Wall Street προς Ευρώπη: Μην αφήσετε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP

Wall Street προς Ευρώπη: Μην αφήσετε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Wall Street προς Ευρώπη: Μην αφήσετε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει
Πιέσεις στην Ευρώπη να μην αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να φύγει από την ευρωζώνης φέρεται να ασκούν υψηλόβαθμα στελέχη της Wall Street αλλά και αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον, φοβούμενοι τις αντιδράσεις της αγοράς σε μια περίοδο ήπιας ανάπτυξης στις ΗΠΑ και αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα της Politico, επισημαίνοντας πάντως πως υπάρχουν κάποιοι που αναφέρουν πως δεν είναι τόσο ανήσυχοι όσο το 2012, ενώ υπάρχει και μια μερίδα χρηματιστών που δηλώνουν έτοιμοι, ακόμα και θετικά προσκείμενοι σε μια τέτοια εξέλιξη. Μετά βέβαια φέρνουν στη μνήμη την κατάρρευση της Lehman Brothers, τη χρεοκοπία της Ρωσίας, ακόμη και τα γεγονότα στο Σαράγεβο το 1914 που οδήγησαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε η θεωρητική συζήτηση για το πόσο καλύτερα προετοιμασμένη είναι η παγκόσμια οικονομία για το ενδεχόμενο ενός Grexit καταλήγει στο πως ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει οικονομικό Αρμαγεδώνα.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα πάντα με την Politico, είναι πως Wall Street και Ουάσιγκτον θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να ακολουθήσει μετά από μια χρεοκοπίας της χώρας και έξοδό της από το ευρώ. Την ώρα που η αμερικανική οικονομία ταλαντεύεται ξανά, η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται και η Μέση Ανατολή βρίσκεται μια ανάσα από την πλήρη κρίση, μοιάζει πολύ τρομακτικό να προστεθεί και το πρόβλημα “Ελλάδα” στο σκηνικό.

«Σίγουρα σήμερα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από 3-4 χρόνια», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς για να προσθέσει: «Αλλά αυτή τη φορά μπορεί ο κόσμος να υποτιμήσει ξανά την κατάσταση, όπως έκανε με τη ρωσική χρεοκοπία ή τη Lehman Brothers. Ενδέχεται να προκύψει κάτι πολύ μεγάλο από μια τέτοια κρίση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο φόβος του πανικού που μπορεί να προκληθεί από μια χρεοκοπίας και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απασχολεί τα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια των ΗΠΑ που μοιράζονται την άποψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως το Grexit θα μας οδηγούσε σε συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. 
Σύμφωνα με την Politico, αν και οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών, ωστόσο ασκούν συνεχείς πιέσεις προς όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να πράξουν τα δέοντα για να καταλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Μάλιστα, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε στο Politico ότι αναμένει τελικά να επιτευχθεί λύση μεταξύ των δύο μερών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για έξοδο και άλλων χωρών από τη νομισματική ένωση, με συνέπεια την κατάρρευση της ίδιας της ευρωζώνης, την διολίσθηση σε ύφεση της περιοχής και την έντονη διακύμανση για ημέρες, αν όχι εβδομάδες στις αγορές που θα κλόνιζαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών με περαιτέρω επιπτώσεις στις οικονομίες ανά τον κόσμο.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»