«H τραγωδία - τελευταία πράξη»

Επισκόπηση τύπου

«H τραγωδία - τελευταία πράξη»

Στο επίκεντρο των σημερινών σχολίων βρίσκονται οι σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων καθώς και η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
«H τραγωδία - τελευταία πράξη» είναι ο τίτλος του σχολίου που δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδαHandelsblatt και αναφερόμενη στoν Έλληνα πρωθυπουργό γράφει: «Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό δεν είναι παράξενο μιας και τρεις στους τέσσερεις Έλληνες επιθυμούν το ίδιο. Την ίδια στιγμή όμως ο Α. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα για την διατήρηση του ευρώ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δίνει την εντύπωση ότι έχει παραλύσει. Είναι αδύναμος ως ηγέτης και δεν λαμβάνει εύκολα αποφάσεις. Αποφεύγει την αντιπαράθεση με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, η οποία φλερτάρει με την επιστροφή στη δραχμή και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ».
Η Berliner Zeitung σημειώνει ότι η Μέρκελ συναντά τον Τσίπρα και η Ευρώπη δίνει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο, ωστόσο αυτό αυξάνει την πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους. «Ακόμα και οι έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να πλανώνται. ‘Στις 28 το παιχνίδι τελειώνει’ έλεγε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό το δήλωσε πριν από δυο μήνες και αναφερόταν στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το οποίο τελείωνε. Το παιχνίδι όμως ακόμα δεν τέλειωσε. Η βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών και του ΔΝΤ επιμηκύνθηκε. Οι Έλληνες θα έπρεπε να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Απριλίου το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Τώρα απομένει χρόνος μέχρι το τέλος Ιουνίου για να εκταμιευθεί το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι θα περιμένουν τα συγκεκριμένα σχέδια των Ελλήνων».
Απαιτείται η συναίνεση όλων
Για νέα βοήθεια απαιτείται η συναίνεση όλων
Για νέα βοήθεια απαιτείται η συναίνεση όλων
Η ολλανδική de Volkskrant σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης και άλλοι Έλληνες υπουργοί έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να εγείρουν αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητά τους να κυβερνήσουν. Συμφωνίες για την παρουσίαση σοβαρών μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΔΝΤ αγνοήθηκαν. Όλες οι νυχτερινές συνεδριάσεις, οι σύνοδοι κορυφής και οι διμερείς επισκέψεις αποδείχθηκαν μάταιες, συμπεριλαμβανομένου και ενός διμερούς δείπνου με την καγκελάριο Μέρκελ. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη ενοχλήθηκαν. Ανάμεσά τους και η Γερμανία, η οποία σύμφωνα με τον Τσίπρα θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις που προκύπτουν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι κατηγορήθηκε ως δειλός και ο Τσίπρας "πάτησε στον κάλο" την Φιλανδία, την Λετονία, την Λιθουανία και την Εσθονία ενισχύοντας τις σχέσεις της με την Μόσχα. Ωστόσο η παροχή νέου δανείου και περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα θα απαιτήσει τη συναίνεση όλων των ευρωπαϊκών χωρών».
Έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ
Πρόσφυγες στις ακτές της Κρήτης
Πρόσφυγες στις ακτές της Κρήτης
Τέλος μια σύντομη αναφορά στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με θέμα την μετανάστευση. ΗSüddeutsche Zeitung γράφει: «Δεν είναι η πολιτική κατανόηση του προβλήματος αλλά οι θάνατοι μεταναστών στην Μεσόγειο που ανάγκασαν την ΕΕ να λάβει μέτρα».
Η Νürnberger Nachrichten σχολιάζει: «Περισσότερη άμυνα αντί για ενσωμάτωση. Αυτός είναι ο πυρήνας όλων των σημείων αυτού του αμφιλεγόμενου πακέτου μέτρων. Δεν μπορεί όμως κανείς να πιστεύει σοβαρά ότι θα αλλάξει κάτι στην κατάσταση των προσφύγων. Θα συνεχίσουν να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα διαλυμένα κράτη τους εξαιτίας της ανάγκης, του πολέμου και των διώξεων. Και η ΕΕ θα προσπαθήσει με λίγες περισσότερες θαλάσσιες επιχειρήσεις να τους αποτρέψει. Μέχρι την επόμενη καταστροφή, μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής».
Μαρία Ρηγούτσου  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc