Τρία σενάρια για να... αυτοδιαλυθεί η τρόικα

Τρία σενάρια για να... αυτοδιαλυθεί η τρόικα
16/01/2014

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επιμένει στην αναζήτηση τρόπου αντικατάστασης της τρόικας, προκαλώντας πλέον την ανοιχτή αντίδραση του Βερολίνου, που εμμένει στις δικές του απόψεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ», ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της επιτροπής που ελέγχει το έργο της τρόικας, Ότμαρ Κάρας, έχει καταλήξει σε τρία σενάρια, προκειμένου να υπάρξει διάδοχη κατάσταση όσον αφορά στην σύνθεση και τη λειτουργία της τριμερούς.
Ήδη, κατά την σχετική συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Κάρας επανέλαβε τη θέση του πως η τρόικα με τη σημερινή της μορφή αποτελεί μόνον μια «λύση ανάγκης» και πως απαιτείται ένα εργαλείο το οποίο θα αναλαμβάνει δράση όταν ένα κράτος βρίσκεται de facto προ χρεοκοπίας και το οποίο να διαθέτει την αναγκαία δημοκρατική νομιμοποίηση.
Τα, κατά Ότμαρ Κάρας, σενάρια είναι τα ακόλουθα:
Να αναλάβει το έργο της τρόικας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόνο του,
Να αναλάβει μόνη της η Κομισιόν,
Να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Όπως είπε, το ΔΝΤ έχει συνεισφέρει μόνον το 10% από το σύνολο της βοήθειας και μπορεί μεν κάθε μέλος του να έχει δικαίωμα να ζητήσει βοήθεια, ωστόσο απαιτείται ένα ευρωπαϊκό εργαλείο στη βάση του Κοινοτικού Δικαίου.
Ως προς το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ή αν κάποιο κράτος-μέλος θέλει τη συμμετοχή του, αυτό θα συζητηθεί αργότερα.
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στις τοποθετήσεις του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, ο οποίος, όπως σημειώνεται, υπεραμύνθηκε του έργου και της μορφής της τρόικας για κατευνασμό της κρίσης, επισημαίνοντας ο ίδιος πως κάτω από τεράστια πίεση χρόνου και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες έπρεπε να γίνουν αποφασιστικές ενέργειες.
Ταυτόχρονα, κατά την άποψή του, η δημοκρατική υπευθυνότητα για τη στρατηγική επίλυσης της κρίσης και η επιτυχία της, ήταν καθοριστικές για να υπάρξει ευρεία αποδοχή της αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων στη χώρα που αντιμετωπίζει κρίση και στο θέμα αυτό ήταν σαφής η κατάσταση σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, όπως επίσης στην Ισπανία και την Σλοβενία, ενώ αντίθετα η αναταραχή στην Ελλάδα οδήγησαν σε εκτροχιασμό των μεταρρυθμίσεων μεταξύ άνοιξης του 2010 και καλοκαιριού του 2012.
Παράλληλα, ο κ. Ρεν παραδέχθηκε πως τα διαρθρωτικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις, υπήρξαν συχνά επώδυνα, κυρίως εξαιτίας των κοινωνικών τους επιπτώσεων, ενώ δεν απέκλεισε πως η τρόικα θα αποτελέσει θέμα μιας ευρύτερης συζήτησης ως προς την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη μια ημέρα στην άλλη.
Για τον Όλι Ρεν, κατευθυντήρια γραμμή για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πως μια ισχυρότερη αλληλεγγύη μπορεί να επιτευχθεί μόνον σε σύνδεση με μια ισχυρότερη υπευθυνότητα και αυτό πάλι απαιτεί μια θεμελιώδη δημοκρατική διαδικασία, με το Ευρωκοινοβούλιο να βρίσκεται στην «καρδιά» της συζήτησης.
Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», δεν δίστασε να αποφανθεί πως «οι μέρες της τρόικας είναι μετρημένες», καθώς υπάρχουν σκέψεις για μετάβαση σε διαφορετικό μοντέλο.
Από την πλευρά της, και η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» αμφισβητούσε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα.
Η «SZ» αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις Κάρας και στα τρία εναλλακτικά σενάρια που προτείνει.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη σχέδιο έκθεσης της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνει ακόμη λόγο για διερεύνηση του πώς ο δημοσιονομικός έλεγχος θα καταστεί πιο διαφανής και δημοκρατικός.
Η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, επισημαίνεται, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης.
Η τελική απόφαση βρίσκεται πάντως στη δικαιοδοσία των χωρών του ευρώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να υποβάλει μόνο προτάσεις.
 Η Handelsblatt από την πλευρά της, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της διερωτάται, «Ποιος έστειλε την ΕΚΤ στην τρόικα;» και αναφέρεται σε «ερωτηματικά» που προκαλεί η συμμετοχή της ΕΚΤ στα προγράμματα διάσωσης, με αφορμή τις απαντήσεις της Τράπεζας στο ερωτηματολόγιο της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ΕΚΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα, απάντησε «με ελισσόμενες παρατηρήσεις», σχετικώς με το ποιος έλαβε την απόφαση για λογαριασμό της. Προκύπτει δε το ερώτημα, πώς μπορεί η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να μεριμνά για σταθερές τιμές, να συμμετέχει σε ένα όργανο που διαπραγματεύεται με τις χώρες που λαμβάνουν δανειακή βοήθεια τους όρους για την παροχή αυτής της βοήθειας.
«Οι απαντήσεις της ΕΚΤ, τις οποίες η Τράπεζα δημοσίευσε, είναι σε σημαντικές πτυχές ασαφείς. Έτσι η ακριβής ερώτηση των βουλευτών για το ποιος αποφάσισε για την ΕΚΤ όσον αφορά τη συμμετοχή της στα προγράμματα βοήθειας απαντάται μόνο με πολλές υπεκφυγές», τονίζει η Handelsblatt.
Ο κ. Κάρας, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, αναφέρει σχετικά: «Η απάντηση της ΕΚΤ δείχνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει τις σωστές ερωτήσεις. Η τρόικα ήταν μία λύση ανάγκης που ήταν απαραίτητη και σωστή. Αλλά τώρα χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες λύσεις για το πώς θα σταθεί η Τρόικα στο μέλλον σε καθαρές νομικές βάσεις και βασιζόμενη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο». 
Ανατρέχοντας στις διαδικασίες για την σύσταση της τρόικας και στην συμμετοχή της ΕΚΤ, το ρεπορτάζ αναφέρεται και σε «συζητήσεις που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο για τον ρόλο της ΕΚΤ, ακόμη και εντός της Τράπεζας», όταν στον Τύπο μεταφερόταν αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι η ΕΚΤ πλησίασε τις κυβερνήσεις μέσω της διαπραγμάτευσης των όρων διάσωσης και της επιτήρησής τους. ‘Δεν είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας να θέτει δημοσιονομικούς όρους', όπως επισημάνθηκε ανώνυμα από μέλος του Συμβουλίου», προσθέτει ο δημοσιογράφος και υποστηρίζει ότι η πίεση προς την ΕΚΤ ήταν τόσο μεγάλη που το τότε στέλεχός της Γιεργκ Άσμουσεν αισθάνθηκε αναγκασμένο να δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν θα αποχωρήσει από την Τρόικα.
Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε διαπιστώσει το 2012 ότι η ΕΚΤ δεν υπερβαίνει την εντολή της με τον ρόλο της στην τρόικα, εφόσον δραστηριοποιείται συμβουλευτικά.
«Επομένως δεν εγείρει ερωτήματα τόσο το ότι η ΕΚΤ έχει για τη συμμετοχή της στην τρόικα μία έξωθεν εντολή, όσο πολύ περισσότερο το αν αποφάσισε γι' αυτό σωστά», καταλήγει το άρθρο.
Όλα αυτά, προκάλεσαν άλλη μία αντίδραση από την πλευρά του Βερολίνου, αυτή τη φορά από τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Μίκαελ Μάιστερ, ο οποίος δήλωσε πως «η τρόικα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, δεν χρειάζεται αλλαγές».
Ο κ. Μάιστερ υποστήριξε ακόμη ότι «η στρατηγική επίλυσης της κρίσης λειτουργεί, όπως αποδεικνύουν τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας» και απέρριψε το ενδεχόμενο διάλυσης της τρόικας.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc