Varoufexit

Επισκόπηση τύπου

Varoufexit

Πλήθος δημοσιευμάτων σήμερα σχετικά με την «υποβάθμιση» του Γιάνη Βαρουφάκη και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών. Αναφορές και στις εκλογές στην Κύπρο.
Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει το σχόλιό της Varoufexit και σημειώνει: «Τρεις μήνες δεν είναι πολύς χρόνος για μια νέα κυβέρνηση ώστε να ξεπεράσει τα αρχικά εμπόδια. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά καγκελάριοι όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ή η Άγκελα Μέρκελ. Για την Ελλάδα όμως η κάθε μέρα ήταν μια αιωνιότητα, η κάθε μέρα ήταν χαμένη. Ο Βαρουφάκης χρησιμοποιούσε τον χρόνο για να παρεμποδίσει λογικές διαπραγματεύσεις με προκλήσεις. Ήταν πια καιρός ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει το πιο σπουδαίο ζήτημα της χώρας. Ο χειρισμός με τον Βαρουφάκη καταδεικνύει και ποιες δυνάμεις πρέπει να λάβει υπόψιν του. Ο Τσίπρας στην Αθήνα έχει περισσότερους εχθρούς από ό,τι στο Eurogroup. (...) H διάσωση της Αθήνας είναι από εδώ και στο εξής τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο υπόθεση των ηγετών. Ο χρόνος περνάει».
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Ο υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μέσω της τεράστιας προβολής του στα μίντια και λόγω της ρητορικής του δεινότητας αλλά και του χαρίσματος του να γράφει καλά. Η έμμεση αποδυνάμωση του Βαρουφάκη είναι ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση αλλά είναι ένα μικρό βήμα».
«Ένας μαρξιστής θα σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία»
O Γιάνης Βαρουφάκης θα έπρεπε να κάνει περισσότερους συμβιβασμούς σύμφωνα με την Welt
O Γιάνης Βαρουφάκης θα έπρεπε να κάνει περισσότερους συμβιβασμούς σύμφωνα με την Welt
«Ένας μαρξιστής θα σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία» είναι ο τίτλος της Welt, η οποία αναφέρεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η εφημερίδα γράφει: «Ο οικονομολόγος Τσακαλώτος θεωρείται ένας δοκιμασμένος και έμπειρος άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της κεντρικής επιτροπής και από το 2012 μέλος του κοινοβουλίου. Σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, είναι καλά δικτυωμένος με την ελληνική οικονομική διοίκηση. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του υπουργού Οικονομικών ήταν πως εκτός από τις παραξενιές του σταρ, ήταν και αουτσάιντερ στο κόμμα και στη διοίκηση και δεν κατάφερε να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα. Ο Βαρουφάκης θα έπρεπε να μοχθήσει περισσότερο και να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στους διαπραγματευτές εταίρους. Ο Τσακαλώτος θα εκπληρώσει τα καθήκοντά του πιο χαμηλόφωνα και σαν έμπειρος πολιτικός του κόμματος θα ξέρει να κάνει και συμβιβασμούς».
Εκλογές στην Κύπρο και ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακκιντζί
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακκιντζί
«Ελπίδα για ειρήνη» επιγράφει το σχόλιό της ηSüddeutsche Zeitung αναφερόμενη στις εκλογές στην Κύπρο και σημειώνει: «Εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν ήταν τόσο καλή η βάση των συνομιλιών για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Όπως δείχνει όμως η ιστορία το θέμα δεν αφορά μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν η Τουρκία δεν καταφέρει να ξεπεράσει τον εαυτό της, ούτε ο Ακκιντζί μπορεί να εκβιάσει την ειρήνη».
Tageszeitung του Βερολίνου περιγράφει τον Ακκιντζί ως έναν «φορέα ελπίδας», ότι γνωρίζει από παλιά τον δρόμο της συμφιλίωσης και ότι τώρα ως νέος πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων θέλει να θέσει τις συνομιλίες και πάλι τροχιά. Όπως δήλωσε «όταν έρθει ο άνεμος της αλλαγής κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει».
Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc