Σύγκρουση με γίγαντες για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Σύγκρουση με γίγαντες για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

ROB COX / REUTERS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΑΝΑΛΥΣΗ
Λίγους μήνες αφότου ανέλαβε επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η Δανή πολιτικός Μαργκρέτ Βεστάγκερ αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους γίγαντες του ψηφιακού κόσμου και της ενέργειας, Google και Gazprom. Από τις φιλόδοξες μάχες της στο δυτικό και το ανατολικό μέτωπο, το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στην Ευρώπη.
Εχει ήδη αρχίσει να κυνηγά την Google και ετοιμάζεται να κινηθεί εναντίον της Gazprom. Στο μεταξύ έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τους ομολόγους της εκεί. Σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε πως η επιβολή της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό θα παίξει πρώτο ρόλο στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα αρχίσει «από τους δύο τομείς που περιορίζουν στον μέγιστο βαθμό το δυναμικό ανάπτυξής μας: την ενέργεια και την ψηφιακή τεχνολογία».
Η Επιτροπή κατηγόρησε επισήμως την Google για στρέβλωση αποτελεσμάτων στη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης προς όφελος των δικών της υπηρεσιών.
Ο προκάτοχός της απέτυχε και στις τρεις προσπάθειές του να έρθει σε διευθέτηση με την Google. Η Gazprom βρίσκεται επί χρόνια στο στόχαστρο της Επιτροπής και τώρα κατηγορείται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Οι κινήσεις αυτές είναι ανάλογες εκείνων στις οποίες είχε προβεί προ μιας δεκαετίας η Επιτροπή και κατήγαγε νίκη κατά της Microsoft. Οπως ακριβώς και η Microsoft, η Google έχει πολλά να χάσει όπως φαίνεται από την κεφαλαιοποίησή της, που φθάνει τα 360 δισ. δολάρια υπερβαίνοντας οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία. Σε ό,τι αφορά την Gazprom, είναι η κύρια προμηθεύτρια φυσικού αερίου των ευρωπαϊκών χωρών. Δεδομένου του νέου ψυχρού πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, η κ. Βεστάγκερ χρησιμοποιεί την πάταξη των μονοπωλίων ως εργαλείο γεωπολιτικής. Παράλληλα, η κ. Βεστάγκερ αποκάλυψε ότι η Επιτροπή θα διεξαγάγει ευρύτατη έρευνα στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. «Εχουμε ενδείξεις πως οι επιχειρήσεις προβάλλουν τεχνητά εμπόδια στον ανταγωνισμό», δήλωσε και επικαλέσθηκε το ότι μόλις 7% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης πουλούν online τα προϊόντα τους εκτός συνόρων.
Η κ. Βεστάγκερ θα αντιμετωπίσει ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών δεδομένου ότι έχουν ήδη αυξηθεί φέτος κατά 36%, με τις σχετικές συμφωνίες να φθάνουν τα 328 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Thomson Reuters. Χαρακτηρίζει την τάση «καλό σημάδι ανόδου της ευρωπαϊκής οικονομίας», αλλά αποφεύγει να απαντήσει όταν τη ρωτούν εάν η Επιτροπή προτίθεται να εμποδίσει τις συμφωνίες αυτές, όπως έχουν ήδη κάνει οι αμερικανικές αρχές. Μετά το 2004 έχουν, πάντως, μεσολαβήσει μεγάλες αλλαγές σε διάφορες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, και πολλές συγχωνεύσεις που άλλοτε ήταν αδιανόητες, ίσως τώρα να προχωρήσουν.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc