«Εκνευρισμένος» ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σύμφωνα με τουρκοκυπριακή εφημερίδα


«Εκνευρισμένος» ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σύμφωνα με τουρκοκυπριακή εφημερίδα
Εκνευρισμένος φέρεται να είναι, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τη στασιμότητα στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Ντάουνερ έρχεται αύριο στην Λευκωσία για νέο κύκλο επαφών με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ για να βρεθεί συμφωνία στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας το όλο κώλυμα βρίσκεται σε μία μόνο πρόταση. Στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει η φράση «καμιά πλευρά δεν θα μπορεί να ασκεί αρμοδιότητα και νομοθετική εξουσία στην άλλη», όπως αναφέρεται και η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να προστεθεί «δεν θα μπορεί να ασκεί κυριαρχία», αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά διαφωνεί. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, προστίθεται, δεν δίνει νέα πρόταση.
Όπως αναφέρεται, η λέξη «κυριαρχία» αποτελεί κώλυμα στις διαπραγματεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν εδώ και τέσσερις μήνες και η επικείμενη επίσκεψη Ντάουνερ σχολιάζεται ως «τελευταία ευκαιρία», με τον Αυστραλό διπλωμάτη να θεωρεί, σύμφωνα πάντα με τη «Χαβαντίς», τη μη σύγκλιση πάνω σε μια λέξη ως χάσιμο χρόνου.
Έγινε γνωστό, προστίθεται, ότι η αντίσταση των δύο ηγετών σε μια συμφωνία, σχολιάστηκε από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι «τα ΗΕ ξοδεύουν στην Κύπρο και λεφτά και χρόνο. Είναι κρίμα». Σε περίπτωση, όπως αναφέρεται, που δεν θα είναι επιτυχής η επίσκεψη Ντάουνερ, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ θα κάνει έκθεση προς το ΣΑ, αναλύοντας τους λόγους που δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Αυτό, προστίθεται, θα δημιουργήσει άλλη μια κρίση για την τουρκική εξωτερική πολιτική, επειδή η Ρωσία και η Κίνα στο κυπριακό βρίσκονται μακριά από τη θέση της Άγκυρας.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»