Καταρρέουν οι συνομιλίες Γερμανίας - ΗΠΑ;

Πολιτική

Καταρρέουν οι συνομιλίες Γερμανίας - ΗΠΑ;

Επίσημα η Γερμανία επιδιώκει συμφωνία μη κατασκοπείας με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι σχολιαστές δίνουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Στο στόχαστρο η κυβέρνηση - για απίστευτο σκάνδαλο κάνει λόγο η αντιπολίτευση.
Η συμφωνία μη κατασκοπείας μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ επρόκειτο κανονικά να κλείσει με το τέλος του 2013, ωστόσο παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης τα γερμανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι οι ελπίδες πλέον είναι ελάχιστες.

«Οι φίλοι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο»
Οι συνομιλίες συνεχίζονται, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ
Οι συνομιλίες συνεχίζονται, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», αρκέστηκε να πει χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του υπουργείου του για την επόμενη τετραετία, επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών. Από την πλευρά του ο Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, χαρακτήρισε απαράδεκτη ενδεχόμενη αποτυχία των συνομιλιών. «Θα άλλαζε ο πολιτικός χαρακτήρας των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αφού υπερασπιζόμαστε ως σύμμαχος των ΗΠΑ τις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του δικαίου. Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν έχει θέση σε αυτό το πλαίσιο».

Ο Φίλιπ Μισφέλντερ από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θεωρεί σωστή μια τέτοια συμφωνία. «Θα δούμε εάν τελικά αποτύχουν οι συνομιλίες. Θεωρώ πολύ νωρίς να βγάλουμε καταληκτικά συμπεράσματα από τώρα», υποστήριξε. «Είμαι ωστόσο βαθιά πεπεισμένος ότι θα ήταν χτύπημα για τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία μη κατασκοπείας είναι βασικά σωστή και την χαιρετίζω. Αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες, ακόμη κι αν υπογραφεί μένουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα, διότι ο τρόπος ανταλλαγής δεδομένων έχει βαρύνουσα σημασία και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες συμφωνίες υλοποιούνται».

Στην ατζέντα της Μέρκελ
Ο Φίλιπ Μισφέλντερ από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα
Ο Φίλιπ Μισφέλντερ από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Αριστερά ασκεί δριμύτατη κριτική προς την κυβέρνηση, κατηγορώντας της ότι από τότε που έγινε γνωστή η υπόθεση της κατασκοπείας δείχνει να αδιαφορεί και να μην ενδιαφέρεται, όταν μάλιστα πρόκειται για την προστασία του λαού. Υποστήριξη έλαβε και από το κόμμα των Πρασίνων. «Δεν ήταν από την αρχή σαφές ποιο θα ήταν το περιεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας μη κατασκοπείας», είπε ο Κόνσταντιν φον Νολτς από τους Πράσινους. «Εάν παρόλα αυτά η υπόθεση θεωρηθεί τελειωμένη παρά το ότι δεν είναι, και διεξάγονται συνομιλίες για μια συμφωνία που δεν θα γίνει, τότε σημαίνει ολοκληρωτική αποτυχία σε σχέση με ένα απίστευτο σκάνδαλο».
Τα βλέμματα πέφτουν στην καγκελάριο και την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον. Ακριβής ημερομηνία δεν υπάρχει, υπάρχει όμως ένα σίγουρο θέμα στην ατζέντας της.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / Sven Pöhle
Υπεύθ. σύνταξης Άρης Καλτιριμτζής    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc