Συναντήσεις Μίλερ με Αλ. Τσίπρα και Π. Λαφαζάνη

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ

Συναντήσεις Μίλερ με Αλ. Τσίπρα και Π. Λαφαζάνη

Το επόμενο βήμα για τον «ελληνικό αγωγό» μεταφοράς φυσικού αερίου επιδιώκουν να κάνουν σήμερα Αθήνα και Μόσχα, με τον επικεφαλής της Gazprom και στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ, να επισκέπτεται τη χώρα μας και να συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ
Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ
Ο κ. Μίλερ, λένε οι πληροφορίες, βρίσκεται στην πρωτεύουσα επιδιώκοντας να διαλευκάνει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς ως προς το αν όντως επιθυμεί την προώθηση του νέου διαδρόμου «Turkish Stream - Τουρκικός Αγωγός» που «χτίζουν» οι Ρώσοι για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας από το 2019 την Ουκρανία. Ο αγωγός θα διασχίζει την Κασπία Θάλασσα και θα φτάνει στην Ευρωπαϊκή Τουρκία καταλήγοντας στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας.
Το σχέδιο
Το σχέδιο είναι να διασχίσει την Ελλάδα, μέσα από την κατασκευή νέου τμήματος, και να ανέβει από FYROM και Σερβία στην Ουγγαρία και την Αυστρία.
Συνεργάτες του υπουργού ΠΑΠΕΝ εμφανίζονταν χθες ιδιαίτερα συγκρατημένοι ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «περιμένουμε να δούμε τι κομίζει η Μόσχα». Επιπλέον δεν ξεκαθάριζαν εάν πρόκειται να υπογραφεί και κάποιο μνημόνιο συνεργασίας. Ως προς το πολύκροτο θέμα της χορήγησης προκαταβολών πριν από την κατασκευή του έργου, οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη διευκρίνιζαν ότι «δεν πρόκειται για άμεση χρηματοδότηση. Αυτή θα συνδέεται με την κατασκευή του έργου».
Ο κ. Μίλερ επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα στις 4 το μεσημέρι και νωρίτερα στις 2 με τον κ. Λαφαζάνη. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν πηγές, πως μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα το υπουργείο ΠΑΠΕΝ και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας αντάλλαξαν σχέδια μνημονίου συνεργασίας για τον αγωγό.
Την ίδια στιγμή ο κ. Λαφαζάνης μεταβαίνει αύριο Τετάρτη στη Σόφια για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Ελλάδας που αφορά στην κατασκευή του «Κάθετου Διαδρόμου Μεταφοράς Φυσικού Αερίου» (Vertical Gas Corridor - VGC). Ο αγωγός αυτός θα διασυνδεθεί με τον «TAP» μεταφέροντας ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»