Σκληραίνει η στάση του Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα 28/04/2015

Σε εξέλιξη οι επαφές στο Brussels GroupΣκληραίνει η στάση του Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα
28/04/2015
Έντονη είναι πλέον η δυσφορία των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, καθώς ο χρόνος περνάει και το αποτέλεσμα προκειμένου να δοθεί η αναγκαία ρευστότητα δεν διακρίνεται.

Χθες, παρά τη διάθεση για… αλλαγή που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση στην ομάδα διαπραγμάτευσης και το καπέλωμα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, εκτίμησε ότι όσο ο χρόνος περνάει μεγαλώνει η αμφιβολία για το αν διασώζεται η κατάσταση της Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει τώρα πραγματικά να εξορθολογιστεί.
Διαφορετικά, τα ατυχήματα συμβαίνουν».

Υπό τον τίτλο «Η αμφιβολία για τους Έλληνες αυξάνεται καθημερινά» η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant δημοσιεύει συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η λέξη Grexit δεν ειπώθηκε στη Ρίγα, αλλά και ότι το Eurogroup γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξo για την διάσωση της Ελλάδας.

Ακόμη, ερωτηθείς για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο λέγοντας ότι «δεν θα πω κάτι άσχημο για τον Βαρουφάκη», ενώ σημείωσε ότι λόγω του φάσματος του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας που περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από ό, τι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, έρχεται σε επαφή με τον συντονιστή όλων των υπουργών στην Ελλάδα, τον Πρωθυπουργό.

Ο Ντέισελμπλουμε εκτίμησε ότι μια συμφωνία είναι πιθανή, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι «εφεξής θα έχουμε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και θα εργαζόμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα. Πρέπει να κάνουμε νέες συμφωνίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, αλλιώς δεν θα φθάσουμε στην γραμμή του τερματισμού».

«Αλλά καθώς ο χρόνος προχωράει, η αμφιβολία μεγαλώνει για αν ακόμα διασώζουμε (την κατάσταση). Η τρέχουσα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα σταματά την 1η Ιουλίου. Για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενός πιθανού νέου προγράμματος, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις» τόνισε. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι με τις υποσχέσεις μόνο δεν είμαστε ευχαριστημένοι.

«Συμμερίζομαι πλήρως την ανησυχία των ομολόγων μου» ανέφερε. Την ίδια ώρα, την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της εγκαίρως, πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, εξέφρασε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Γι' αυτό εργαζόμαστε εντατικά», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

«Περιμένουμε τις προτάσεις και περιμένουμε επί εβδομάδες. Είναι απογοητευτικό, αλλά είμαστε υπομονετικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνεδρίασης στη Ρίγα, ο Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε ότι κατά την άποψη των θεσμών η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής εκείνες τις προτάσεις οι οποίες θα επέτρεπαν «το όλο πακέτο που έχει διατυπωθεί στο μνημόνιο να μπορέσει να καταγραφεί εκ νέου και συνεκτικά».

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Ελπίζω ότι οι Έλληνες εκπρόσωποι μετά από αυτή τη συνεδρίαση έλαβαν τα ανάλογα μηνύματα και ότι τα έχουν μεταφέρει στην πατρίδα τους».elzoni gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»