Το ξαφνικό ραντεβού και η ατζέντα

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΕΡΚΕΛ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το ξαφνικό ραντεβού και η ατζέντα

Ενα πολυδαίδαλο παζλ, μια καταιγίδα με αντικρουόμενες απόψεις και δημόσιες παρεμβάσεις από τη μία ή την άλλη πλευρά και ένα ξαφνικό ραντεβού αποτελούν και παραπέμπουν στο δύσκολο σταυρόλεξο που έχει στα χέρια του, μαζί με τους κρίσιμους «σταθμούς», το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ξαφνικό ραντεβού και η ατζέντα
Ο έντιμος συμβιβασμός παραμένει κορυφαίος στόχος της κυβέρνησης και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα, ώστε να βρεθεί λύση μία ώρα αρχύτερα στο ελληνικό ζήτημα. Να ανοίξει η... στρόφιγγα της ρευστότητας και να αποκτήσει αναπτυξιακή πορεία η ελληνική οικονομία.
Το σίγουρο είναι ότι το... ξαφνικό αυριανό ραντεβού της καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που κλείστηκε κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών και με πρωτοβουλία του Βερολίνου, δείχνει ότι η διαβούλευση συνεχίζεται και σε πολιτικό ανώτατο επίπεδο, ενώ την ίδια ώρα στο Brussels Group στο Παρίσι οι αντιπροσωπείες «χτενίζουν» τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.
Το σίγουρο είναι ότι στο αυριανό ραντεβού -στο περιθώριο της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα το οξυμένο μεταναστευτικό ζήτημα με τις ανθρώπινες τραγωδίες- η καγκελάριος και ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχουν αναλυτική συζήτηση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.
Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την καγκελάριο γίνεται μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, όπου πασιφανής στόχος της κυβέρνησης είναι η καταγραφή «προόδου» μετά τη «διαρκή» συνεδρίαση του Brussels Group και η εκταμίευση π.χ. του 1,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εγκυρότατες πληροφορίες επιμένουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου, παρότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, εκτιμά ότι η κουβέντα θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία μέχρι την 11η Μαΐου, οπότε και θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup.
Ανοιχτή γραμμή
Οι ίδιες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι η ελληνική πλευρά είναι παρασκηνιακά σε ανοιχτή γραμμή με εκπροσώπους των εταίρων, προκειμένου ένθεν κακείθεν να κρατήσουν το νήμα της συνεννόησης και να αποκλείσουν δυσάρεστες καταστάσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση, και δη σε κορυφαίο επίπεδο, κινείται και το «ξαφνικό ραντεβού» της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ελληνα Τσίπρα, οι οποίοι, όπως αναμένεται, θα εξετάσουν λέξη λέξη την πρόοδο της διαβούλευσης, γνωρίζοντας αμφότεροι τις «κόκκινες γραμμές» για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.
Να σημειωθεί, βέβαια, ότι κατ' αρχάς φαίνεται συμφωνία στο Παρίσι για το πρωτογενές πλεόνασμα, για τον φορολογικό «χάρτη» και τις ιδιωτικοποιήσεις, παρότι υπάρχουν ακόμη αντιρρήσεις. Για τα δε εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν την πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και έθεσαν το ερώτημα πώς μπορεί να καλυφθεί, εφόσον υπάρξει καταφατική απάντηση, το δημοσιονομικό κόστος. Η συζήτηση συνεχίζεται για όλες, άλλωστε, τις ενότητες.
Πλειστηριασμοί
Τα «κόκκινα δάνεια» μπήκαν στο στόχαστρο του Brussels Group, που συνεδρίασε χθες ξανά στη Βίλα Σαΐντ στο Παρίσι επί πολλές ώρες. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ετοίμασε σχέδιο νόμου για τα «κόκκινα δάνεια» και την αποτροπή των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Πέρασαν αρκετά 24ωρα χωρίς λύση, η οποία άρχισε ξανά χθες στο Παρίσι και, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέκρουσε στην άρνηση κατάθεσης του σχετικού νόμου.
Εγκυρότατες πληροφορίες έλεγαν ότι οι θεσμοί έδειξαν εμμονή στο να υπάρχουν κατασχέσεις και αυστηρά κριτήρια, ενώ η ελληνική πλευρά έδειξε αποφασισμένη να στηρίξει τη ρύθμιση, όχι όμως χωρίς κάποιες αλλαγές με δίκαιη βάση. Οι γνωρίζοντες υπογραμμίζουν ότι η διαπραγμάτευση στο Παρίσι θα απλωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και δεν αποκλείεται να αποδώσει τα πρώτα συμπεράσματα μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να φιλτράρει τα διάφορα αιτήματα των θεσμών και να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της μίας ή της άλλης αντίδρασης.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δήμαρχοι, περιφερειάρχες και άλλοι έχουν εξεγερθεί για την απόφαση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου να δεσμευθούν τα αποθεματικά που εν πολλοίς δείχνουν και το ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου επιχειρεί να σχεδιάσει η κυβέρνηση τα επόμενα καθοριστικής σημασίας βήματα.
Φώφη Γιωτάκη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»