παραλάβει (και μπορείτε να τον δείτε στο χάρτη να σας πλησιάζει). Η υπηρεσία Taxibeat λειτουργεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στην Πόλη του Μεξικού, στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Σαν Πάολο.
COOKISTO – όταν οι μάγειρες γίνονται επιχειρηματίες
Το Cookisto είναι μια διαδικτυακή κοινότητα στην οποία οι χρήστες μπορούν να βρουν σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο από μάγειρες της περιοχής τους ή να αναρτήσουν τα φαγητά που αυτοί μαγειρεύουν. Η παραγγελία φαγητού είναι εύκολη καθώς υπάρχει δυνατότητα να δηλώσετε τους μάγειρες που προτιμάτε (γιατί είστε ευχαριστημένοι με το φαγητό και τις υπηρεσίες τους και θέλετε να ενημερώνεστε όταν αναρτούν ένα νέο φαγητό), να βαθμολογείτε φαγητά και μάγειρες και να ζητάτε συγκεκριμένα πιάτα που θέλετε να δοκιμάσετε.
CORALLIA – κάνει την καινοτομία δυνατή στην πόλη σας
Νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα μπορούν σήμερα να επωφελούνται όλο και περισσότερο από συνεργατικούς σχηματισμούς που τους παρέχουν τη βασική υποδομή για το ξεκίνημά τους και, το κυριότερο, τους προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε άλλους ομοϊδεάτες επαγγελματίες με τους οποίους μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες σε καθημερινή βάση. Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, είναι μια πρώτη τέτοια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για να βοηθά στο ξεκίνημα και την ανάπτυξη συμπράξεων καινοτομίας.
THE EGG – εισαγωγή της νοοτροπίας των start-ups στην Ελλάδα
Το πρόγραμμα The egg (enter/grow/go) βοηθά καινοτόμους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα μέσα σε διάστημα 12 μηνών και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κεφαλαιοποίηση της αξίας της ιδέας τους με δικούς τους πόρους ή με την άντληση επενδυτικών ή άλλων κεφαλαίων.  elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc