Πού στοχεύουν Σουλτς και Γκάμπριελ


TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την περασμένη Τετάρτη δημοσιεύθηκε μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, με το ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι οι κάτοικοι κάθε μιας από τις σημαντικές χώρες του πλανήτη από την κατάσταση στη χώρα τους. Από τις χώρες του δυτικού κόσμου, μόνο η πλειοψηφία των Καναδών δηλώνει ικανοποιημένη, στην Αυστραλία οι απαντήσεις είναι 50%-50%, στη Γερμανία το 68% είναι δυσαρεστημένο από την κατάσταση στη χώρα (το ποσοστό είναι 3 μονάδες πάνω απο εκείνο των ΗΠΑ!). Μία μέρα μετά, η κυβέρνηση της χώρας δημοσίευσε ότι το 2016 η Γερμανία πέτυχε το απόλυτο ρεκόρ πλεονάσματος και απασχόλησης από την επανένωση της χώρας το 1990.
Πώς συνυπάρχουν πολιτικά αυτά τα δύο ευρήματα; «Οπως στον υπόλοιπο κόσμο...» λέει, μάλλον σαρκαστικά, ο Μίχαελ Μπ., μέλος της οργάνωσης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σε μία από τις μεγάλες πόλεις της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που ψηφίζει πριν από τις γερμανικές εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο στις 14 Mαΐου. Ο μεταλλεργάτης που υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς για μερική εγκατάλειψη της πολιτικής «Ατζέντα 2010» του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ την περασμένη εβδομάδα, προσθέτει ότι «τα δημόσια οικονομικά και αυτά των επιχειρήσεων πάνε καλά, αλλά αυτό για τον μέσο άνθρωπο σημαίνει πολύ λίγα...».
Οι δηλώσεις του Σουλτς στο Μπίλεφελντ την περασμένη εβδομάδα χαιρετίστηκαν από τα συνδικάτα και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και εντάχθηκαν σε ένα πλαίσιο «στροφής προς τη λιτότητα» που έχει επιβάλει το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν Σουλτς και Γκάμπριελ την αλλαγή της πολιτικής για την Ελλάδα. «Την ώρα που η Λαγκάρντ λέει ότι η Ελλάδα έχει βιώσει πάρα πολύ λιτότητα, δεν είναι εύκολο για τη Μέρκελ να επιμείνει σε περισσότερη λιτότητα, ιδιαίτερα όταν επιμένει για τη συνέχιση της παρουσίας του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα...» είπε στην «Κ» συνεργάτης του Σουλτς, που δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει για το πρόγραμμα.
Ομως, συνεργάτες του κ. Γκάμπριελ σημείωναν ότι ο ΥΠΕΞ και ο υποψήφιος καγκελάριος Σουλτς δεν θα προχωρήσουν πέραν του σημείου να εξορκίζουν το Grexit και να επικαλούνται την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ενόψει της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να δημιουργήσει και άλλα ρήγματα στην Ε.Ε. Υπάρχει το κρίσιμο θέμα στο τέλος αυτής της επιχειρηματολογίας και «τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος;».
Στην απάντηση του ερωτήματος αυτού Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους «που είναι τοξικό πρέπει να μείνει εκτός προεκλογικού αγώνα» όπως εξήγησε στον κ. Μητσοτάκη τόσο η κ Μέρκελ όσο και ο κ. Σόιμπλε. Και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν επιθυμούν να «αγγίξουν» το θέμα, καθώς το 80% των πολιτών που έχουν ερωτηθεί είναι εναντίον του «κουρέματος» του χρέους, ενώ το 54% υποστηρίζει το Grexit αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Το «ελληνικό θέμα έχει κουράσει» όπως σημειώνει πηγή της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης στο Βερολίνο. «Δεν πουλάει παρά μόνο για την Εναλλακτική και τους Ελεύθερους Δημοκράτες που τη συναγωνίζονται, για όλους τους άλλους είναι αιτία ζημιάς». Η ίδια πηγή παραδέχεται ότι η κ. Μέρκελ θα δυσκολευθεί να εμφανιστεί υπέρμαχος της πολιτικής της λιτότητας ακόμα και στη Γερμανία, όπου σιωπηρά και η ίδια ανέχθηκε «διορθώσεις» στην πολιτική τής «Ατζέντα 2010». «Δεν θα ρισκάρουμε την προεκλογική εκστρατεία. Στις εκλογές του 2013 κερδίσαμε επειδή πετύχαμε την αποσυσπείρωση των Σοσιαλδημοκρατών. Τώρα ο Σούλτς τους έχει πολώσει με την κοινωνική του ατζέντα, πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο με τους ψηφοφόρους μας και για την ώρα αυτό είναι το πρόβλημά μας».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc