"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για συμφωνία"

"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για συμφωνία"

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Της Νίκης Ζορμπά

«Πάγωσαν» στο Μαξίμου στο άκουσμα των μαντάτων από τη Ρίγα της Λετονίας όπου έπεσε «δριμύς» ο πέλεκυς για τη χώρα.

Από το «δόξα τω θεώ» των συναντήσεων του Α. Τσίπρα με τους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, «ξύπνησαν» σήμερα το πρωί ψελλίζοντας «βόηθα παναγιά». Το παγωμένο βλέμμα των Βαρουφάκη- Θεοχαράκη στο Eurogroup, το ράπισμα των υπουργών οικονομικών των υπολοίπων 18 της ευρωζώνης και το εξαιρετικά βαρύ κλίμα για τη χώρα που αποτυπώθηκε σε εκφράσεις «αγανάκτησης» υπουργών οικονομικών κρατών-μελών της Ε.Ε, προκάλεσαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξαιρετική αμηχανία.

Το «μούδιασμα» διαπιστώθηκε και από τους ασυνήθιστα αργούς χρόνους αντίδρασης των κυβερνητικών πηγών, οι οποίες εξέδωσαν ενημερωτικό σημείωμα με χαρακτηριστική καθυστέρηση ωρών.

Οι κυβερνητικοί «κύκλοι» επανήλθαν πάντως …δριμύτεροι και εξόχως επιθετικοί, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τα μάλλον ατυχή για τη χώρα δρώμενα της σύναξης των ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε και αποδίδοντάς τα στις πιέσεις των γνωστών συντηρητικών μνημονιακών «κέντρων» που επιθυμούν να δυναμιτίσουν την πρόοδο και την προοπτική συμφωνίας που καταγράφηκε στις κατ ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους Α. Μέρκελ, Φ. Ολάντ και Ζαν Κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Κορυφαίος υπουργός, με ιδία γνώση της διαπραγμάτευσης, μιλώντας στο Capital.gr, εμφανίστηκε βέβαιος ( και ανακουφισμένος) ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup προκειμένου να ενισχυθεί –επιτέλους- χρηματοδοτικά η χώρα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει η συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η συνθηκολόγηση Ελλάδας-δανειστών θα είναι και «έντιμη» και πολιτικώς διαχειρίσιμη, χωρίς εξωφρενικές παραχωρήσεις.

«Είναι προφανές ότι κάνουμε υπαναχωρήσεις αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά» πρόσθεσε και εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι δεν υπάρχει περίπτωση ναυαγίου στην τελική ευθεία προς την επίτευξη συμφωνίας.

«Εάν είχα μια ανησυχία το τελευταίο διάστημα από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, μετά τη συνάντηση του Τσίπρα με τη Μέρκελ δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να τορπιλιστούν οι διαβουλεύσεις. Θα πάμε σε έκτακτο Eurogroup στο τέλος Απριλίου και όλα θα κυλήσουν ομαλά», κατέληξε.

Μονόδρομος η συμφωνία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο οποίος «κεραυνοβολήθηκε» μεν από το κλίμα στο χθεσινό Eurogroup, το απέδωσε ωστόσο σε …αντιδραστικούς συντηρητικούς κύκλους που έχουν άγνοια όσων συμφωνήθηκαν σε πολιτι΄κο επίπεδο μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ.

«Δεν είμαστε στο παρά ένα της συμφωνίας, έχουμε λίγο δρόμο μπροστά. Αλλά κι αν δεν είμαστε ακόμη εκεί, πολύ σύντομα θα βρεθούμε. Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει plan b για ρήξη, η σύναψη συμφωνίας είναι μονόδρομος. Σε αυτή τη χώρα θέλουμε να ζήσουμε όλοι και να σταθεί όρθια. Δεν είμαστε για πειράματα», ανέφερε η ίδια πηγή, προαναγγέλλοντας ότι η περιπέτεια τούτη θα έχει …καλό τέλος.

Βαβέλ με εκλογές και δημοψήφισμα

Κι αν στο Μαξίμου «διαρρηγνύουν» τα ιμάτιά τους ότι δεν θεωρούν ούτε διέξοδο ούτε επιλογή το δημοψήφισμα ή τις εκλογές, ουκ ολίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλαν «φωτιά» με σχετικές δηλώσεις τους στο πολιτικό σκηνικό, στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης.

Ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στη Βουλή, είπε μεν ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει εκλογές μεν αλλά διατράνωσε πως εάν η συμφωνία που θα έρθει απαιτήσει την αναβάπτιση της κυβέρνησης στη λαική εντολή, τότε αυτό και θα γίνει.

Ευ. Τσακαλώτος: «Εάν φτάσει ο κόμπος στο χτένι και δεν υπάρξει συμφωνία τότε υπάρχει μια πολιτική κρίση και εκεί θα φανούν οι συσχετισμοί», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Θα υπάρχει πολιτικό ζήτημα και με ωριμότητα και με τον κόσμο που μας υποστηρίζει θα αποφασίσουμε πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με όλα ανοιχτά τα ενδεχόμενα».

Κώστας Πουλάκης: «Είναι κατανοητό, όταν μιλάμε για έντιμο συμβιβασμό ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να οπισθοχωρήσουν κατά δύο-τρία βήματα από τις αρχικές τους θέσεις… Δε θα ήταν άσχημο, ως ιδέα, να υπάρχει και η επικύρωση της λαϊκής βούλησης σε έναν έντιμο συμβιβασμό, για να προχωρήσουμε στην αναπτυξιακή πορεία. Μιλάμε τώρα για τη συμφωνία-γέφυρα, γιατί τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση η οποία θα επικεντρωθεί στην πρακτική και ουσιαστική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το χρέος».

Διαβάστε ακόμα:

Μαξίμου: Ερχεται η συμφωνία, αυξάνονται οι πιέσεις

Γ. Βαρουφάκης: Θέλουμε συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε


Πηγή:www.capital.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»