Παυλόπουλος: Θα αποπληρώσουμε το χρέος μας μέχρι το τελευταίο ευρώ


Παυλόπουλος: Θα αποπληρώσουμε το χρέος μας μέχρι το τελευταίο ευρώ

Συνέντευξη στο Spiegel Online παραχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά την οποία θέλησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ προανήγγειλε μια πρωτοβουλία για την καταβολή ενδεχόμενων γερμανικών αποζημιώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα θα ξεπληρώσει μέχρι τελευταίου ευρώ το χρέος της.
Ο κ. Παυλόπουλος στη συνέντευξή του απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός "Grexit" και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλους τους πιστωτές της. Παράλληλα όμως επέκρινε την πολιτική λιτότητας που ακολουθείτο ως τώρα.

«Ένα μέρος των μέτρων που μας επιβλήθηκαν δεν καλύπτονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε ο Έλληνας πρόεδρος μιλώντας στο Spiegel Online.
«Αυτό που ζητάμε απλώς είναι μας αντιμετωπίζουν όπως τις υπόλοιπες χώρες», πρόσθεσε. «Επιθυμούμε να είμαστε ένα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θεωρεί προβληματικές τις επικρίσεις των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και άλλα εργασιακά δικαιώματα. «Ζητάμε απλώς αυτό που και το γερμανικό σύνταγμα θεωρεί θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα των Γερμανών».
Ένα μέρος του προγράμματος λιτότητας «δεν προήγαγε καθόλου την οικονομική ανάπτυξη, αλλά οδήγησε την ελληνική οικονομία σε μια υφεσιακή πορεία», εκτίμησε ο κ. Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ τη δεκαετία του 1970 για να γίνει μέρος της Ευρώπη», ενώ επισήμανε ότι δεν μπορεί να φανταστεί «μια Ελλάδα εκτός Ευρώπης».
Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Ένα Grexit δεν μου περνά καν από το μυαλό», υπογράμμισε ο Έλληνας πρόεδρος μιλώντας στο Spiegel.
Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. «Θα αποπληρώσουμε τα δάνειά μας μέχρι το τελευταίο ευρώ», είπε. Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να επιλυθεί και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας βρίσκονται «κοντά στον στόχο τους».
Την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει στη συνέντευξή του ο κ. Παυλόπουλος. Και αργότερα, πρόσθεσε, για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη συνέβη κάτι ανάλογο. «Πιστεύω ότι σε συγκεκριμένα σημαντικά ζητήματα η Ευρώπη θα πρέπει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και να παρακάμπτει τους τεχνοκράτες, όταν οι απόψεις τους αντιβαίνουν στους σημαντικούς, μακροπροθέσμους στόχους της ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο κ. Παυλόπουλος υιοθέτησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο μιλώντας στο Spiegel Online.
«Πιστεύω ότι επιθυμούν μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανοποιημένη Ευρώπη», σχολίασε ο Έλληνας πρόεδρος σχετικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Για τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι είχαν «μια πολύ καλή σχέση» όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εσωτερικών.
Ο Έλληνας πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι θα ήθελε να συνομιλεί ανοικτά με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ. «Θα ήθελα να μεταβώ το συντομότερο δυνατό στη Γερμανία», είπε.
Εκεί ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο κ. Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα πέρυσι είχε ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί ναζί στη χώρα, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων.
Οι δηλώσεις του κ. Γκάουκ ήταν πολύ σημαντικές, εκτίμησε ο Έλληνας πρόεδρος στη συνέντευξή του στο Spiegel Online. Παρόλα αυτά ο κ. Παυλόπουλος πιστεύει, όπως και κάποιοι Γερμανοί καθηγητές νομικής , ότι το ελληνικό αίτημα «είναι νομικά έγκυρο και ότι έχουμε το δικαίωμα να τις ζητήσουμε μέσω της νομικής οδού».
Θα πρέπει να βρεθεί ένα κοινό αρμόδιο δικαστικό φόρουμ για να συζητηθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Με αυτό τον τρόπο επιλύουν οι πολιτισμένες χώρες τις διαφορές τους», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τις απειλές κάποιων Ελλήνων πολιτικών ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κατασχέσει γερμανική περιουσία σε αντάλλαγμα για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο Έλληνας πρόεδρος ξεκαθάρισε: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κανένας λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν εξετάζει μονομερείς ενέργειες». Δεν τίθεται ζήτημα κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας μονομερώς, πρόσθεσε ο ίδιος. «Τέτοιες δηλώσεις είναι ανόητες».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc