Economist: Η Ελλάδα στο χείλος του «Gre-μού» (on the Gredge), μετά το Grexit και το Grimbo

Economist: Η Ελλάδα στο χείλος του «Gre-μού» (on the Gredge), μετά το Grexit και το Grimbo

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
GREECE CRISIS
Ένα νέο λογοπαίγνιο, μετά το Grexit και το Grimbo, παρουσιάζει ο Economist, μετά το Grexit και το Grimboσε άρθρο με τίτλο «On the Gredge» (σε ελεύθερη απόδοση, «στο χείλος του Gre-μού»).
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μια έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη «ίσως σύντομα να είναι αναπόφευκτη». 
Kάποια στιγμή κάθε «πολυετής δραματική σειρά, από το Downton Abbey μέχρι τον Dr.Who» γίνεται «στερεότυπο»/ βαρετή, αναφέρεται στο δημοσίευμα, «έτσι και η σειρά του χρέους της Ελλάδας».
«Για πέντε χρόνια ακολουθεί ένα κουραστικό γνωστό σενάριο απλήρωτου χρέους, ακυρωμένων μεταρρυθμίσεων και συμβιβασμών της τελευταίας στιγμής που επιτρέπουν στη χώρα να τρεκλίζει μέσα στο κοινό νόμισμα. Αυτή η ιστορία έχει καθησυχάσει πολλούς, που περιμένουν τη συνηθισμένη κατάληξη στην πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των Ευρωπαίων δανειστών. Αλλά αυτό μοιάζει όλο και λιγότερο πιθανό. Εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολογήσει ξαφνικά- και η συνάντηση της 24ης Απριλίου ήταν μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για κάτι τέτοιο- η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους δανειστές της. Αν συμβεί αυτό, η έξοδος από το ευρώ θα είναι μόλις ένα βήμα παραπέρα» σημειώνεται στο άρθρο.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο, είναι σιωπηλά αποδεκτό από τους περισσότερους Ευρωπαίους πολιτικούς το ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση. «Η κίνδυνος έγκειται σε μια χαοτική χρεοκοπία λόγω πολιτικών χειρισμών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει να πληρώσει λογαριασμούς και δεν έχει λεφτά για να το κάνει. Καταλήγει σε ακραία μέτρα» σημειώνεται, αναφορικά με την ΠΝΠ για τα αποθεματικά των δήμων.
«Αυτό μπορεί να δώσει μερικές εβδομάδες. Αλλά στο τέλος η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους συνταξιούχους της, πόσο μάλλον τους δανειστές, χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαίους για ξεκλείδωμα νέων δανείων. Αυτό μοιάζει όλο και πιο απίθανο, για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι μια βαθιά απώλεια εμπιστοσύνης από πλευράς των δανειστών της Ελλάδας. Η Ευρωζώνη πάντα είχε μια πιο θαμπή εκδοχή της ενότητας που χαρακτηρίζει μια πραγματική ένωση. Αλλά από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, αυτό έχει σκιστεί. Τα “ακροβατικά” και τα “στραβοπατήματα” της άπειρης κυβέρνησης της χώρας είναι ένας παράγοντας. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απροθυμία ή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει, πόσο μάλλον να εφαρμόσει, τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να αναλάβει με αντάλλαγμα την επόμενη δόση. Κάποτε οι δανειστές δέχονταν γενικόλογες υποσχέσεις, τώρα θέλουν συγκεκριμένα πράγματα».
Δεύτερον, σημειώνεται, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν λιγότερο σήμερα σχετικά με τις επιπτώσεις του Grexit στις αγορές. Χάρη στην αναδιάρθρωση του 2012, οι άμεσες επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν, σημειώνεται, επειδή οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ο αδύναμος «κρίκος» σε κάθε πανικό, είναι πλέον πιο καλά προστατευμένες. «Καθώς οι φόβοι για χρηματοοικονομική μετάδοση έχουν περιοριστεί, τόσο περιορίστηκε και η όρεξη των Ευρωπαίων δανειστών για συμβιβασμούς».
Και τρίτον, υποστηρίζεται, υπάρχουν πολιτικοί περιορισμοί και στις δύο πλευρές δυσκολεύουν τα πράγματα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με την υπόσχεση να σταματήσει την ατελείωτη λιτότητα που απαιτείται από τα πακέτα διάσωσης. Η κυβέρνηση έχει να ελέγξει τις συνιστώσες της, μεταξύ των οποίων ακροαριστεροί βουλευτές που δεν είναι πρόθυμοι να προβούν σε παραχωρήσεις όσον αφορά ιδιωτικοποιήσεις ή συντάξεις. Ο κ. Τσίπρας ίσως χρειαστεί δημοψήφισμα ή άλλες εκλογές για να λάβει την άδεια να κάνει πίσω, ακόμα και αν το θέλει. Οι ψηφοφόροι στις χώρες των δανειστών έχουν κουραστεί να πληρώνουν για την Ελλάδα, πολιτικοί σε χώρες όπως η Ισπανία, που έχουν περάσει επίσης ρευστότητα, είναι πιο επιθετικοί».
Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί συνθέτουν μια εικόνα, εκτιμάται, στην οποία είναι δύσκολο να δει κανείς συμφωνία που θα επιτρέψει αποπληρωμή χρεών στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Όσον αφορά στο αν μια χρεοκοπία θα οδηγούσε σε Grexit, σημειώνεται ότι αυτά τα δύο δεν πάνε απαραίτητα χέρι-χέρι, αλλά εξαιρετικά μεγάλης σημασίας θα είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ, που δεν επιθυμεί να είναι ο παράγοντας που θα επισπεύσει την έξοδο αποσύροντας την στήριξή της, και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι μία χαμένη πληρωμή σε έναν επίσημο δανειστή δεν θα αποτελούσε χρεοκοπία. Αλλά αν η ΕΚΤ η ίδια δεν πληρωθεί, θα ήταν δύσκολο να κρατηθεί αυτή η «γραμμή», σημειώνεται, ενώ τονίζεται ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση περαιτέρω πιέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με αμφίβολο το ενδεχόμενο να συνδράμει η ΕΚΤ.
«Υπάρχουν τρόποι να αναβάλει η Ελλάδα την καταστροφή», εκτιμάται, μέσω «scrip», ενός είδους IOU, αντί πληρωμών στους πολίτες της, «αλλά αυτό θα ήταν ανοιχτή πρόσκληση στους Έλληνες να βγάλουν τα ευρώ τους από τις τράπεζες. Οπότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει ελέγχους ροής κεφαλαίων. Η Κύπρος είχε τέτοιους για δύο χρόνια χωρίς να βγει από το ευρώ, αλλά αυτό έγινε σε συνεννόηση με τους εταίρους. Αν η Ελλάδα φτάσει σε αυτό το σημείο- παράλληλο νόμισμα σε κυκλοφορία, έλεγχοι ροής κεφαλαίων, συγκράτηση ρευστού από τα bail outs- το διαχωριστικό κενό μεταξύ χρεοκοπίας και εξόδου θα ήταν πολύ πολύ μικρό».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc