Τι δεν πρόσεξε ο κ. Κρούγκμαν

 ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τι δεν πρόσεξε ο κ. Κρούγκμαν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Είναι ευκολότερο να καταλάβετε πόσο δύσκολη είναι η συνεννόηση με τους «ξένους», αν διαβάσετε τις εντυπώσεις του πολυλάλητου Αμερικανού καθηγητή Πολ Κρούγκμαν. Ο φιλελελεύθερος αριστερός οικονομολόγος επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες και για λίγες ώρες την Ελλάδα.

Πολύ φοβούμαι όμως πως γύρισε στην πατρίδα του πιο μπερδεμένος. Οτι γνώριζε καλύτερα τα πράγματα κοιτώντας από μακριά τους αριθμούς του πιο μπερδεμένου επεισοδίου σταθεροποίησης.

Εγραψε, λοιπόν, ένα σημείωμα προχθές με τον πιασάρικο τίτλο «Η Ελλάδα στο χείλος», προφανώς του γκρεμού εννοείται. Με δύο λόγια, πέντε χρόνια αργότερα, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε όσο μακρύτερα από την Αθήνα μπορούσε, στο Καστελλόριζο, για να μας ανακοινώσει το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον κ. καθηγητή, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού και καλά θα κάνουμε να πάρουμε και το πρόγραμμα και τα λεφτά των Ευρωπαίων και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Ο κ. καθηγητής είχε τον χρόνο να μάθει απίθανες λεπτομέρειες για τη χώρα μας. Το καταλαβαίνει κανείς, επειδή το πρώτο που έγραψε στη στήλη του είναι αυτό που άκουγε παντού στην Αθήνα· το ερώτημα «Δεν πιστεύετε κι εσείς ότι θέλουν να αποτύχουμε;». Παράξενη ερώτηση, εάν σκεφτεί κανείς ότι ο κ. Κρούγκμαν συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, την πρόεδρο της Βουλής και άλλους παράγοντες ή συνοδοιπόρους της συγκυβέρνησης.

Η αγωνιώδης αυτή απορία όλων των παραπάνω, που την εξομολογήθηκαν στον συμπαθή καθηγητή, ο οποίος είπε δημοσίως ότι αν τον είχαμε ρωτήσει πριν μπούμε στο ευρώ θα μας είχε συμβουλεύσει να απορρίψουμε μια τόσο ριψοκίνδυνη ιδέα, εξηγεί μεγάλο μέρος του αδιεξόδου των συζητήσεων.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κρούγκμαν είδε όσα του έδειξαν οι οικοδεσπότες του. «Το Σάββατο επισκέφθηκα έναν ξενώνα αστέγων και μου διηγήθηκαν σπαραξικάρδιες ιστορίες για το καταρρέον σύστημα υγείας: ασθενείς που δεν είχαν να πληρώσουν το δικαίωμα εισόδου των 5 ευρώ και τους έδιωχναν χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα, αφού τα νοσοκομεία δεν είχαν χρήματα για να τα προμηθευθούν», γράφει. Θα μπορούσε ο κ. καθηγητής να μας υποδείξει έναν ξενώνα αστέγων κάπου αλλού στον κόσμο, όπου δεν θα ακούσεις παρόμοιες ιστορίες ανθρώπινου πόνου.

Τουλάχιστον, όπως εμείς γνωρίζουμε, οι ιστορίες που του διηγήθηκαν οι οικοδεσπότες του δεν ευσταθούν. Η ελληνική κοινωνία στάθηκε όρθια παρά τα τραγικά λάθη των πολιτικοποιημένων συναδέλφων καθηγητών του Πολ Κρούγκμαν. Κάποιος «ξέχασε» να του εξηγήσει πόσο παράδοξο είναι το γεγονός ότι πληρώσαμε μέχρι τελευταίου ευρώ όλα όσα είχε υπολογίσει το κράτος για τον ΕΝΦΙΑ, τον μεταπολεμικώς πιο μισητό φόρο. Το έκαναν επειδή θέλουν το κράτος «τους» να συνεχίσει να υπάρχει μεταξύ των άλλων φιλικών κρατών.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc