«Η Ελλάδα πόνεσε, αλλά στάθηκε όρθια»

Πολιτική

«Η Ελλάδα πόνεσε, αλλά στάθηκε όρθια»

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κέρδισε τα χειροκροτήματα των ευρωβουλευτών με μία έντονα φιλοευρωπαϊκή ομιλία, από την οποία δεν έλειψαν οι αναφορές στην «ελληνική κρίση».
«Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δουλεύει» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ως μία «ιστορία ευρωπαϊκής επιτυχίας». Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα «πόνεσε περισσότερο από κάθε άλλον ευρωπαϊκό λαό και σήμερα είναι ακόμη τραυματισμένη», αλλά «σήμερα είναι όρθια μέσα στο ευρώ». «Πριν από έναν χρόνο η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, αλλά σήμερα αναλαμβάνει την προεδρία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενθαρρυντικά ήταν τα περισσότερα σχόλια ευρωβουλευτών από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -πολιτική οικογένεια της Ν.Δ- αλλά και από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ενώ κριτική σε χειρισμούς της Ελλάδας, αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της «ελληνικής κρίσης» άσκησαν οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες και κυρίως οι ευρωσκεπτικιστές και οι Βρετανοί συντηρητικοί. «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Διανύσαμε μεγάλη απόσταση, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους που έχει γίνει ποτέ, χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία». Η ομιλία του κ.Σαμαρά ολοκληρώθηκε στα αγγλικά με θερμή έκκληση υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Οδηγία MIFID 2: μία πρώτη επιτυχία της προεδρίας
«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Διανύσαμε μεγάλη απόσταση, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός
«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Διανύσαμε μεγάλη απόσταση, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα στην Ολομέλεια ότι η ελληνική προεδρία κατέγραψε ήδη χθες το βράδυ μία πρώτη επιτυχία, δρομολογώντας μία «κατ΄αρχήν συμφωνία», δηλαδή έναν συμβιβασμό μεταξύ Κομισιόν-Συμβουλίου και Κοινοβουλίου, με στόχο την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (MIFID 2), η οποία είχε κολλήσει επί χρόνια στα γρανάζια της κοινοτικής γραφειοκρατίας και των διακυβερνητικών διαγκωνισμών. Η οδηγία προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις πιστοποίησης και εποπτείας για την αγορά ομολόγων ή παραγώγων και ιδιαίτερα για εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Η επίτευξη συμβιβασμού θα ήταν μία πρώτη επιτυχία της ελληνικής προεδρίας.
Μιλώντας μετά τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς διατύπωση, παρά έκανε λόγο απλώς για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη συμφωνία για τη MIFID 2.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής    dw de

Comments

lornion said…
οπου υπάρχουν φωτισμένοι ηγέτες υπάρχει και δημιουργικό εργο.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»