Ε.Ε.: Τριπλασιασμός χρηματοδότησης για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για την έρευνα και τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο, δήλωσε απόψε από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στην απόφαση να διαθέσουν περισσότερα πλοία για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού στη Μεσόγειο.
«Επιθυμία μας είναι να δράσουμε γρήγορα και για αυτό τριπλασιάζουμε την χρηματοδότηση για την επιχείρηση "Τρίτων"», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Πρόσθεσε μάλιστα πως σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, αν αποδειχτεί ότι η χρηματοδότηση δεν επαρκεί, θα ξανασυζητηθεί το θέμα».
«Προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ζαν Κλοντ - Γιουνκέρ, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεση δράση».
Ο πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο δράσης της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης "Τρίτων". O Ντ. Τουσκ ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της αποστολής "Τρίτων" στη Μεσόγειο για την έρευνα και διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής "Μάρε Νόστρουμ", δηλαδή στα 120 εκατ. ευρώ.
Τσίπρας: «Δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών»
«Το μεταναστευτικό και προσφυγικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να σχεδιάσουμε μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «το πρόβλημα αφορά και την ανατολική Μεσόγειο όπου υπάρχει πυλώνας από όπου έρχονται προσφυγικές ροές που περνούν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα να έχουμε ουσιαστική αύξηση και έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για να αντιμετωπιστεί σε ένα ανθρώπινο πλαίσιο το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του πρόκειται να υποβάλει στον ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος ζητώντας την έγκριση του Οργανισμού για την καταστροφή των πλοιαρίων των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο.
«Ελήφθη η απόφαση να παρουσιάσουμε όλες τις επιλογές ώστε να μπορούμε να καταστρέφουμε τα σκάφη αυτά», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εντός του πλαισίου μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»