Στάση αναμονής και ανησυχία από Μαξίμου

Στάση αναμονής και ανησυχία από Μαξίμου
Στάση αναμονής τηρεί η κυβέρνηση έναντι της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων που επεβλήθησαν με το Μνημόνιο του 2012.
Του Γιώργου Π. Τερζή

Η απόφαση συνιστά νάρκη για τα δημόσια οικονομικά, καθώς, ανάλογα με την τελική απόφαση, η κυβέρνηση θα κληθεί να αποκαταστήσει το μισθολόγιο, να νομοθετήσει εκ νέου και, στη χειρότερη εκδοχή, να επιστρέψει τα μη καταβληθέντα ποσά σε σημαντικό αριθμό δημοσίων λειτουργών.
Το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται είναι, ωστόσο, η μία μόνο παράμετρος, καθώς η ίδια απόφαση εκτιμάται πως μπορεί να ανοίξει τον χορό των προσφυγών και για άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και, εκ των πραγμάτων, «ροκανίζει» μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος που η κυβέρνηση σχεδιάζει να διανείμει τον προσεχή Απρίλιο. Μέσω δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου και του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκου, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση, αναμένοντας πάντως τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της. Ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης σχολίασε, πάντως, ότι «όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε...».
Τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς από την Αθήνα έδινε το σύνθημα όχι μόνο συνέχισης της προσπάθειας, αλλά και απαρέγκλιτης εφαρμογής των συμφωνηθέντων, ώστε να βγει η χώρα από το Μνημόνιο. «Θα βγούμε από το Μνημόνιο μια και καλή. Αλλά για να βγούμε πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις. Ετσι ξεκίνησα, έτσι θα το πάω μέχρι τέλους. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός, από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά επιτεύγματα αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε για μείωση των φορολογικών βαρών εφόσον υπάρξει και το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σχολίασε και τις δικαστικές έρευνες για όζουσες υποθέσεις: «Εχει ανοίξει ο δρόμος για την τιμωρία όσων... λεηλάτησαν τον τόπο... έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη, που κάνει τη δουλειά της χωρίς περισπασμούς και ανάμειξη κανενός», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, καταλήγοντας: «Δεν θέλω κανέναν αθώο να την πληρώσει! Αλλά δεν θέλω και κανέναν ένοχο να τη γλιτώσει! Ούτε κυνήγι μαγισσών, αλλά ούτε συγκάλυψη και ατιμωρησία».kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»