Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έπαιξε στοίχημα και ... έχασε

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έπαιξε στοίχημα και ... έχασε
Πηγή: Express.gr  29/04/15-11:25
Την άποψη ότι η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ. «Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες», δήλωσε την Τρίτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όμως «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο RTL Nieuws.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία με τους δανειστές, ο επικεφαλής του Eurogroup σχολίασε ότι αυτό δεν θα ήταν και τόσο καλή ιδέα. «Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για επαφές με τον Ελληνα πρωθυπουργό, με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας. «Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να προσθέσει: «Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο».«Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια και ότι πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.
Και κατέληξε λέγοντας ότι ο χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές τελειώνει.

Μαξίμου: «Δεν υπήρξε παρέμβαση Ντάισελμπλουμ»

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν ότι ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιοι κύκλοι, επισημαίνουν, επίσης ότι οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις.

Comments

lornion said…
που κατάντησε η πολιτική! ο διορισμένος Προεδρος του eurogroup να προσδιορίζει τίς τύχες μιας χώρας σαν την Ελλάδα.Καλά είπε ο ΘΩΔΟΡΆΚΗΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΤΟΝ ΟΛΛΆΝΔΌ.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»