μια αξια λόγου συνέντευξη του κ. ΣΩΤΉΡΗ ΚΟΥΡΗ

Σωτήρης Κουρής: “Η πολιτεία έχει χρέος να μας στηρίζει, ζητάω συγνώμη για τα έργα που δεν έγιναν”

Σωτήρης Κουρής: “Η πολιτεία έχει χρέος να μας στηρίζει, ζητάω συγνώμη για τα έργα που δεν έγιναν”

Σύνεντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, στα τοπικά ΜΜΕ, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Πολιτικής, Τζόγια Γρουζή.
Ο κ. Κουρής έκανε έναν λεπτομερή απολογισμό των έργων που έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, των έργων που χρηματοδοτήσει η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης αλλά και τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης μας παρουσίασε και μέσω βίντεο, ένα ένα τα έργα που κληρονόμησε από τις προηγούμενες νομαρχίες αλλά και τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και εκτελούνται ή έχουν ήδη τελειώσει με τη δική του υπογραφή.
Ο κ. Κουρής ξεκίνησε την παρουσίαση ζητώντας συγνώμη από το λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για τα έργα που δεν μπόρεσαν να γίνουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Διαχειριστήκαμε την φτώχεια μας όσο καλύτερα μπορούσαμε, φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μηδέν χρηματοδότηση για τα έργα μας. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποτελεί νησιωτική περιφέρεια και αντιμετώπισε μηδενική χρηματοδότηση για τα έργα της. Όπως είναι γνωστό δεν έχουμε άλλους πόρους”.
Και συνέχισε ο κ. Κουρής κάνοντας δριμύ επίθεση κατά της Κυβέρνησης: “Η Πολιτεία έχει χρέος να μας στηρίζει, το Κράτος δεν μας στηρίζει, έχω προβεί σε πολλών ειδών καταγγελίες, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του Κράτους να στηρίζει την περιφέρειά μας. Η Βόρεια Κεφαλονιά και Ιθάκη δεν έχουν σωστή κεντρική γραμμή. Είναι υποχρέωση του κεντρικού Κράτους να λυθεί αυτό το θέμα, ενώ δεν πρέπει αυτοί που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα να αποποιούνται τις ευθύνες τους. Είναι υπεύθυνοι για τη συρρίκνωση των νησιών μας με το κλείσιμο των υπηρεσιών”.
Έκανε αναφορά σε έντονο ύφος στην, απαράδεκτη αεροπορική σύνδεση, όπως την χαρακτήρισε, που υπάρχει στα νησιά μας και που μόνο τα Ιόνια Νησιά δεν ενώνει. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για σκανδαλώδη ταλαιπωρία του κόσμου, με την εταιρεία να επιδοτείται με 6.200 ευρώ το δρομολόγιο.
Σε ερώτηση που δέχτηκε αναφορικά με τις εκλογές απάντησε ότι θα συστρατευθεί με τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, απαντώντας για την κριτική που κάνει στο Κράτος, άρα στην Κυβέρνηση, είπε: “Είναι Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να διεκδικώ το καλύτερο για τον τόπου μου, όποια και αν είναι η κυβέρνηση. Δεν είμαι λαϊκιστής, άλλοι είναι οι λαϊκιστές, αυτοί που κυβερνούν τον τόπο 30 χρόνια”.
Είναι σημαντικό να γίνει η προκήρυξη του υδατοδρομίου στο Αργοστόλι καθώς τα άλλα νησιά, Ζάκυνθος και Κέρκυρα έχουν ήδη προκηρύξει τη δημιουργία των υδατοδρομίων τους. Για αυτό το θέμα θα μιλήσει με την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ελπίδα Κατσαϊτη καθώς αυτή είναι η υπεύθυνη για την κατάθεση της προκήρυξης. Η θέση έχει βρεθεί και θα είναι το ελικοδρόμιο, στο λιμάνι, ενώ υπάρχουν και τέσσεροι ενδιαφερόμενοι για να αναλάμβουν το έργο
Τόνισε τη σοβαρότητα και τη σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων και τον καθαρισμό του Ιονίου και της Αδριατικής από πυρηνικά, τοξικά και άλλα απόβλητα, ενώ υπάρχουν και πολλές βόμβες στο βυθό που μπορεί να προξενήσουν μεγάλη ζημιά.
Πρέπει να πούμε ότι ο κ. Κουρής βλέπει μπροστά και έχει μεγάλα σχέδια για το νησί μας, όπως την επέκταση του Λιμένος Κρουαζιεροπλοίων ένα έργο που θα στοιχήσει 1.500.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ενώ προβλέπεται να γίνει απέναντι, στην παλιά ΔΕΗ.
Θα γίνει διαπλάτυνση του δρόμου από Περατάτα μέχρι Ποριατά με τους παρόδιους να έχουν δώσει βεβαιώσεις για να ξεκινήσει το έργο. Στα Σβορωνάτα, έξω από το αεροδρόμιο θα γίνει διαπλάτυνση του δρόμου κατά 15μ με ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο και φωτισμό. Ενώ θα ξεκινήσει και το έργο του Κόμβου Αεροδρομίου-Κόμβος Κρανιάς που θα περνάει από τη Λειβαθώ ένα έργο πνοής για την περιοχή που αποσυμφωρήσει τον δρόμο της Λάσσης και ο οποίος θα είναι 6 χιλιόμετρα.
Ο κ. Κουρής σχεδιάζει με κάποιο τρόπο και την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για την φύλαξη και καθαρισμό των Κάστρων, γύρω στα 500 άτομα. Οι φρουροί που θα προσληφθούν θα είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του Κάστρου, ενώ θα είναι ντυμένοι με μεσαιωνικές στολές και θα έχουν άλογα. Ο κ. Κουρής έκανε λόγο και για την διοργάνωση “Γκιόστρας”, κάτι ανάλογο που γίνεται στην Ζάκυνθο, για την διασκέδαση των επισκεπτών-τουριστών, με το προσωπικό να έχει και το ρόλο ξεναγών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ενημερωθήκαμε ότι γίνεται πλήρης ανακαίνιση του δεύτερου ορόφου της Περιφέρειας, καθώς ούτε τα παράθυρα δεν κλείνουν.
Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Κουρή πήρε το λόγο η κα Γρουζή όπου αναφέρθηκε επί τροχάδη για το όραμα της Νησιωτικής Πολιτικής που είναι, “η Ορθολογική και Βιώσιμη Ανάπτυξη με Αναγνωρίσιμη Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Ταυτότητα και Διασφάλιση της Κοινωνικής Ευημερίας και Συνοχής”.
Παραθέτουμε σε ξεχωριστό ρεπορτάζ την ομιλία της κα Γρουζή.
SONY DSCSONY DSC

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»