Τελευταίες... ευκαιρίες από Ευρώπη προς ελληνική κυβέρνηση 22/04/2015

Πιέσεις και από τις ΗΠΑΤελευταίες... ευκαιρίες από Ευρώπη προς ελληνική κυβέρνηση
22/04/2015
Την... αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες ανάμεσα στο ελληνικό επιτελείο και στους Ευρωπαίους εταίρους του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η διάθεσή του αυτή δεν είναι λόγο της προόδου που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά επειδή το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν «πέραν κάθε φαντασίας».
«Μπορεί να είμαστε έτοιμοι για όλων των ειδών τα γεγονότα, αλλά αποκλείω 100% το Grexit. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία» ανέφερε κατηγορηματικά στο περιοδικό Politico ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν στιγμές στις διαπραγματεύσεις που έχασε την υπομονή του, ωστόσο -όπως λέει- τώρα την έχει βρει ξανά και δεν θέλει να την ξαναχάσει.
Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη συνεργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.
«Δεν συνεργάζονται με τον τρόπο που θα θέλαμε. Η ομάδα μας στην Αθήνα, το τεχνικό κλιμάκιο, δεν μπορεί να μπει στα υπουργεία το οποίο δεν είναι απλώς περίεργο, είναι απαράδεκτο» τόνισε.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό τη Δευτέρα επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα έχουν δοκιμάσει τις αντοχές του, ωστόσο παρατηρεί ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται κάποια πρόοδος. Πάντως, ο δρόμος για μια συμφωνία είναι ακόμη μακρύς, δήλωσε
Ερωτηθείς σχετικά με τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια, ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να τα σχολιάσει, τονίζοντας ότι η αποτυχία διάσωσης της Ελλάδας «θα μας οδηγούσε σε επιπτώσεις τις διαστάσεις των οποίων ο κόσμος δεν μπορεί να γνωρίζει».
Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, χωρίς όμως να αναμένεται η σύνταξη σχετικής έκθεσης προόδου, μίλησε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα αν το Brussels Group ετοιμάζει γραπτή έκθεση προόδου για την Ελλάδα, εν όψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, απάντησε ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν γνωρίζει για καμία γραπτή έκθεση προόδου.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό, στο Eurogroup Working Group (EWG), που θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και το Eurogroup στη Ρίγα θα αποτιμηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στην Ελλάδα και τους πιστωτές της προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη ασκούν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέισον Φούρμαν.
Σε δήλωσή στην τηλεόραση του Bloomberg ο Τζέισον Φούρμαν τόνισε ότι είναι για το συμφέρον της Ελλάδας, των πιστωτών της και «όλου του κόσμου» να καθορισθούν οι διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και θα της δώσουν τη δυνατότητα να πληρώνει τα χρέη της.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ότι θα περιορίζονταν οι επιπτώσεις από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν το θεωρώ ένα πείραμα που θέλουμε να κάνουμε. Εάν η Ελλάδα και οι θεσμοί δεν βρουν μία διέξοδο, αυτό δεν θα ήταν μόνο τρομερό για την Ελλάδα, θα ήταν πραγματικά ένας κίνδυνος που η παγκόσμια οικονομία δεν θέλει να διατρέξει».elzoni gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc