Μια περίεργη γερμανική συνήθεια

 ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μια περίεργη γερμανική συνήθεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΔIAΓΩNIΩΣ
«Η κ. Μέρκελ έχει αυτήν τη γερμανική κουλτούρα όπου θέλει ο άλλος να λέει την αλήθεια». Παρακάμπτω την αντικατάσταση του αναφορικού «που» από το τοπικό «όπου», κλασικό καιρικό φαινόμενο της νεογλωσσικής καταιγίδας. Και στέκω στην ουσία της φράσης που ανήκει στον κ. Τσίπρα και την άκουσα στη διάρκεια της συνέντευξής του στον κ. Χατζηνικολάου. Δείχνει ότι ο άνθρωπος, αν μη τι άλλο, κάνει σοβαρές προσπάθειες να αντιληφθεί πώς λειτουργεί το εξωτικό μυαλό των Γερμανών συνομιλητών του.
Κάθε λαός έχει τις ιδιαιτερότητές του. Και οι Γερμανοί έχουν τη δική τους χάρη. Λόγω προτεσταντικών καταβολών; Επειδή παλιότερα οι Ρωμαίοι τούς είχαν πει πολλές φορές ψέματα; Είτε λόγω αταβισμού είτε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, ο ευρωπαϊκός αυτός λαός διατηρεί αυτήν την ιδιοτροπία ακόμη και σήμερα. Εχει μάλιστα την απαίτηση να επιβάλει τις περίεργες συνήθειές του και στην υπόλοιπη ήπειρο. Γι’ αυτό και φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για γερμανική Ευρώπη.
Πολιτισμικό σοκ; Υποθέτω πως κάτι τέτοιο θα τράνταξε την ελληνική ψυχή του κ. Τσίπρα όταν συνειδητοποίησε πως «αυτοί» έχουν την απαίτηση να τους λέει την αλήθεια. Τώρα εξηγείται τι εννοούσε πως στόχος του δεν είναι να αλλάξει μόνον την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη ολόκληρη. Ετσι ερμηνεύεται κι εκείνο το «μας αποπλάνησαν» ή «μας εξηπάτησαν». Φαίνεται ότι η κ. Μέρκελ δεν του είχε αποκαλύψει από την αρχή αυτήν την πτυχή της γερμανικής κουλτούρας.
Και η πολιτισμική ανοχή έχει τα όριά της. Ο κ. Τσίπρας προχθές τόνιζε ξανά και ξανά πως επιτέλους ο τόπος έχει μια κυβέρνηση που λέει την αλήθεια, υποθέτω για να επιδείξει την ανεκτικότητά του απέναντι στην κ. Μέρκελ. Ομως όση κατανόηση κι αν δείξει ο κ. Τσίπρας στην ιδιαιτερότητα των γερμανικών ηθών, θα πρέπει κι αυτοί να καταλάβουν ότι στην εποχή της μετανεωτερικότητας η αλήθεια είναι σχετική. Και θα πρέπει κι αυτοί να δείξουν την αντίστοιχη κατανόηση προς τα ήθη της ελληνικής πολιτικής. Νομίζω ότι αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος δεν πρέπει επ’ ουδενί να είναι άτιμος.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανδρώθηκε πολιτικά στους μηχανισμούς της ΚΝΕ. Εκεί η αλήθεια αντιμετωπίζεται ως αγαθό πολύτιμο, για την αποκλειστική χρήση των αληθινών κομμουνιστών και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αποκαλύπτεται στους αστούς πολιτικούς ή τους παραπλανημένους ψηφοφόρους τους. Παλιά συνήθεια από τα χρόνια της παρανομίας, οι κομμουνιστές όμως την τηρούν ακόμη. Μην ξεχνάτε ότι για χρόνια δεν δέχονταν φορολογικό έλεγχο για να μη «φακελωθούν» οι χρηματοδότες τους.
Είναι χειρότερος κάποιος ο οποίος γνωρίζει την αλήθεια αλλά λέει ψέματα ή κάποιος ο οποίος πιστεύει ότι λέει την αλήθεια επειδή δεν μπορεί να βρει τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα των ψεμάτων που έχει αραδιάσει; Διαλέγετε και παίρνετε. Ως τότε μπορείτε να πέφτετε από τα σύννεφα που αυτοί οι Βορειοευρωπαίοι με τις «βορειομπογιές» τους, όπως έλεγε και ο Περικλής Γιαννόπουλος, δεν μπορούν να καταλάβουν την εκτυφλωτική διαύγεια του ελληνικού φωτός. Αυτό το φως που μες στο ντάλα μεσημέρι σβήνει τα περιγράμματα και κάνει την πραγματικότητα να μοιάζει με το φάντασμά της.
Α ρε ψεύτη ντουνιά.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc