Αφιέρωμα της Handelsblatt στην ίδρυση κόμματος από τον Γ. Χατζημαρκάκη


Αφιέρωμα της Handelsblatt στην ίδρυση κόμματος από τον Γ. Χατζημαρκάκη

ΑΜΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Ο Οδυσσέας του FDP» τιτλοφορείται αφιέρωμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» στην ίδρυση νέου κόμματος στην Ελλάδα από τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργο Χατζημαρκάκη.

«Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης γνωρίζει τον Όμηρό του. Αισθάνεται λίγο όπως ο μυθικός ήρωας Οδυσσέας, ο οποίος μετά από δεκάχρονη λάθος πορεία επέστρεψε στην πατρίδα του την Ιθάκη: "Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες της ζωής μου, επιστρέφω στην Ιθάκη μου" δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης» κατά την παρουσίαση του νέου κόμματός του, αναφέρει η εφημερίδα και περιγράφει ότι ο ευρωβουλευτής, επιχειρώντας να αγκαλιάσει ταυτόχρονα την ελληνική και την ευρωπαϊκή σημαία, προκαλεί τον επικίνδυνο κλυδωνισμό των άλλων σημαιών, κυρίως της γερμανικής. «Μια εικόνα με συμβολισμό» επισημαίνει ο αρθογράφος.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η φιλοδοξία του κ. Χατζημαρκάκη να αποτελέσει «μια ισχυρή και διεκδικητική φωνή των Ελλήνων στην Ευρώπη» και υπενθυμίζεται ότι και ως στέλεχος του FDP «υπερασπίστηκε τη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, ακλόνητα κατά των γερμανικών επιθέσεων, προειδοποίησε για την επαπειλούμενη φτώχεια συνεπεία των αυστηρών όρων λιτότητας, επέκρινε την τρόικα, απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη και ζήτησε ένα "Ηράκλειο Σχέδιο" για την αναβίωση της πληττόμενης από την ύφεση ελληνικής οικονομίας». Επιπλέον τονίζεται, ενώ μέλη του FDP προπαγάνδιζαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Χατζημαρκάκης έδινε ομιλίες με προκλητικούς τίτλους, όπως «Γιατί η Ελλάς είναι ο διασώστης της Ευρώπης».

Ο ανταποκριτής διερωτάται ωστόσο εάν η γερμανική ανατροφή του κ. Χατζημαρκάκη θα αποτελέσει εμπόδιο για την πολιτική του δράση στην Ελλάδα, όπου οι Γερμανοί δεν είναι δημοφιλείς λόγω της λιτότητας, αλλά και πώς θα τα καταφέρει, όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών έναντι των ευρωπαϊστών. Ο ίδιος ωστόσο, διευκρινίζει, «αυτοπροσδιορίζεται ως Eυρωπαίος πατριώτης και δεν επιθυμεί "μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια ευρωπαϊκή Γερμανία". Μέχρι το τέλος της θητείας του στις 19 Απριλίου θα παραμένει μεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Γερμανός βουλευτής, αλλά στην επόμενη νομοθετική περίοδο επιθυμεί να προσφέρει εκεί στους Έλληνες. Ούτως ή άλλως ο Χατζημαρκάκης έχει εκτός από τη γερμανική και την ελληνική υπηκοότητα. Και επίσης θέλει να μετακομίσει στην Κρήτη, την πατρίδα του πατέρα του».

«Για να καταλάβει τουλάχιστον μία από τις 21 έδρες για τους Έλληνες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει το κόμμα του Χατζημαρκάκη να ξεπεράσει το όριο του 3%. Με μια συμμετοχή στην ψηφοφορία της τάξεως του 53%, όπως το 2009, χρειάζεται κανείς για το λόγο αυτό περίπου 160.000 ψήφους. Ο επαναπατρισθείς Χατζημαρκάκης υπολογίζει παρόλα αυτά σε καλές πιθανότητες, καθώς στις ευρωεκλογές είναι η ώρα των μικρών κομμάτων, όπως δηλώνουν πολλοί παρατηρητές. Από αυτά υπάρχουν βέβαια στην Ελλάδα πολλά. Για τις ευρωεκλογές του 2009 κατέβηκαν 27 κόμματα, αυτή τη φορά θα μπορούσαν να είναι περισσότερα» επισημαίνει η Handelsblatt και μεταξύ των εμποδίων που «βλέπει» για τον κ. Χατζημαρκάκη αναφέρει την περιορισμένη αναγνωρισιμότητα του υποψηφίου. «Αυτό δεν πρέπει μεν να είναι μειονέκτημα, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν τίποτα για τη μέχρι τώρα δουλειά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εξίσου άγνωστο είναι όμως και το ότι ο Χατζημαρκάκης το 2011 έχασε το διδακτορικό του τίτλο λόγω κατηγοριών για λογοκλοπή» καταλήγει το δημοσίευμα.

Η είδηση της ίδρυσης κόμματος από τον κ. Χατζημαρκάκη στην Ελλάδα αναδημοσιεύεται στο σύνολο του γερμανικού Τύπου.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»