ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. Εθν.Μακαρίου & Φαληρέως 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣε στενωπό τουλάχιστον ώς τον Μάρτιο
Σε στενωπό διαρκείας με απρόβλεπτη έκβαση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο εισέρχεται εκ νέου η χώρα, καθώς οι προσδοκίες της κυβέρνησης για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαψεύδονται μετά και το πολεμικό κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου που πυροδοτήθηκε στον απόηχο των παροχών του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Συνομιλητές του κ. Τσίπρα αναγνωρίζουν πλέον, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο. Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την επερχόμενη καθυστέρηση όχι μόνον στη στάση του ΔΝΤ, αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οπως αναφέρουν, το Ταμείο θα αναμείνει την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον κ. Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, το Βερολίνο επίσης έχει αποφασίσει την σκλήρυνση της στάσης του και την παράταση της εκκρεμότητας της διαπραγμάτευσης, με το Μέγαρο Μαξίμου να την ερμηνεύει μεταδίδοντας δύο εναλλακτικά σενάρια.
Κατά το πρώτο, ο κ. Σόιμπλε, στον οποίο λέγεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ «εκχώρησε το ελληνικό ζήτημα», έχει ως στόχο μέσω των συνεπειών της καθυστέρησης –νέα αναβολή της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πίεση για την εξεύρεση κονδυλίων για την εξόφληση ενός ομολόγου του ESM στα τέλη Φεβρουαρίου, δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας στην οικονομία– να υποχρεώσει την κυβέρνηση σε μεγάλες υποχωρήσεις στα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, από τα εργασιακά, μέχρι τη λήψη πρόσθετων μέτρων πέραν του 2018. Κατά το δεύτερο σενάριο, συγκεκριμένα κέντρα επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα και είτε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα ή τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Η Αθήνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο οδικός χάρτης του πρωθυπουργού για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και προετοιμασία για έξοδο της χώρας στις αγορές προσέκρουε σε τείχος από ΔΝΤ και Βερολίνο, στις αρχές Δεκεμβρίου. Μάλιστα, τότε, ο κ. Τσίπρας έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην χορήγηση του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και στο «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ερήμην των δανειστών. Οπως αναφέρεται από συνομιλητή του, οι παροχές έπρεπε να γίνουν όχι μόνον διότι ήταν επιβεβλημένες μετά τη μεγάλη υπέρβαση στα έσοδα, αλλά και ως μήνυμα «προς τα έξω» ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει σε κάθε σκλήρυνση της στάσης των εταίρων σε ανάλογους τόνους.
Σημειώνεται ότι κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος κατά την περιοδεία του στην Κρήτη να προαναγγείλει νέα μέτρα αναδιανομής εντός του έτους, στο πεδίο της μείωσης ορισμένων φόρων, αλλά τελικώς επικράτησαν άλλες σκέψεις προκειμένου οι σχέσεις με το Βερολίνο να μην οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο.
Η περιπλοκή στην οποία έχει οδηγηθεί η διαπραγμάτευση, έχει όπως προαναφέρθηκε, ευθεία αντανάκλαση και στο πολιτικό πεδίο. Κυβερνητικά στελέχη, όπως και στις δημόσιες δηλώσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «ξορκίζουν» τα εκλογικά σενάρια. Οπως μεταδίδουν, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ακόμη και εάν η δεύτερη αξιολόγηση συνεχίσει να καρκινοβατεί. Παρότι αναγνωρίζουν πως θα υπάρξει σημαντικό κόστος για την οικονομία, σημειώνουν πως η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τον Ιούνιο. Στο μεσοδιάστημα, δε, θα έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, ενώ στο Βερολίνο θα έχει γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσει πέραν των γνωστών «κόκκινων γραμμών» στα εργασιακά και σε ενδεχόμενα νέα μέτρα.
Εξάλλου, όπως μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη, η κ. Μέρκελ έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι είναι πλήρως αντίθετη στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
Ομως, στο παρασκήνιο, εκφράζεται και η άποψη ότι ο κ. Τσίπρας πολιτικά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί τη μακρά παράταση της εκκρεμότητας της δεύτερης αξιολόγησης, που θα επιτείνει την ήδη μεγάλη κυβερνητική φθορά. Ετσι, σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, οι εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα έλθουν σχεδόν «νομοτελειακά», ως η μόνη ρεαλιστική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου. Εξάλλου, οι κινήσεις του πρωθυπουργού το τελευταίο δεκαπενθήμερο προετοιμάζουν εκ των πραγμάτων το έδαφος για μια πιθανή προσφυγή στις κάλπες: Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση επί της ουσίας εμφανίζονται να κινούνται σε ρυθμούς άτυπης προεκλογικής εκστρατείας. Οι συνεχείς περιοδείες του πρωθυπουργού μεταδίδουν άρωμα εκλογών.
Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν το πλήθος των «ευνοϊκών» για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τροπολογιών που κατατέθηκαν από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκαν την Τετάρτη το βράδυ από τη Βουλή. Τέλος, οι αναφορές του Μεγάρου Μαξίμου στη Ν.Δ., ως το κόμμα των «πρόθυμων» που ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε, θα μπορούσε να αποτελέσει το κυβερνητικό αφήγημα μιας επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Comments