Κλειστά στόματα για Χρυσή Αυγή

Κλειστά στόματα για Χρυσή Αυγή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Από εκεί, στον τόπο της ωμής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι βιαιοπραγιών, συντεταγμένων επιθέσεων «κατά παντός αντιπάλου» και παραληρηματικών εκδηλώσεων τυφλού μίσους. Η καθοριστική συνέχεια θα δοθεί από την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, καθώς 69 στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής, από το εδώλιο του κατηγορουμένου, λογοδοτούν για σωρεία πράξεων, υπονομευτικών των αρχών του Πολιτεύματος.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Χρυσή Αυγή
Στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στην Αμφιάλη Κερατσινίου, τα λουλούδια στο μνημείο του δολοφονημένου μουσικού Παύλου Φύσσα είναι φρέσκα. Θα περίμενε κανείς ότι σε αυτή τη γειτονιά η έναρξη –και αναβολή για την 7η Μαΐου– της δίκης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής θα ήταν για όλους πρώτο θέμα συζήτησης. Αρκετά στόματα, όμως, παραμένουν κλειστά. «Είναι ένα θέμα βουβό. Και τι να πουν ορισμένοι, ότι τους υποστηρίζουν ακόμη ενώ εδώ έγινε μακελειό;», λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης καταστήματος κοντά στο σημείο της δολοφονίας. «Πίσω όμως από το παραβάν της κάλπης δεν τους βλέπει κανείς. Εκεί κάνουν ό,τι θέλουν».

Το εκλογικό αποτύπωμα της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δείχνει ότι παρά την πτώση, το νεοναζιστικό μόρφωμα διατηρεί ποσοστά πάνω από τον εθνικό του μέσο όρο στο Κερατσίνι, στη Νίκαια και στο Πέραμα. Σε περιοχές που η ίδια η οργάνωση ανέδειξε ως εμβληματικά πεδία σύγκρουσης με ιδεολογικούς της αντιπάλους. Στα ίδια μέρη όπου στελέχη, μέλη και υποστηρικτές των τοπικών πυρήνων της κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις, όπως η επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ και ο ξυλοδαρμός Αιγυπτίων αλιεργατών.

«Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχουν λουφάξει», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. Μία από τις τελευταίες οργανωμένες εμφανίσεις και προκλήσεις των χρυσαυγιτών στην περιοχή καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2014, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Πειραιά. Τότε, μέλη της έκαναν παρέλαση στο Κερατσίνι, κατέβασαν πανό που είχε αναρτηθεί στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και επιτέθηκαν κατά αναρχικών στο στέκι «Ρεσάλτο». «Μπορεί τώρα –και λόγω της δίκης– να μη δίνουν πολλές αφορμές. Αλλά φαίνεται να υπάρχουν εκλογικά», προσθέτει ο κ. Βρεττάκος.

Και αν στο Κερατσίνι η Χρυσή Αυγή στις βουλευτικές εκλογές συγκέντρωσε το 7%, στο γειτονικό Πέραμα το ποσοστό της ήταν 9%. Κάτοικοι της πόλης, όμως, παρατηρούν ότι και εκεί «δεν υπάρχει πλέον περπάτημα στον δρόμο, δεν γίνεται βαβούρα». Κάθε τόσο στο παρελθόν, μετά τις προφυλακίσεις στελεχών της, η Χρυσή Αυγή επιχειρούσε να εμφανιστεί δραστήρια σε αυτές τις περιοχές, επαναφέροντας στην ατζέντα της τη σύγκρουση. Πριν από ένα χρόνο, ο «πυρηνάρχης» Περάματος και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Περικλής Μουλιανάκης είχε πει σε προεκλογική ομιλία του: «Οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν. Αυτούς θα τους τελειώσουμε και αυτό σας το υποσχόμαστε». Τον περασμένο Νοέμβριο, σε εκδήλωση έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Περάματος, ο βουλευτής Γιάννης Λαγός επανέλαβε ανάλογες απειλές σε τηλεφωνική του ομιλία μέσα από τον Κορυδαλλό όπου ήταν προφυλακισμένος. «Ημασταν και είμαστε ο μοναδικός τους αντίπαλος, ο μοναδικός τους εχθρός, ο εφιάλτης τους», είπε για το ΚΚΕ. Στην ίδια εκδήλωση, ο πρώην οδηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου, Σωτήρης Δεβελέκος, είπε ότι με την αποφυλάκιση (λόγω παρέλευσης του 18μήνου) της ηγετικής ομάδας του κόμματος «θα λογοδοτήσουν όλοι». «Ο Πειραιάς έχει λιμάνια και θάλασσες, κάτι που δεν αρέσει στους άπλυτους και μπορεί να βρεθούν να κάνουν μακροβούτια», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτοτε, καταστηματάρχες, εργαζόμενοι της Ζώνης και καθηγητές σε σχολεία της περιοχής με τους οποίους μίλησε η «Κ» αναφέρουν ότι οι χρυσαυγίτες και οι υποστηρικτές τους μοιάζει να έχουν αποσυρθεί. Ο κόσμος μιλάει όλο και λιγότερο. Οι μαύρες μπλούζες με τα χρυσαυγίτικα σύμβολα δεν φοριούνται πλέον στα σχολεία. Το σωματείο που συνέστησαν στη Ζώνη παραμένει ενεργό στα χαρτιά, αλλά δεν έχει άλλη παρουσία. Ακόμη και συνθήματα μίσους κατά του ΚΚΕ ή κατά μεταναστών σε κεντρικά σημεία της πόλης (κάποια εκ των οποίων είχαν γραφτεί σύμφωνα με ντόπιους ακριβώς μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μπαλτάκου - Κασιδιάρη) έχουν σβηστεί. Οσοι υποστήριζαν ανοικτά τη Χρυσή Αυγή δεν το δηλώνουν πλέον με την ίδια θέρμη, ενώ άλλοι που είχαν πάρει τρόφιμα σε κάποια διανομή της, σύμφωνα με μαρτυρίες, ζήτησαν έπειτα βοήθεια από άλλες δομές αλληλεγγύης ή αντιφασιστικές ομάδες.

Στην εκπαίδευση

Στην πράξη, όπως επισημαίνουν προβληματισμένοι στην «Κ» παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτές τις περιοχές, δεν έχουν γίνει ακόμη πολλές ενέργειες στον άξονα της εκπαίδευσης. Στο Πέραμα, μία από τις σκέψεις που συζητείται είναι η καθιέρωση φεστιβάλ με αντιφασιστικά γκραφίτι για τους νέους, ενώ στη Νίκαια δημοτικοί σύμβουλοι από τον χώρο της Αριστεράς σκέφτονται να πραγματοποιήσουν ομιλίες σε πλατείες για να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με το τι πραγματικά πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή. Στο Κερατσίνι, πάντως, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν φέτος ενημερωτικοί περίπατοι 500 μαθητών για τη μάχη της Ηλεκτρικής (που συνέβη στις 13 Οκτωβρίου 1944 μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και των γερμανικών δυνάμεων κατοχής).

«Είμαστε γειτονιά προσφύγων», λέει για το Κερατσίνι ο κ. Βρεττάκος. «Πρέπει μέσα από την ιστορία μας να δείξουμε τι είναι ο φασισμός». Προσθέτει, όμως, ότι σε γειτονιές όπου υπάρχει οικονομική εξαθλίωση εξακολουθεί να διατηρεί δύναμη και η Χρυσή Αυγή. Ενδεικτική είναι η εικόνα στο πολυϊατρείο της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, που καλύπτει το Πέραμα και το Κερατσίνι. Πέρυσι δέχθηκε 10.000 επισκέψεις ανασφάλιστων ή απόρων κατοίκων από τις 7.000 που είχε το 2013. «Στηριζόμασταν στην οικοδομή και στη Ζώνη, που έχουν καταρρεύσει», λέει ο κ. Βρεττάκος. «Αυτό, δυστυχώς, αποτελεί λίπασμα που τρέφει την αγανάκτηση».
Χτύπησαν μάρτυρες
Την 7η Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού. Η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε καθώς ένας από τους 69 κατηγορούμενους προσήλθε χωρίς συνήγορο υπεράσπισης. Η αυλαία της κρίσιμης δίκης έγινε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, από την οποία απουσίαζαν οι κατηγορούμενοι ηγετικά στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Ηλ. Κασιδιάρης και οι άλλοι «πρωτοκλασάτοι» κατηγορούμενοι, επιδιώκοντας υποβιβασμό του πολιτικού χαρακτήρα της δίκης και αποσύνδεσή τους από τις εγκληματικές πράξεις.

Μαζική συγκέντρωση αντιφασιστικών οργανώσεων, συνδικάτων και του Δήμου Κορυδαλλού πραγματοποιήθηκε έξω από την αίθουσα. Αντισυγκέντρωση πραγματοποίησαν λίγοι οπαδοί της Χρυσής Αυγής. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι τραυματισμοί από Χρυσαυγίτες μαρτύρων κατηγορίας, φίλων του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, καθώς και φοιτητών, παρά την ισχυρότατη αστυνομική παρουσία.

Με την έναρξη της δίκης ο Δήμος Κορυδαλλού κατέθεσε αίτημα αλλαγής του τόπου διεξαγωγής της. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε βάσιμο το αίτημα, αλλά σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc