Κοινό μέτωπο δήμων και περιφερειών για τα ταμειακά διαθέσιμα

Αρνούνται να εφαρμόσουν την ΠΝΠ

Κοινό μέτωπο δήμων και περιφερειών για τα ταμειακά διαθέσιμα

Κοινό μέτωπο δήμων και περιφερειών για τα ταμειακά διαθέσιμα
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κ.Αγοραστό, στην κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των δύο φορέων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 6
Αθήνα
Κοινό μέτωπο αποφάσισαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και της περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων και καλούν τα μέλη τους να μην εφαρμόσουν το επίμαχο μέτρο.

Τα διοικητικά συμβούλια των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, συγκλήθηκαν εκτάκτως την Τρίτη. Μετά από την ενημέρωση που έκανε στο καθένα ξεχωριστά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση στα γραφεία της ΚΕΔΕ, αργά το απόγευμα, όπου αποφάσισαν από κοινού να κλιμακώσουν τις πιέσεις και κινητοποιήσεις για την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η ΚΕΔΕ, μετά από εξάωρη και πλέον συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν και μίλησαν επίσης οι πρόεδροι όλων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, ενέκρινε ψήφισμα, με αυξημένη πλειοψηφία, με το οποίο καλεί τους δήμους να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επίσης προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, μαζί με τους εργαζομένους των δήμων, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα, με σκοπό να ακυρωθεί το περιεχόμενο της ΠΝΠ.

Η ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, στη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, έγινε σε φορτισμένο κλίμα παρότι ο κ. Μάρδας διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα αυτά θα τοποθετηθούν σε ρέπος με επιτόκιο 2,5%, θα επιστραφούν στους δήμους ενώ θα μπορούν να ζητούν για έκτακτη χρηματοδοτική τους ανάγκη, μέρος του ποσού αυτού και να τους επιστρέφεται άμεσα.

Οι εξηγήσεις αυτές, όμως, κρίθηκαν μη ικανοποιητικές, γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».

Ακόμη η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους όλης της χώρας:

  • Να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την ΠΝΠ, τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
  • Μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
  • Να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής απόφασης.
Ήδη τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «θα συντονίζει τις περαιτέρω ενέργειές του με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος δήλωσε ότι «κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν την ώρα της εθνικής ευθύνης».

«Καταστροφολογούν, διαδίδοντας ψευδώς, ότι απειλείται η καταβολή των επιδομάτων, η αποπληρωμή των έργων ή άλλες κοινωνικές δράσεις των ΟΤΑ γενικά και της περιφέρειας Αττικής, ειδικότερα. Είναι φανερό ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, εθνικά επιζήμιοι, ηθικά ανεπαρκείς, οικονομικά επικίνδυνοι» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμέρος.

Αλλά και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δεν εμφανίζεται αντίθετος, καλεί όμως την κυβέρνηση να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαπραγμάτευση. «Σε αυτή την κατεύθυνση στεκόμαστε θετικά απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλαμβάνει για την ισχυροποίηση της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρει σθεναρά απέναντι» αναφέρει.

Έκτακτη Σύνοδο με αφορμή την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα πραγματοποίησαν και οι πρυτάνεις. Τα ΑΕΙ ζητούν να μην συμπεριληφθούν στην ΠΝΠ, καθώς «τα Πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015».

Οι πρυτάνεις τόνισαν πως αν τους πάρουν τους πόρους που έχουν διατεθεί για άλλους σκοπούς -ερευνητικούς και αναπτυξιακούς- θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία και χιλιάδες επιστήμονες θα οδηγηθούν στην απεργία. Όπως γνωστοποίησαν, έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων.

Εν τω μεταξύ, επίθεση στην κυβέρνηση για την ΠΝΠ εξαπέλυσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τελεί σε προφανή αναντιστοιχία με την συνταγματική τάξη».

«Η απόφαση της κυβέρνησης για την υφαρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων από τους Γενικούς Φορείς του Δημοσίου είναι πραξικοπηματική» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης.

«Με θρασύτητα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βαφτίζουν τον στραγγαλισμό της ρευστότητας των δήμων “πατριωτικό καθήκον” θέλοντας να καλύψουν τις μεγάλες τους ευθύνες για την τραγική κατάσταση στην οποία οδηγείται η χώρα από την πολιτική “ρήξη με τους πάντες” που ακολουθούν» ανέφερε ο Θανάσης Σκόκος από το Ποτάμι.

«Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων. Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI» τόνισε το ΚΚΕ.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι η αναγκαστική δήμευση των αποθεματικών των δήμων, των περιφερειών, των ασφαλιστικών ταμείων, όλων των φορέων του δημοσίου για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους λίγων ημερών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc