Οταν ο Ευκλείδης έχει τύψεις... «δηλωσία»

Οταν ο Ευκλείδης έχει τύψεις... «δηλωσία»

Οταν ο Ευκλείδης έχει τύψεις... «δηλωσία»
Share3
εκτύπωση  

Οσοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν «δηλωσία» τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτογραφία) και να του προσάψουν πως με την απολογητική επιστολή (με οδηγίες του κ. Τσίπρα) που απηύθυνε προς τους θεσμούς απώλεσε κάθε ίχνος αριστεροσύνης και μαχητικότητας έναντι των μνημονιακών πολιτικών, τους καλώ να το ξανασκεφτούν, γιατί ο Ευκλείδης πάντα βρίσκει τρόπους να εκδηλώσει το... επαναστατικό του DNA.

nnn

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών αναγκαζόταν να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή (μετά τη δημοσίευσή της από «Το Βήμα»), με τις -πάμπολλες - δεσμεύσεις του προς τους δανειστές, δημοσιευόταν στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας OpenDemocracy (μια πλατφόρμα που κατά τους διαχειριστές της επιδιώκει να αμφισβητεί την εξουσία) άρθρο του με τίτλο «Μια Ευρώπη των δύο αφηγήσεων», στην οποία εξαπέλυε επίθεση στη Γερμανία. Ηθελε προφανώς να πάρει το αίμα του πίσω μετά την πίστη που εξεδήλωσε προς το Μνημόνιο...

Ο... ζουρλομανδύας των μνημονίων

Στο άρθρο του που βρίθει αιχμών και επικρίσεων για την εμμονή των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά στην εφαρμογή των κανόνων, χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων ως... ζουρλομανδύα το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (στο οποίο  εξεδήλωσε πιστή αφοσίωση) και υποστηρίζει πως η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ευρώπη τροφοδοτεί την Ακροδεξιά.

nnn
Κατά τον ίδιο, χωρίς μια ατζέντα που θα έχει στο επίκεντρό της την ανάπτυξη και μια διαφορετική οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για την ευρωζώνη που θα ενσωματώνει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματά τους, η «κοινωνική αφήγηση» θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος.

Και εναντίον του... Σόιμπλε

Με σαρκαστικό ύφος επικρίνει τους υποστηρικτές της αφήγησης «οι κανόνες είναι κανόνες» (δηλαδή τον κ. Σόιμπλε) επειδή εμφανίζονται να υποστηρίζουν πως η Ευρώπη μπορεί να διασωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο μόνον αν όλα τα κράτη-μέλη γίνουν περισσότερο σαν τη Γερμανία. Αλλά δεν αρκείται σε αυτή την κριτική.

Ο Ευκλείδης αναφέρει πως η «κοινωνική αφήγηση», την οποία υποστηρίζει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζει στις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας και στις αυξανόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες (δεν αναφέρεται προφανώς στην άνετη αριστερή περιουσιακή του κατάσταση με το «πόθεν έσχες» που δημοσιοποιήθηκε) και αντιμετωπίζει τους φόβους εκείνων που στρέφονται προς την άκρα Δεξιά!

Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει πως το 2017 θα είναι περιπετειώδες έτος, καθώς υποστηρίζει πως «η ατζέντα "οι κανόνες είναι κανόνες" αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη διάλυση της Ευρώπης». Είδατε τι μπορεί να κάνει ένας αριστερός (και πρώην τροτσκιστής) πολιτικός όταν υπογράφει δήλωση μετανοίας και καταλήγει στην επιστολή του προς τους θεσμούς «πιστά δικός σας»;

Ρόδα, καταθέσεις και ακίνητα

Κάθε φορά που δίνονται στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών έχω την ίδια απορία. Γιατί να λέγονται «πόθεν έσχες»; Αφού μόνον... «έσχες» είδαμε. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε και το «πόθεν», δηλαδή πώς απέκτησαν πολιτικοί (ορισμένοι από τους οποίους δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους) ακίνητα, αυτοκίνητα πολυτελείας, καταθέσεις σε ξένες τράπεζες, οικόπεδα, ακόμα και αποθήκες.

Δεν μπορεί όλοι αυτοί να είχαν βρει πλούσιες ή πλούσιους συζύγους. Ή να τα έχουν κληρονομήσει. Πρέπει να υπάρχει μια εξήγηση που δυστυχώς ο νόμος δεν την ενθαρρύνει. Από όσα δημοσιοποιήθηκαν υπάρχουν ορισμένες απορίες.

Πώς είναι δυνατόν ένας πολιτικός να έχει εντυπωσιακή απομείωση των καταθέσεών του σε έναν χρόνο; Για παράδειγμα, οι δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης του Γ. Σταθάκη εμφανίζουν 2,1 εκατ. ευρώ λιγότερα. Δηλαδή εξαφανίστηκε αυτό το ποσό χωρίς η συγκεκριμένη μείωση να δικαιολογείται από αγορά ακινήτων, μετοχών ή άλλων στοιχείων που καταγράφονται στις σχετικές δηλώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αρμόδια επιτροπή  της Βουλής ανέλαβε να εξηγήσει τη μεταβολή στο «πόθεν έσχες» του υπουργού...

Το πλουσιότερο υπουργικό ζεύγος

Θα έχει ενδιαφέρον να καθίσεις ένα απόγευμα στο σαλόνι της οικίας του ζεύγους Δ. Παπαδημητρίου και Ράνιας Αντωνοπούλου και να παρακολουθήσεις μια συζήτηση. Πέραν του γεγονότος ότι μπορεί να βρεθείς και σε συνεδρίαση ενός μίνι Υπουργικού Συμβουλίου καθότι ο κ. Παπαδημητρίου είναι υπουργός Οικονομίας και η κυρία Αντωνοπούλου αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, θεωρείται και το πλουσιότερο υπουργικό ζευγάρι.

«Χρυσό ζευγάρι» το αποκαλούν οι συνάδελφοί τους υπουργοί και δεν πέφτουν έξω. Και οι δύο μαζί έχουν καταθέσεις 3.148.801 δολαρίων (και προσέξτε) σε τράπεζες του εξωτερικού. Επίσης από πώληση ακινήτου στις ΗΠΑ εισέπραξαν 1.800.000 δολάρια, ενώ δηλώνουν ιδιοκτήτες ακόμα τεσσάρων ακινήτων.

Από τις τραπεζικές καταθέσεις του υπουργού Οικονομίας προκαλεί εντύπωση ένα ποσό, αυτό των 2.450.000 δολαρίων σε Ιδιωτικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα. Να σημειώσω ότι μέχρι πρότινος ο κ. Παπαδημητρίου διηύθυνε το Ινστιτούτο Levi (το οποίο εάν δεν κάνω λάθος χρεοκόπησε).

Μηχανές και εξουσία

Τελικά οι πολιτικοί μπορεί να έδωσαν μάχη να κρατήσουν το υπουργικό ή το βουλευτικό αυτοκίνητό τους, αλλά όπως παρατήρησα στο «πόθεν έσχες» ορισμένοι έχουν από δύο ή από τρία ΙΧ καθώς και μια αγάπη για τις... μοτοσικλέτες. Μηχανή έχει ο Αλ. Τσίπρας, τρεις μηχανές ο Γιάνης Βαρουφάκης, μηχανή ο Στ. Θεοδωράκης, ακόμα και ο Β. Λεβέντης διαθέτει μηχανή.


Λεβέντης εναντίον βουλευτών του


Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά άκουσα αρχηγό κόμματος να καταφέρεται εναντίον των βουλευτών του, χαρακτηρίζοντάς τους δημοσίως περίπου ως... άχρηστους! Αυτό έγινε από τον Β. Λεβέντη, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος σε ραδιοφωνική εκπομπή (του Alpha) απ΄όπου επιτέθηκε εναντίον των βουλευτών του.

Είπε ότι εάν δεν ήταν αυτός, αυτοί δεν θα έβγαιναν βουλευτές, τους κατηγόρησε ότι δεν έχουν φέρει ούτε μία ψήφο στο κόμμα και είπε ότι εάν οι εκλογές διεξαχθούν με λίστα, τότε θα το σκεφθεί εάν θα τους έχει και πάλι υποψήφιους. Από την οργή του δεν εξαίρεσε και τον γιο του Μάριο Γεωργιάδη, βουλευτή του κόμματος Κεντρώων: «Ακουσε να δεις Μάριε, ούτε μία ψήφο δεν μου έφερες», του είπε και ο βουλευτής γιος του, όπως είπε ο κ. Λεβέντης «έσκυψε το παιδί το κεφάλι και δεν είπε τίποτα». Φαίνεται ότι τον κ. Λεβέντη πολύ ενόχλησε η πρόσφατη αποχώρηση από το κόμμα του βουλευτή κ. Καρρά και όταν ενοχλείται ο «αρχηγός» δεν κρατιέται «Δεν έπρεπε να ακούσω συγγενή μου που μου τον πρότεινε.

Είναι 70 ετών και αντί να ασχολείται στη Βουλή με τους συνταξιούχους, ησχολείτο με την αντισυνταγματικότητα του νόμου Σπίρτζη», έλεγε για να προσθέσει: «Στο διάολο να πάει  η αντισυνταγματικότητα, εδώ οι συνταξιούχοι χάνουν συντάξεις...»

***
Αλλά δεν έμεινε μόνον στην κριτική έναντι των βουλευτών του ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων (ο οποίος στο πόθεν έσχες του δήλωσε βουλευτικά εισοδήματα 20.192,98 ευρώ, ένα ακίνητο, τέσσερα οικόπεδα, ένα αυτοκίνητο, μία μηχανή και τραπεζικές καταθέσεις που ανέρχονται σε 40.857,35 ευρώ) ζήτησε και την περικοπή κατά 50% του βουλευτικού μισθού.

Πράξη ηρωική τολμώ να πω όχι μόνον επειδή οι βουλευτές όλων των κομμάτων την αγνόησαν επιδεικτικά (γιατί δεν θέλουν από τα 7.000 ευρώ να πάνε στα 3.500 ευρώ) αλλά επειδή ο ίδιος είναι βουλευτής, ο γιος του επίσης, ενώ η σύζυγός του διευθύντρια του γραφείου του.




HeliosPlus
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις
Share3
εκτύπωση  
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Ο Ευκλείδης πιστός στη Τσιριζεικη γραμμή | 13:16
    Την προ της εξουσίας μας,λέει πάλι ότι μια ΑΛΛΗ πολιτική πρέπει να εφαρμοσθεί. Τους 4-5 συγκεκριμένους πυλώνες αυτής της πολιτικής , για να μάθουμε και μεις περισσότερα, απαξιεί να μας πεί . Τι να πει κανείς
    Idiot buster
    απάντηση51
     
     
    Λεβεντικες μπουρδες | 12:51
    Αμα του φαινονται πολλα αυτα που παιρνει ο κος Λεβεντης μπορει να αρχισει να διαθετει τα μισα (με μηινιαια παγια εντολη) σε φιλανθρωπικα ιδρυματα - οπως και ολοι οι απατωνισκοι (στα λογια μονο) αριστεροι . Οχι να κουνιεται οτι δεν εισακουονται οι προτασεις του για μειωση της βουλευτικης αποζημιωσης. Αρκετα με το σανο ολων!
    Λεβεντια
    απάντηση62
     
     
    Καταθέσεις Όλγας Γεροβασίλη: | 11:21
    σύμφωνα με το ύψος των καταθέσεων, τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρέπει να είναι εντελώς ... "άπορες"!!!! Ας τους δοθεί κάποιο κοινωνικό επίδομα ή έστω κάρτα σίτισης!
    Legal Alien
    απάντηση62
     
     
    Δηλαδή ..... | 10:36
    Πολλές φορές οι δημοσιογραφικές πολιτικές αναλύσεις ,σκόπιμα ή μη συσκοτίζουν , χωρίς να μπορεί και ο πιο καλόπιστος αναγνώστης να εξάγει κάποιο συμπέρασμα . Διαβάζοντας τα περί Τσακαλώτου , δεν καταλαβαίνω πραγματικά ο αρθρογράφος τι θα ήθελε να γίνει . Να μη σταλεί η επιστολή και να παραμείνει η εμπλοκή , να σταλεί αλλά να αντιπαρατίθεται με τους Δανειστές και να παραμένει πάλι η εμπλοκή , να μην αντιπαρατίθεται στην επιστολή και να επαναλαμβάνει τα της επιστολής σε όλες τις περιπτώσεις . Δηλαδή απορώ, δεν γίνονται κατανοητές οι δυσκολίες μιας χρεοκοπημένης Χώρας (και μη ξεχνούμε ποιοι την Χρεοκόπησαν ) αλλά στο βωμό μιας αντικυβερνητικής γραμμής γράφονται ανούσια σχόλια ;
    Αναγνώστης
    απάντηση411
     
     
    ..... οι παράδες έξω.... κοροιδια.... | 09:30
    Εγώ δεν θα αμφισβητήσω τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων των πλούσιων .... ψευτοσοσιαλιστων σιριζαίων υπουργών, βουλευτών κλπ. Μπορεί να είναι νόμιμα και μπορεί να μη είναι. Είναι όμως στο εξωτερικό και συνεπώς τα στερείται το έρημο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και συνακολούθως η ελληνική οικονομία. Και προφανώς το κάνουν αυτό, κυρίως διότι οι ίδιοι δεν εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και το μέλλον της. Εν όψει του προφανούς τούτου πόση υποκρισία και αισχύνη και ευτέλεια και αδιαντροπιά και ασυνέπεια φανερώνουν οι εκκλήσεις τους, να επαναπατρισθούν τα εξαχθέντα κεφάλαια και να βγούν τα φυλασσόμενα στα στρώματα κλπ. Οι φόβοι των ιδίων δεν είναι "καλο" παραδειγμα για τους πολλούς? Ντροπή.
    Τάκης Σ.Καλαματιανός
    απάντηση82
     
     
    ο κ.Λεβέντης σε φθίνουσα πορεία | 08:09
    Δεν τον πιάνεις.Παλιότερα ήταν υπέρ του δραστικού κοψίματος των συντάξεων.Τώρα αναγορεύθηκε σε προστάτη των συνταξιούχων για ψηφοθηρικούς λόγους.Η παρουσία του στο Κοινοβούλιο πάντως απεδείχθη οτι δεν προσέθεσε τίποτε.Στις επόμενες εκλογές φαντάζομαι οτι θα πάρει την άγουσα.Το εκλογικό όριο είναι 3ο/ο και είχε πάρει 3,44ο/ο.Εξελέγη οριακά τον Σεπτέμβριο 2015 λόγω της τρομερής επιμονής του να θέτει υποψηφιότητα .Προφανώς,οι ψήφοι που πήρε δεν ήταν προσωπικές.Οι (9) βουλευτές του και οι επιλαχόντες τις έφεραν κι οχι αυτός,ο οποίος τους κατηγορεί και τους ζητάει ευθύνες απο πάνω.Είναι δυνατό μέσα σ αυτή τη γενικότερη δυσαρέσκεια να προσδοκά σε αύξηση της εκλογικής δύναμης;Τόσο εκτός τόπου είναι
    γηγενής θεσσαλονικεύς(2)
    απάντηση80
     
     
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ | 07:44
    1.Τα χρήματα Τσακαλώτου.Ο ίδιος είχε δηλώσει παλιότερα οτι δεν τα κέρδισε ο ίδιος.Δεν είναι δικά του.Είναι του ευκατάστατου πατέρα του.2.Πρώτη φορά στην ιστορία ο Ελλην υπουργός οικονομίας ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.Στην ίδια ΔΟΥ ανήκει και η υφυπουργός σύζυγος.Απο φορολογική άποψη είναι απόδημοι.Φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού.Αυτή είναι η ορολογίαΤώρα πώς γίνεται απόδημοι επαναπατρισθέντες και παλιννοστήσαντες απο τις ΗΠΑ να χειρισθούν επιτυχώς και να επιλύσουν τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα χωρις να εχουν την παραμικρή γνώση των εδώ συμβαινόντων ,αυτό το γνωρίζει μόνο ο κ. Τσίπρας που τοποθέτησε τους πάμπλουτουςουρανοκατέβατους 'αριστερούς' σ αυτά τα πόστα μεγάλης ευθύνης
    γηγενής θεσσαλονικεύς
    απάντηση112
     
     
    Kε ΒΗΜΑτοδοτη, | 06:34
    Μην τον υποτιματε τον κ.Τσακαλωτο,οταν θυμωσει γινεται θηριο ανημερο,μη κοιτατε που τους εγραψε γλυκολογα "πιστα δικος σας",οταν θυμωσει δινει μπουνια στο μαχαιρι και το απεδειξε στην ιστοσελιδα " Open Democrasy " σιγα που δεν θα απαντησει. Ε τωρα αν αυριο παλι τα θαλασσωσει ο αρχηγος θα φταιει αυτος να τους γραψει " Εγω και ο αρχηγος πιστα και εξ ολοκληρου δικοι σας " και μετα θα πανε για εικοσαωρη διαπραγματευση.
    eva b.
    απάντηση133
     
ψηφοφορία
Τι πιστεύετε για το βοήθημα που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους
27.46%  Καλώς το έδωσε (346 ψήφοι)
30.95%  Κακώς το έδωσε (390 ψήφοι)
36.59%  Επρεπε να συνεννοηθεί πρώτα με τους Θεσμούς (461 ψήφοι)
5%  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (63 ψήφοι)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc