Στουρνάρας: Συνεχίζεται η αποστολή στοιχείων στην τρόικα

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ

Στουρνάρας: Συνεχίζεται η αποστολή στοιχείων στην τρόικα

Με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό ενόψει της έλευσης της τρόικας πραγματοποιήθηκε το μίνι υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξεχρόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Στουρνάρας: Συνεχίζεται η αποστολή στοιχείων στην τρόικα
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι «Και οι προηγούμενες συσκέψεις και αυτές σκοπό είχαν να συντονιστούμε καλύτερα, να συντονίσει ο Πρωθυπουργός την κυβέρνηση ενόψει της καθόδου της Τρόικας».
Ερωτηθείς αν η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της και δεν δέχεται τα ισοδύναμα για ΦΠΑ και εστίαση, ο υπουργός απάντησε: «Όχι, δεν σκλήρυνε η στάση. Η στάση είναι η ίδια από την αρχή. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ούτε σκληρή ούτε μαλακή. Εμείς έχουμε επιχειρήματα, στέλνουμε ό,τι πρέπει να στείλουμε και θα έρθουν τις επόμενες μέρες».
Στην ερώτηση αν δεν δέχονται τα ισοδύναμα, ο κ.Στουρνάρας υπογράμισε: «Όχι, όχι δεν είπα ότι δεν τα δέχονται. Υπάρχουν ισοδύναμα και ισοδύναμα».
Αναφορικά με το αν θα ζητηθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών και ηυπογραφή του Αλέξη Τσίπρα για το δάνειο, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.
Τέλος, ερωτηθείς σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό του 2014 ποια θα είναι τα μέτρα 1,2 δισ. που θα προταθούν, ο κ.Στουρνάρας απάντησε λακωνικά: «Ε, θα τα δείτε. Γεια σας».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.
Χάσμα για τα ισοδύναμα
Σκληρή γραμμή κρατά η τρόικα στην εξ... αποστάσεως διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο και εν αναμονή της επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα έχει γνωστοποιήσει μέσω e-mail ότι δεν αποδέχεται τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων που έχουν προσδιορίσει τα τεχνικά κλιμάκια από τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και το 2014.
Η μεγάλη απόσταση όμως με τους εκπροσώπους των δανειστών μας δεν περιορίζεται στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του επόμενου έτους.
Οικονομικό επιτελείο και τρόικα διαφωνούν και για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 - 2015 (των κεφαλαίων δηλαδή που θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καλύψει τόκους και λήξεις δανείων), καθώς η ελληνική πλευρά μιλά για 11 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα το προσδιορίζει στα 14 με 15 δισ. ευρώ.
Οπως γίνεται αντιληπτό, στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση είναι δύσκολο να υπάρξει άμεσα προσέγγιση και γι΄ αυτό οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα επιστρέψουν στα τέλη του μήνα και εφόσον είναι ορατή τελική συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν δείχνει να ανησυχεί μετά τη νέα αναβολή άφιξης της τρόικας.
«Οχι, δεν με ανησυχεί καθόλου γιατί κι εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει λίγο. Θέλουμε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου, που, από ό,τι φαίνεται, είναι καλύτερα από αυτά που ανέμενε η τρόικα αλλά και εμείς οι ίδιοι», δήλωσε χαρακτηριστικά εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό για τον προγραμματισμό μέχρι το επόμενο Eurogroup.
Ενόχληση
Πάντως, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στάση που κρατούν οι εταίροι μας.
«Πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου» σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.
Οπως προσθέτει, ειδικά δε με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, η αύξηση των εσόδων καλύπτει μέρος της «τρύπας» για το 2014 και επιπρόσθετα ουδείς μπορεί πλέον να αμφισβητήσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014, η τρόικα το οριοθετεί πέριξ των 1,2 δισ. ευρώ και εμμένει πως η υστέρηση εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι σε ετήσια βάση σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση και προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Επίσης υπολογίζει το ποσοστό εισπραξιμότητας του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων 78%, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά το προσδιορίζει στο 82%. Το οικονομικό επιτελείο απέστειλε ισοδύναμα μέτρα, αλλά απορρίφθηκαν από την τρόικα.
Εξάλλου, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπάρξει προσέγγιση όσον αφορά τις απώλειες στο ασφαλιστικό σύστημα από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Το υπουργείο Οικονομικών κοστολογεί μία εφάπαξ μείωσή τους στα 350 με 400 εκατ. ευρώ και η τρόικα στα 850 εκατ. ευρώ.
Στο μέτωπο του χρηματοδοτικού κενού 2014 - 2015 δεν υπάρχει μόνο απόσταση στις εκτιμήσεις για το ύψος του (για 11 δισ. ευρώ μιλά το υπουργείο Οικονομικών και για 14 με 15 δισ. ευρώ η τρόικα), αλλά και η επιμονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που απορρίπτει τα «εργαλεία» κάλυψής του που έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η ΕΚΤ λέει όχι τόσο στην αξιοποίηση του «αποθεματικού» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και στη μετακύλιση των ομολόγων Αλογοσκούφη ύψους 5 δισ. ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες συστημικές τράπεζες (τα έλαβαν με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές) και λήγουν στις 22 Μαΐου 2014.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γ. Στουρνάρας
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να πείσει τους επικεφαλής της τρόικας ότι οι καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2013 μειώνουν ισόποσα το κενό του 2014.
Κι αν αρχικά κατάφερε να μειώσει τις εκτιμήσεις της τρόικας για το ύψος του δημοσιονομικού κενού (τότε μιλούσαν για 2,9 δισ. ευρώ και πλέον έχουν πέσει στα 1,2 δισ. ευρώ), εντούτοις δεν κατέστη δυνατόν να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους για τις παρεμβάσεις που θα το εκμηδενίσουν.
Οπως λέει σε συνεργάτες του, ανέμενε μέχρι ενός σημείου μία σκληρή διαπραγματευτική γραμμή εκ μέρους της τρόικας με το σκεπτικό ότι οι εταίροι μας δυσφόρησαν με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να νομοθετήσει με την ανοχή τους και όχι κατόπιν συμφωνίας για τον ΦΠΑ στην εστίαση και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τραπεζικούς πλειστηριασμούς.
Ομως στο υπουργείο εκτιμούν πως η τρόικα «κλείνει τα μάτια» στη σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων τούς τελευταίους μήνες του 2013, καθώς δεν δείχνει να αποδέχεται ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί χωρίς «απώλειες» καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Επίσης δεν προσμετρά στο μέτρο που το κάνει το οικονομικό επιτελείο τη θετική επίδραση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον φετινό προϋπολογισμό.ΕΘΝΟΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»