Σαμαράς: Ουδείς έθεσε θέμα ηγεσίας
Σαμαράς: Ουδείς έθεσε θέμα ηγεσίας
Η κυβέρνηση ή θα πρέπει να συγκρουστεί με τον εαυτό της είτε με τους πιστωτές της χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές.
Με σαφείς υπαινιγμούς για αντικομματική συμπεριφορά και προσπάθεια να βυθιστεί η Ν.Δ. σε εσωστρέφεια ώστε να αποκτήσει ευχέρεια χειρισμών ο κ. Αλ. Τσίπρας, αλλά και με τη ρητή δήλωση ότι αν και προκλήθηκαν ουδείς εκ των αμφισβητιών έθεσε ζήτημα ηγεσίας, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επεδίωξε χθες το βράδυ να σβήσει τις φλόγες της αμφισβήτησης που σιγοκαίουν στο εσωτερικό του κόμματός του.
Στη συνέντευξή του στο Μέγκα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς επεδίωξε να εκμεταλλευτεί τις ερωτήσεις για τα εσωκομματικά προκειμένου να αντιδιαστείλει τη δική του κυβέρνηση με την παρούσα, να μιλήσει για σταδιακή δικαίωση της πολιτικής του αλλά και να υπογραμμίσει την ανάγκη παραμονής του στη πρώτη γραμμή. «Κάθε ημέρα αισθάνομαι ότι ο κόσμος λέει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα ενώ, αντιθέτως, με την προηγούμενη βγαίναμε από το τούνελ» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα είχα την καταφρόνια των πολιτών που θα μου έλεγαν ότι την πιο κρίσιμη ώρα εσύ που γνωρίζεις, που έχεις σχέσει με την Ευρώπη, που μπορείς να βοηθήσεις τη χώρα, σηκώνεσαι και φεύγεις».
Στην επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά κυριάρχησε η αντοχή που επέδειξε εκλογικά το κόμμα (χάσαμε μόλις 1,7% παρά τη σκληρή λιτότητα, είπε) αλλά και η ανάγκη αποφυγής της εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του τόπου, εγώ δεν αποπροσανατολίζω τη Νέα Δημοκρατία από το στόχο της συγκροτημένης αντιπολίτευσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η εσωστρέφεια τώρα θα ήταν κίνηση αντι-νεοδημοκρατική ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όταν ερωτήθη αν ο ίδιος, μετά την εκλογική ήττα, ένοιωσε την ανάγκη επαναβεβαιώσης της εμπιστοσύνης του κόμματος στο πρόσωπό του, απάντησε ότι ο ίδιος ρώτησε τους βουλευτές και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αν εγείρουν θέμα ηγεσίας και ουδείς το έθεσε.
«Συζητήσαμε και αυτό (σ.σ. την ηγεσία) και τα αίτια της ήττας, συζητήθηκαν αυτά» επεσήμανε ο τέως Πρωθυπουργός, κλείνοντας ουσιαστικά το θέμα. Μάλιστα, εμφανίστηκε να πετάει το γάντι στους αμφισβητίες σχολιάζοντας «εγώ να δείτε πόσο καιρό ακούω για υπογραφές» το ερώτημα σχετικά με πληροφορίες συλλογής υπογραφών για την αμφισβήτησή του. Ο κ. Σαμαράς επιφύλαξε ένα αιχμηρό σχόλιο, που θεωρήθηκε ότι είχε ως αποδέκτη την κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι την κριτική «την ακούγαμε και παλαιότερα» χωρίς πάντως να δώσει συνέχεια.
Υπεραμύνθηκε της διαδικασίας των τοπικών και περιφερειακών συνδιασκέψεων ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το ζήτημα του Συνεδρίου, δείχνοντας ότι μάλλον θα επιδιώξει αυτό να πραγματοποιηθεί κοντά στο καταστατικό όριο, δηλαδή το καλοκαίρι του 2016. Σε σχετική ερώτηση περί συνεδρίου σημείωσε ότι θα κρίνει ο ίδιος.
«Η κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί με τον εαυτό της. Η χώρα είναι απομονωμένη. Αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει, το Grexit επιστρέφει. Πρέπει να υπάρχει συμφωνία», είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ συμπλήρωσε για το θέμα Ξηρού ότι «η κυβέρνηση έβαλε τα συμφέροντα ενός δολοφόνου πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».
Σαμαράς: «Δεν βοήθησαν οι εταίροι, και κυρίως το ΔΝΤ, να κλείσει η διαπραγμάτευση
Σε ερώτηση για τους λόγους που δεν ολοκλήρωσε ο ίδιος τη διαπραγμάτευση, πριν τις εκλογές, ο κ. Σαμαράς έριξε ουσιαστικά την ευθύνη στους πιστωτές και, κυρίως, στην πλευρά του ΔΝΤ.
«Μας μεγαλώνανε το δημοσιονομικό κενό, σήκωναν συνεχώς τη μπάρα, ακόμη και το αποθεματικό, αν και οι ίδιοι προέβλεπαν ότι το 2015 θα ήταν καλύτερη χρονιά, το αύξησαν 200 εκ. ευρώ» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν βοήθησαν».
Εξηγώντας τη στάση τους, αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι αναρωτήθηκε πολλές φορές σχετικά, είπε «...κουμπώθηκαν, δημιουργήθηκε πολιτική αβεβαιότητα, μην ξεχνάτε ότι υπήρχε ένα κόμμα που έλεγε ότι με ένα νόμο θα τα καταργήσει όλα και σε συνδιασμό με την επικείμενη εκλογή ΠτΔ πιθανολογούσαν πρόωρες εκλογές... αν τα ξανάβλεπαν τα πράγματα ίσως να μην έκαναν τα ίδια».
«Ανέμενα περισσότερη βοήθεια» επανέλαβε και κατέληξε «αισθάνθηκα ότι σήκωσαν τόσο τη μπάρα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που δεν ήθελαν να συμφωνήσουν».
Δείτε τις δηλώσεις Σαμαρά για την ανάγκη συμφωνίας:
Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, σχετικά με την πρωϊνή του δήλωση ότι λείπουν 400 εκατομμύρια ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Αποτελεί δημόσια ομολογία για αδυναμία πληρωμής, δίνεται η εικόνα μιας Ελλάδας που συνορεύει με τη χρεοκοπία, ανέφερε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι με τέτοιες καταστροφικές δηλώσεις επικρατεί ανησυχία ενώ απομακρύνονται και οι τελευταίοι επενδυτές από τη χώρα.
Δείτε τις δηλώσεις Σαμαρά για τα ταμειακά διαθέσιμα:
Η κυβέρνηση κορόιδεψε τον κόσμο, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, αναδεικνύοντας τη σιγουριά, όπως είπε, που επικρατούσε επί της δικής του κυβέρνησης. Μάλιστα στη διάρκεια της συνέντευξης επιβεβαίωσε με αφορμή ερώτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ρεπορτάζ της «Κ» λέγοντας ότι ένα 24ωρο πριν την ανακοίνωση του ονόματος του κ. Σταύρου Δήμα πρότεινε ξανά στον Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε.
«Αν ο κ. Κουβέλης είχε δεχτεί, σήμερα θα ήμασταν έξω από το μνημόνιο», συμπλήρωσε.
Δείτε τις απαντήσεις Σαμαρά για την υποψηφιότητα Κουβέλη:
Σε ερώτημα για τα σενάρια δημοψηφίσματος ή νέας προσφυγής στις κάλπες, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι, μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές, ουδείς λόγος νέας προσφυγής στον λαό υπάρχει. Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει εντολή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι εάν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει δημοψήφισμα ή εκλογές αυτό θα συνιστά αίτημα νομιμοποίησης της δραχμής. «Αν τελικά το επιχειρήσει, θα έχει υποκύψει ο κ. Τσίπρας στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά τη δραχμή» είπε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας πάντως τη βεβαιότητα ότι, εφόσον ερωτάτο, ο ελληνικός λαός θα επέλεγε με συντριπτική πλειοψηφια την παραμονή στο ευρώ.
Εις ότι αφορά τα μέτρα που είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση του, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ουδεμία μείωση σε μισθούς και κύριες συντάξεις θα υπήρχε, ενώ ως προς τις επικουρικές και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σημείωσε ότι είναι ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία και να μην καταρρεύσουν.
Σχολιάζοντας τον χειρισμό του θέματος ΕΝΦΙΑ ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι ήταν "το μεγαλύτερο επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό λάθος" της κυβέρνησης Τσίπρα.
Σχολιάζοντας τον χειρισμό του θέματος ΕΝΦΙΑ ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι ήταν "το μεγαλύτερο επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό λάθος" της κυβέρνησης Τσίπρα.
Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη που ψήφισε την κα. Κωνσταντοπούλου για πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Αισθάνομαι πλέον ότι έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη. Κάθε φορά η αντιπολίτευση ψηφίζει τον πρόεδρο που προτείνει η κυβέρνηση. Εάν ήξερα όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν θα είχα ψηφίσει».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτησε να ενεργοποιηθούν τα κέντρα κράτησης αφού το 20% των μεταναστών προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και ότι η Ελλάδα έχει τους «κατεξοχήν λαθρομετανάστες, οι οποίοι δεν πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι».
Τέλος, σημείωσε πως στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο Τάκης Μπαλτάκος βγήκε από την γραμμή του κόμματος και γι' αυτό τον λόγο έχασε την κυβερνητική θέση του.
Comments