Ο άγνωστος πόλεμος για τον Γ. Στουρνάρα
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Ο άγνωστος πόλεμος για τον Γ. Στουρνάρα
Αντιμέτωπη με ένα γεγονός που δεν συναντά κανείς συχνά - πυκνά στην πολιτική ιστορία της χώρας, βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα ειδικότερα, η κυβέρνηση...
Πρόκειται για τη διαρκή αμφισβήτηση από συγκεκριμένα κέντρα του προσώπου του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατά καιρούς δημοσιεύονται δεν θα έπρεπε να είχε παραμείνει περισσότερο από ένα μήνα στην οδό Νίκης. Το...πρωτότυπο, σε ό,τι αφορά στην πολεμική που δέχεται ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, είναι ότι αυτή ξεκίνησε από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του και συνεχίστηκε παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις κάθε σεναρίου μετακίνησής του.
Ωστόσο, πέρα από τη σημειολογία της όλης υπόθεσης, αυτή ακριβώς η απόπειρα αποδόμησης, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει κορυφωθεί, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση συνολικά, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με δεδομένο ότι επίκειται η έναρξη μιας από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκρυψαν και πρόσφατα την έντονη ενόχλησή τους απέναντι σε δημοσιεύματα που έφεραν τον πρωθυπουργό να μετακινεί τον κ. Στουρνάρα στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και να διορίζει υπουργό Οικονομικών τον στενό του συνεργάτη Στ. Παπασταύρου. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα δε, ένας άλλος συνεργάτης του, ο Χρ. Λαζαρίδης αυτή τη φορά, φερόταν, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, να αναλαμβάνει την ευθύνη ενός τομέα του οικονομικού επιτελείου, τον οποίο οι σεναριογράφοι ονόμασαν χάριν συντομίας «υπουργός Οικονομικών εσωτερικού»!
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, έχουν αντιληφθεί ότι η απόπειρα αποδόμησης του κ. Στουρνάρα εκπορεύεται από συγκεκριμένα (πολιτικά και όχι μόνον) κέντρα, που μπορεί να ξεκινούν μεν από διαφορετικές αφετηρίες και να έχουν διαφορετικά κίνητρα, αλλά ο στόχος τους είναι κοινός: Η απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών.
Για τον λόγο αυτό και η αντίδραση, έστω στο επίπεδο των διαρροών, ήταν ιδιαίτερα σκληρή, σε ό,τι αφορά το τελευταίο κρούσμα που υπήρξε με την εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος και του ονόματος του κ. Παπασταύρου. Οπως δημοσίευσε το «Εθνος», στις αρχές της εβδομάδας στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά έκαναν λόγο για μια καθαρά «υπονομευτική διαδικασία» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, αφού διέψευδαν κατηγορηματικά τα σενάρια περί μετακίνησης του κ. Στουρνάρα από το «τιμόνι» του οικονομικού επιτελείου στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και αντικατάστασής του από τον σύμβουλο του κ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, προσέθεταν το εξής: «Αυτές οι συζητήσεις, τη στιγμή που εξελίσσονται λειτουργούν υπονομευτικά όχι μόνον για τον υπουργό Οικονομικών, αλλά συνολικά για την κυβέρνηση και τη χώρα».
«Αστειότητες»
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δείχνει να γνωρίζει απολύτως όχι μόνον τους ενορχηστρωτές αυτής της προσπάθειας αλλά και τα κίνητρά τους, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο οικονομικό επιτελείο, ενώ μιλώντας και στον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, χαρακτηρίζει «αστειότητες» τα σχετικά σενάρια.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δείχνει να γνωρίζει απολύτως όχι μόνον τους ενορχηστρωτές αυτής της προσπάθειας αλλά και τα κίνητρά τους, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο οικονομικό επιτελείο, ενώ μιλώντας και στον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, χαρακτηρίζει «αστειότητες» τα σχετικά σενάρια.
Αντιλαμβάνεται ωστόσο και ο ίδιος ότι πέραν του επικοινωνιακού, η συντήρηση ενός τέτοιου κλίματος του δημιουργεί και πολιτικά ζητήματα καθώς τα σχετικά δημοσιεύματα προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη, αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κυβερνητικών κομμάτων αλλά και ερωτήματα στους εκπροσώπους της τρόικας, που είναι οι βασικοί συνομιλητές της Αθήνας από την πλευρά των δανειστών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι μια ακόμη διάψευση δεν θα είχε αποτέλεσμα και επιχειρούν να προσπεράσουν τη σχετική φιλολογία, ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα κουραστούν εκείνοι που την προκαλούν.
Ο κ. Στουρνάρας από την πλευρά του απαντά σταθερά ότι δεν τον απασχολούν τα σενάρια, ενώ μόλις την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής διέψευσε το ενδεχόμενο μετακίνησής του στην ΤτΕ. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, ενώ θεωρεί αναμενόμενες τις αντιδράσεις βουλευτών απέναντι σε μια αντι-δημοφιλή πολιτική που είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να ασκήσει.
Σε πρόσφατη συζήτηση που είχε με στενούς του συνεργάτες, υπενθύμιζε ότι κατά το παρελθόν, σε πιο ήπιες - πολιτικά και οικονομικά - εποχές, υπουργοί Οικονομικών βρίσκονταν στο επίκεντρο της έντονης κριτικής, παρά το γεγονός ότι ακολουθούσαν μια εντελώς διαφορετική πολιτική.
Σε ό,τι αφορά τέλος την ΤτΕ παράγοντες της κυβέρνησης σημειώνουν ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει με δεδομένο ότι λήγει τον Μάιο η θητεία του διοικητή της, Γ. Προσφυγόπουλου, αλλά όπως διαβεβαιώνουν, είναι πολύ νωρίς να τεθεί το θέμα του εάν θα αντικατασταθεί, καθώς προέχουν κρίσιμα ζητήματα όπως είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το αμέσως προσεχές διάστημα, η διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά κ.ά.
ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ
Τα συμφέροντα και τα «γαλάζια» και «πράσινα» βέλη
Τα συμφέροντα και τα «γαλάζια» και «πράσινα» βέλη
Πολλά και ποικίλα είναι τα αιτία της συνεχιζόμενης, παρά τις κατά καιρούς επίσημες και μη διαψεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, πολεμικής που ασκείται στον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας... πληροφορείται ανά τακτά διαστήματα, από μερίδα ΜΜΕ, ότι μετακινείται στην ΤτΕ ή ότι μετακομίζει μόνιμα στις Βρυξέλλες, ή ότι καταλαμβάνει ειδική κρατική θέση που θα δημιουργήσει για εκείνον ο κ. Σαμαράς. Σε αυτό που... συμφωνούν όλοι οι σεναριογράφοι είναι ότι φεύγει από τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου...
Σε αυτή την προσπάθεια, συμμετέχουν πολλοί, είτε ηθελημένα οι περισσότεροι, είτε και άθελά τους ορισμένοι. Το βέβαιον είναι ότι ο κ. Στουρνάρας από την πρώτη στιγμή είχε να αντιμετωπίσει πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους από ένα πολιτικό-επιχειρηματικό σύστημα που τον αντιμετώπισε με επιφύλαξη, ακριβώς γιατί δεν προήρχετο από το -μέχρι εκείνη τη στιγμή- κομματικό κατεστημένο. Ειδικότερα, απέναντί του είχε και πιθανώς έχει ακόμη:
1 Επιχειρηματικά συμφέροντα, που πιθανώς να συνδέονται με μέσα ενημέρωσης ή να τα χρησιμοποιούν κατά περίσταση. Πρόκειται για «κέντρα» που θέλουν να επιβάλουν μια συγκεκριμένη πολιτική και δια αυτής να «κερδίσουν» οφέλη για τις επιχειρήσεις τους. Τα πρόσωπα αυτά «βλέπουν» τον Στουρνάρα ως εμπόδιο στις επιδιώξεις τους και επιχειρούν να τον αποδομήσουν ή στην καλύτερη περίπτωση γι΄ αυτούς να τον οδηγήσουν σε παραίτηση.
2 «Γαλάζια» στελέχη. Μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και δη οι εκπρόσωποι της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» δεν «είδαν» ποτέ θετικά την τοποθέτησή του στη θέση του υπουργού οικονομικών, δεν τον θεώρησαν ποτέ μέλος μιας «πολιτικής ομάδας» και ο όρος «τεχνοκράτης» αντιμετωπίστηκε ως... ασθένεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες βολές εναντίον του υπουργού Οικονομικών προήλθαν και από τη ΝΔ (είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των κ.κ. Ν. Κακλαμάνη, Β. Πολύδωρα, Γ. Βλάχου κ.λπ.) ενώ και στο περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού υπάρχουν πρόσωπα που βρίσκονται «απέναντι» από τον κ. Στουρνάρα. Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του, είναι δεδομένο ότι στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, αλλά η καχυποψία που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματός του τον έχει εμποδίσει, ειδικά το τελευταίο διάστημα, να βγει δημόσια και να απορρίψει κάθε σενάριο απομάκρυνσής του από το υπουργικό συμβούλιο.
Παλαιότερα δήλωνε ότι «με τον Γιάννη έχει τακιμιάσει», αλλά τις τελευταίες εβδομάδες περιορίζεται σε διαρροές στήριξης, αποφεύγοντας ο ίδιος να πάρει πρωτοβουλία δημόσιας παρέμβασης. Ισως και αυτή η τακτική να είναι ένας λόγος ακόμη που τα κάθε λογής σενάρια επανέρχονται κατά καιρούς...
3 Ευ. Βενιζέλος - ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει κατά καιρούς σχολιάσει με δηκτικό τρόπο το έργο του υπουργού Οικονομικών, με αποκορύφωμα τα μάλλον ειρωνικά σχόλια που έκανε λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες.
Οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τον κ. Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης κατά τη διάρκεια των πολύωρων συσκέψεων κορυφής που γίνονταν στο Μέγαρο Μαξίμου (με τη συμμετοχή και του Φ. Κουβέλη, τότε). Δεν ήταν λίγες οι φόρες που ο κ. Σαμαράς επέλεξε να παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη προκειμένου η ένταση να μην πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι το κλίμα είναι καλύτερο, αλλά όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες, μεταξύ των δυο ανδρών δεν υπάρχει «χημεία» και κατά συνέπεια τα «σύννεφα» δύσκολα θα φύγουν τελείως. Τα σχόλια του κ. Βενιζέλου και γενικότερα η στάση του έναντι του υπουργού Οικονομικών αποτέλεσαν και αποτελούν την αφορμή για να ενταθεί, από άλλους «κύκλους», η πολεμική κατά του υπουργού Οικονομικών. Ακόμη και πρόσφατα και με αφορμή τη δήθεν μετακόμιση του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ, το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του δεν αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών, αλλά επέλεξε να αποτελέσει «ασπίδα» προστασίας στον Γ. Προβόπουλο...
4 Οικονομική πολιτική. Παρά το γεγονός ότι όλοι στην κυβέρνηση συμφωνούν πως η πολιτική που ακολουθείται είναι μονόδρομος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δημοσίως προκειμένου να αποφύγουν το πολιτικό κόστος παίρνουν αποστάσεις επιτιθέμενοι στον κ. Στουρνάρα. Πρόκειται για πολιτικά στελέχη που ακολουθούν την... πεπατημένη και πολιτεύονται με μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους.
Γιάννης Σαραντάκος ΕΘΝΟΣ
Comments