λεφτά υπήρχαν

 
Παντελής Μπουκάλας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Λεφτά υπήρχαν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣTAΣEIΣ
Μία μόλις μέρα πριν σφαχτούν άνευ αίματος στη Βουλή ένας νυν υπουργός Υγείας και ένας πρώην, δημοσιεύτηκε μια είδηση που αν είχε αποσπάσει το ενδιαφέρον τους, θα τους υποχρέωνε να μιλήσουν επί της ουσίας, μετά τεκμηρίων και άνευ θεατρινισμών, κριτικά και αυτοκριτικά. Εγινε δηλαδή γνωστό ότι, έπειτα από πολύμηνη εισαγγελική έρευνα, ασκήθηκαν διώξεις για απάτη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του Δημοσίου, το οποίο ζημιώθηκε εκατομμύρια ευρώ, που μάλλον μεταφράστηκαν σε δεύτερο εξοχικό, τρίτη λιμουζίνα ή καταθέσεις στην αλλοδαπή. Απλή η κομπίνα, μία από τις πολλές: την περίοδο 2005-2009, στην καρδιά της Σεμνότητας και της Ταπεινότητας αν δεν απατώμαι, δύο δημόσια νοσοκομεία αγόραζαν ιατρικό υλικό (βηματοδότες λ.χ.) σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια της κανονικής. Τους το προμήθευε ελληνική εταιρεία που, αντί να το αγοράζει απευθείας και φτηνά από τους αλλοδαπούς κατασκευαστές, το έπαιρνε πανάκριβα από ενδιάμεση κυπριακή εταιρεία. Και όχι βέβαια επειδή ήθελε να συμπαρασταθεί στους Κυπρίους.

Το δράμα της δημόσιας υγείας, η μεθοδευμένη απογύμνωσή της, σε λίγες αράδες: λεφτά υπάρχουν (υπήρχαν δηλαδή), όχι όμως για να αγοράσουν τα νοσοκομεία νέους αξονικούς (και τι θα κάνουν τότε τα ιδιωτικά διαγνωστήρια), όχι για να προσληφθεί προσωπικό και να λειτουργήσουν επιτέλους οι αδρανείς κλίνες των εντατικών, αλλά για να σπαταληθούν με εγκληματική χουβαρντοσύνη στην αγορά υλικού προκλητικά υπερτιμολογημένου. Αλλά αφού και τα κατεψυγμένα κοτόπουλα, τη χλωρίνη ή το χαρτί τα αγόραζαν τα νοσοκομεία σε τιμές καταφανώς ασύμφορες, τι άλλο θα γινόταν με τους βηματοδότες, είδος ευαίσθητο.

Θα πείτε, και τι φταίνε οι υπουργοί Υγείας εκείνης της περιόδου (ή οι προηγούμενοι και οι επόμενοι) αν στην αγορά κυκλοφορούν και ύαινες, κι αν εκτός από τους γιατρούς-διαμάντια, υπάρχουν και κάποιοι γιατροί-σκουπίδια. Σωστά. Μήπως οι υπουργοί διορίζουν αναξιοκρατικότατα στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων κομματικά περιτρίμματα δίχως ηθικά κότσια; Μήπως οι υπουργοί ορίζουν την κατώτερη και όχι την ανώτερη επιτρεπτή τιμή τού προς αγορά υλικού, ανοίγοντας έτσι την όρεξη των κερδοσκόπων; Μήπως οι υπουργοί αδιαφορούν για τις έγκαιρες καταγγελίες, αφήνοντας το πράμα να τρέχει και το χρήμα να ρέει;

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc