ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ Μοναδική ρευστότητα

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Μοναδική ρευστότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣΧΟΛΙΟ
Κατέστη η ατμόσφαιρα εξόχως ζοφερή. Οι σχέσεις με την τρόικα χαρακτηρίζονται από ένταση ιδιαίτερη. Οι ευθύνες δεν βαρύνουν κατ’ αποκλειστικότητα τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, μεταξύ των οποίων υφίσταται σοβαρότατη διάσταση απόψεων ως προς τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους.

Η κυβέρνηση, ευρισκομένη υπό πίεση, αποφάσισε να αυτενεργήσει επί διαφόρων ζητημάτων, προβάλλοντας αντιστάσεις σε μεταρρυθμίσεις και διαδικασίες την αναγκαιότητα των οποίων είχε αποδεχθεί: εψήφισε δίχως την έγκριση της τρόικας προϋπολογισμό, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και αλλαγές στους φόρους ακινήτων.

Αλλά η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της Eυρωζώνης που αντιμετωπίζει πρόβλημα και έχει αποδεχθεί ότι η διάσωσή της θα γίνει με όρους των δανειστών. Περιθώριο αλλαγών υπάρχει μόνον εάν προηγηθεί συμφωνία. Μονομερείς ενέργειες δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές, διότι δημιουργούν προηγούμενο, που κάποιες άλλες χώρες θα σπεύσουν πιθανόν να μιμηθούν στο μέλλον. Η Ελλάδα είναι χώρα μειωμένης κυριαρχίας και έχει να επιλέξει πλέον μεταξύ της ρήξεως και της συνεννοήσεως.

Θεώρησε η κυβέρνηση πιθανότατα ότι μπορούσε να υπάρξει μεταστροφή των αντιλήψεων των δανειστών της χώρας με προβολή του «πολιτικού επιχειρήματος» ότι εάν δεν υπάρξει «κατανόηση» από τους εταίρους, τότε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα έπρεπε να θεωρείται βεβαία, με απρόβλεπτες ευρύτερες συνέπειες.

Το επιχείρημα δεν έτυχε της αναμενόμενης αποδοχής, όπως απέτυχε στο παρελθόν και η προσπάθεια πολιτικοποιήσεως των διαπραγματεύσεων, όταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας. Οι οικονομικές προσαρμογές των εκτροχιασθέντων κρατών γίνονται με όρους οικονομοκρατικής λογικής και όχι βάσει πολιτικών συνεκτιμήσεων.

Ανεξαρτήτως των ισχυόντων, όμως, στην Ευρωζώνη, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εσωτερικώς μία διεύρυνση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα. Κατά συνέπεια, η εσωτερική αντιπαράθεση γίνεται σε βάση διαφορετική και στην παρούσα φάση στο θέμα της τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι σε κάποιες από τις συνιστώτες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως έχουν απόψεις ανορθόδοξες επί θεμάτων εσωτερικής ασφαλείας. Αλλά η διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές, με όσες επιπτώσεις έχει για τη διεθνή εικόνα της χώρας, δεν οργανώθηκε προφανώς από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έπειτα από καθυστέρηση ζήτησε την παραίτηση των αρμοδίων υπουργών.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί σταδιακώς από την πολιτική σκηνή και η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει μείζονα πρόκληση από τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους της. Η επιχείρηση εναντίον της Χρυσής Αυγής δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η ανάληψη της προεδρίας της Ενώσεως δεν βελτίωσε την εικόνα της κυβερνήσεως στο εσωτερικό και απορροφάει την προσοχή και την ενέργεια του οικονομικού επιτελείου. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της νευρικότητος και η πόλωση, που προσλαμβάνει στη Βουλή διαστάσεις επικίνδυνες και υπονομευτικές του αντιπροσωπευτικού συστήματος. Η ρευστότητα που επικρατεί είναι μοναδική και πιθανόν μοιραία.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc