ΟΡΓΉ βΕΡΟΛΊΝΟΥ ΚΑΤΆ τΟΥΡΚΊΑςΓΙΑ ΑΠΑΦΟΡΕΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ.......

Οργή Βερολίνου κατά Τουρκίας για «απαγόρευση Χριστουγέννων» στη Γερμανική Σχολή

Έστω κι αν το σχολείο το διαψεύδει
Οργή Βερολίνου κατά Τουρκίας για «απαγόρευση Χριστουγέννων» στη Γερμανική Σχολή
Share2
εκτύπωση  
Κωνσταντινούπολη 
Γερμανοί πολιτικοί αντέδρασαν με οργή σε πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη να απαγόρευσε τους εορτασμούς για τα Χριστούγεννα -έστω κι αν το ίδιο το σχολείο υποβαθμίζει τις αναφορές.

«Δεν κατανοούμε την αιφνιδιαστική απόφαση της διεύθυνσης του Istanbul Lisesi», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι πολύ άσχημο που ακυρώθηκε η καλή παράδοση των διαπολιτιστικών ανταλλαγών πριν από τα Χριστούγεννα στο σχολείο αυτό με τη μακρά γερμανοτουρκική παράδοση», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Φυσικά θα το συζητήσουμε με τους Τούρκους εταίρους μας», τόνιζε η ανακοίνωση.

Το Istanbul Lisesi, που ιδρύθηκε το 1884 είναι ένα κρατικό δίγλωσσο σχολείο το οποίο υποστηρίζεται και από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία στέλνει στο σχολείο 35 καθηγητές, του οποίους και πληρώνει. Στο σχολείο φοιτούν κυρίως Τούρκοι μαθητές, αλλά θεωρείται ένα από τα γερμανικά σχολεία του εξωτερικού.

Από την πλευρά του το ίδιο το σχολείο διαψεύδει ότι υπήρξε σχετική απαγόρευση, την οποία πρώτο μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο dpa και στη συνέχεια αναπαρήγαγαν μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και τον κόσμο.

Σύμφωνα με το dpa, η διεύθυνση του σχολείου έστειλε ένα μέιλ στους καθηγητές, στο οποίο αναφέρει ότι: «στη διάρκεια του μαθήματος δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά στα έθιμα των Χριστουγέννων και της χριστιανικής γιορτής».

Πέντε ημέρες αφού έγινε γνωστό το θέμα, και συγκεκριμένα χθες Κυριακή, το σχολείο εξήγησε ότι πρόκειται για μια παρεξήγηση και ότι δεν υπάρχει απαγόρευση των εορτασμών των Χριστουγέννων, αλλά ότι απλώς οι Γερμανοί καθηγητές δεν θα πρέπει να αναφέρονται στο θέμα στη διάρκεια του μαθήματός τους.

«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα γερμανικά μέσα σχετικά με τους περιορισμούς στους εορτασμούς των Χριστουγέννων που επιβλήθηκαν στους Γερμανούς καθηγητές δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση του σχολείου.

«Οι Γερμανοί καθηγητές ακύρωσαν μια σχετική συναυλία, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. Το σχολείο και η διεύθυνσή του δεν έθεσαν εμπόδια ούτε απαγόρευσαν τη διεξαγωγή της», πρόσθετε.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μουσταφά Γενέρογλου επίσης διέψευσε τις πληροφορίες, λέγοντας ότι «τέτοιου είδους ψευδείς αναφορές δεν προσφέρουν τίποτα στις γερμανοτουρκικές σχέσεις».

Η αντίδραση των Γερμανών πολιτικών ήταν έντονη. Η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγντελέν είχε δηλώσει στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι η κυβέρνηση πρέπει «αμέσως να καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή και να στείλει νότα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα».

Ο Οζκάν Μουτλού, εκπρόσωπος για θέματα εκπαίδευσης των Πρασίνων, είπε ότι η απαγόρευση είναι «απλώς σοκαριστική».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, αν εξακολουθήσει να ισχύει η απαγόρευση, θα πρέπει να τεθεί επειγόντως το ερώτημα αν οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το σχολείο.

Ο Αντρέας Σόιερ, γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών, του αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CSU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε από την πλευρά του ότι η κίνηση αυτή «είναι μια νέα απόδειξη ότι ο (Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν καίει όλες τις γέφυρες με την Ευρώπη». «Τα Χριστούγεννα είναι μέρος της Γερμανίας και αυτό ισχύει και για τα γερμανικά σχολεία στο εξωτερικό» υπογράμμισε.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc