Αθήνα, πιστωτές σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου

Αθήνα, πιστωτές σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου

PAUL TAYLOR / REUTERS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Πτωχεύουμε». «Οχι δεν πτωχεύετε» «Μας στραγγαλίζετε». «Οχι δεν σας στραγγαλίζουμε». «Μας οφείλετε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». «Σας τα έχουμε δώσει».
Το κρυφτούλι ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της εξελίσσεται σε έναν φαύλο κύκλο επίρριψης ευθυνών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση οδεύει προς την πτώχευση και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα συμφωνία που να προβλέπει τον δανεισμό της και να τη δεσμεύει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Στο μοναδικό πράγμα που συμφωνούν Ευρωπαίοι και Ελληνες πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες είναι πως σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας δεν θέλουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα πάνω στο φονικό όπλο.

Αν η Αθήνα μείνει από ρευστό και κηρύξει στάση πληρωμών τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που φαίνεται όλο και πιο πιθανό, κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι την έσπρωξε στον γκρεμό ή δεν την έσωσε. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ήδη εντοπίσει τον προτιμώμενο ένοχο - τη Γερμανία, την οποία κατηγορεί ότι επέβαλε στους Ελληνες τοξικές πολιτικές λιτότητας προκαλώντας «ανθρωπιστική κρίση». Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προλειαίνουν το έδαφος για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι εξακόντισε απειλές, προέβαλε εμπόδια και δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του αποφεύγοντας τις δύσκολες αποφάσεις.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γλιτώσουμε την Ελλάδα από τον εαυτό της αλλά σε τελική ανάλυση όλα εξαρτώνται από τους ίδιους» διαμηνύουν Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ. Ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσπάθησαν στην αρχή να σχηματίσουν συνασπισμό εναντίον του Βερολίνου περιοδεύοντας σε Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Βρυξέλλες και ΜΜΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να επιδείξει καλή θέληση και να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Τσίπρα επιμένοντας παράλληλα πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους των δανειστών της, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις συντάξεις και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στα οποία προβάλλει ισχυρή αντίσταση η ελληνική κυβέρνηση. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για μη μείνει η Ελλάδα από χρήματα» δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. «Από γερμανικής πλευράς, είμαστε διατεθειμένοι να παρέχουμε όλη τη στήριξη που μας ζητούν αλλά πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις» προσέθεσε. Οι επενδυτές ήλπισαν για λίγο πως η υπόσχεσή της καταδεικνύει κάποια στροφή στην πολιτική της ανάλογη με την υπόσχεση που έδωσε το 2012 ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να κάνει «ότι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ». Ωστόσο, τα σχόλια της Μέρκελ θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως άσκηση προληπτικής αποποίησης των ευθυνών. Σε αντίθεση με τον Ντράγκι, δεν είπε ποιος θα έπρεπε να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια πτώχευση της Ελλάδας. Πηγές της ΕΚΤ δηλώνουν πως η Τράπεζα είναι αποφασισμένη να μην είναι αυτή που θα βγάλει την Ελλάδα από την πρίζα. Αν εκτιμήσει πως δεν μπορεί να εξακολουθήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, θα επιδιώξει μια πολιτική απόφαση με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προθυμοποιείται να κρατά το χέρι του Τσίπρα μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας πως θα επιβάλει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του ένα πικρό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων προτού να είναι πολύ αργά.

Για τον Γιουνκέρ, έναν από τους πατέρες του ενιαίου νομίσματος, η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε πλήγμα και ενδεχομένως επικίνδυνο προηγούμενο που θα ενεθάρρυνε τους επενδυτές να κερδοσκοπήσουν έναντι άλλων κρατών-μελών σε μελλοντικές κρίσεις. Ακόμη κι αν μείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα, μια στάση πληρωμών στις οφειλές της προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή προς την ΕΚΤ θα είναι από τις πιο πικρές στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πέσουν πολλές κατηγορίες αλλά κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc